beroerte

Wat zijn de symptomen van een beroerte?

beroerteAls je het vermoeden hebt dat je een beroerte hebt, dan is het slim om direct 112 te bellen. Het is verstandig om de symptomen van een beroerte niet te licht op te nemen. Bij een beroerte kan elke seconden tellen en is het slim om direct een arts te waarschuwen. Als je twijfelt dan kan je in dit artikel snel de symptomen van een beroerte opzoeken. Schakel bij twijfel altijd een arts in.

Wat is een beroerte?

Een beroerte is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen denk aan: TIA, herseninfarct of een hersenbloeding. Als je geen arts bent dan zijn de symptomen van een beroerte lastig te onderscheiden. In zo’n situatie is het altijd verstandig om de arts te waarschuwen. Als je het vermoeden hebt dat je een beroerte hebt of krijgt dan mag je altijd 112 bellen. Elke seconden kan levensbepalend zijn het is dus belangrijk om direct te bellen. Bij een beroerte werkt een deel van de hersencellen niet meer. Je krijgt hierdoor te maken met uitvalsverschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan een verlamde arm of scheve mond. Er zijn verschillende oorzaken voor een beroerte. Bijvoorbeeld als je tijdelijk geen bloed krijgt in een bepaalt deel van de hersenen. Of als er een bloedvat is afgesloten in de hersenen. Een andere oorzaak is een kapot bloedvat in de hersenen dit kan al ontstaan door een hersenschudding.

Wat zijn de symptomen van een beroerte?

De symptomen van een beroerte zijn per persoon verschillend. Het is heel erg afhankelijk van het deel van de hersenen dat is uitgevallen. Elk hersengebied heeft zijn eigen taken. Hierdoor kunnen de symptomen per persoon verschillen. Het enige symptoom dat overeenkomt is dat er uitvalsverschijnselen zijn. Als er een beroerte ontstaat dan zijn de uitvalsverschijnselen binnen enkele minuten zichtbaar. De volgende verschijnselen zijn duidelijke symptomen van een beroerte:

  • Je kan ineens een arm niet meer gebruiken.
  • Je gezicht trekt scheef.
  • Het is ineens moeilijk om te praten.
  • Je zicht wordt minder.
  • Je kan ineens minder goed denken of je geheugen lijkt weg te zijn.
  • Je bent je ineens niet meer bewust van een deel van je lichaam.
  • Het gedrag van iemand met een beroerte verandert door de uitvalsverschijnselen. Iemand wordt ineens heel boos of emotioneel.

Oorzaak van en beroerte

Een beroerte komt meestal voor bij mensen die wat ouder zijn. Dit komt doordat door veroudering je lichaam verandert. Je bloedvaten vernauwen of zijn door de jaren heen beschadigd geraakt. Door deze veranderingen heb je een grotere kans op een beroerte. Er zijn ook andere oorzaken waardoor je een groter risico loopt op een beroerte. Bijvoorbeeld als je vanaf de geboorte een onregelmatige hartslag hebt. Hierdoor kunnen sneller bloedstolsels ontstaan die vast kunnen zitten en een bloedvat afsluiten. Deze bloedstolsels kunnen een herseninfarct veroorzaken. Roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, reuma, stress, overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging zijn ook een risicofactor. Dit kunnen allemaal oorzaken zijn, waardoor je een beroerte kan krijgen.

Stroke-unit in het ziekenhuis

Als een arts heeft vastgesteld dat het mogelijk gaat om een beroerte, dan wordt je doorverwezen naar de stroke-unit. Een stroke-unit is onderdeel van de afdeling neurologie in het ziekenhuis. Op deze afdeling werken neurologen, artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten etc. Ze zijn allemaal gespecialiseerd in de behandeling bij een beroerte. Op deze afdeling wordt er direct een onderzoek uitgevoerd om vast te stellen dat het definitief om een beroerte gaat. Naast een onderzoek wordt er gekeken waar de beroerte zich precies bevind. Er wordt gekeken of het gaat om een hersenbloeding, hartinfarct of TIA. Voor het vaststellen van een beroerte worden verschillende onderzoeken gedaan. Een bloedonderzoek, hartfilmpje, röntgenfoto, echo en hersenscan behoren allemaal tot de standaard onderzoeken. Op basis hiervan wordt de diagnose gesteld en een behandelplan opgesteld. De behandeling is afhankelijk van het soort beroerte dat je gehad hebt en de locatie.

