Je hoort dat de laatste tijd schildklieraandoeningen steeds vaker voorkomen, ongeveer 5 procent van de Nederlanders heeft een schildklieraandoening door verschillende oorzaken. Je kunt wel stellen dat er per jaar tussen de 1 en de 100 mensen bijkomen met een schildklieraandoening. Je kunt de schildklier vinden onderin aan de voorkant van de hals, vlak voor de luchtpijp. Je kunt de schildklier zien als de vorm van een vlinder, aan iedere kant van de schildklier vind je een vleugel. Deze vleugels worden verbonden door een dunne strook weefsel. Vlak achter de schildklieren vind je de zenuwen die de stembanden aansturen. Je kunt de schildklier meestal niet zien of voelen als de schildklier is opgezet krijg je een zwelling in de hals, dit noemt men ook wel struma. Als je schildklier niet goed werkt dan zal het lichaam de energie langzamer of sneller gebruiken dan eigenlijk nodig is. Werkt jouw schildklier te traag dan kan hierdoor onder andere een ongewenste toename van het lichaamsgewicht ontstaan, werkt je schildklier te snel dan zal dit tot gevolg hebben dat je een gewichtsafname krijgt.
Heb je een te snel werkende schildklier dan kan dit leiden tot vervelende klachten. Je kunt klachten krijgen zoals trillen, je zult sneller vermoeid zijn en je kunt diarree krijgen. Door middel van een operatie kun je snel van al deze klachten af komen. Je schildklier kan goed werken maar hij kan ook te langzaam werken of juist te snel werken. Als je schildklier te langzaam werkt dan noemt men dat hypothyreoïdie. Als je schildklier te snel werkt dan noemt men dat hyperthyreoïdie. Bij beide aandoeningen heb