Wat zijn de verschillen bij een beroerte?

Bij een beroete behoren de volgende aandoeningen: hersenbloeding, tia of een herseninfarct. Ondanks dat deze aandoeningen allemaal een beroerte genoemd worden zit er wel degelijk een verschil tussen de aandoeningen. Bij een TIA is er sprake van een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Een TIA zorgt meestal voor tijdelijke uitvalverschijnselen. Nadat de TIA door het lichaam zelf verholpen is keren de lichaamsfuncties weer terug. Een hersenbloeding is een langdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Bij een hersenbloeding is de schade vaak vele malen groter en kan er blijvende schade ontstaan. Bij een hersenbloeding is er een scheurtje ontstaan in een bloedvat in de hersenen.

Behandeling bij een beroerte

Na het onderzoek wordt er direct gestart met de behandeling bij een beroerte. Je wordt per direct opgenomen op de stroke-unit. Meestal moet je tussen de 5 en 10 dagen op deze afdeling blijven. Meestal wordt er afhankelijk van het soort beroerte bloedverdunners voorgeschreven. Soms is een operatie nodig om het bloedvat te herstellen. Bijvoorbeeld als deze lekt moet deze gerepareerd worden. Na een beroerte kan er blijvende schade zijn ontstaan. Je hebt bijvoorbeeld moeite met praten of bewegen. Soms kan je helemaal niets meer en moet je elke beweging opnieuw leren. De fysiotherapeuten helpen je hierbij op de stroke-unit. Vaak is dit een voorbereiding op een revalidatieziekenhuis. Je wordt hier meestal naartoe gebracht na het ontslag op de stroke-unit. Het is belangrijk dat er snel gestart wordt met oefeningen. Door snel aan de slag te gaan wordt het herstel bevorderd.

Revalidatiecentrum

Een opname in een revalidatiecentrum is afhankelijk van het soort beroerte dat je gehad hebt. Soms is een volledige opname niet nodig je mag dan thuis revalideren. Je moet dan alleen overdag naar het revalidatiecentrum om aan te sterken. Als je alleen woont is een verpleeghuis soms verplicht omdat je hulp nodig hebt bij eventuele beperkingen. Soms zijn er blijvende gevolgen bij een beroerte. Blijvende gevolgen zijn niet altijd direct zichtbaar. Pas na 1 jaar revalideren kan er gezegd worden of er blijvende schade is overgebleven aan een beroerte. Als je een herseninfarct hebt gehad dan blijf je een verhoogd risico houden op nog een herseninfarct. Vaak moet je levenslang medicijnen blijven slikken om het risico te verlagen. Je blijft hierbij ook onder controle van een arts.

Na een beroerte

Na een beroerte zijn er zichtbare klachten bijvoorbeeld dat je bijvoorbeeld tijdelijk niet meer kan lopen. Naast zichtbare klachten zijn er ook nog klachten die extra impact hebben op het leven van een patiënt. Zo is een patiënt na een beroerte sneller moe dan voorheen. Patiënten hebben moeite om zichzelf te concentreren of zijn vergeetachtig. Patiënten zijn vaak bang dat ze weer een beroerte krijgen of voor andere zaken. Onzekerheid en depressiviteit komt ook vaak voor na een beroerte. Het is belangrijk om deze gevoelens bespreekbaar te maken. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal moet je revalideren van een beroerte.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3442x
Toegevoegd: 19-10-2016 14:06
Gewijzigd: 21-11-2016 21:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!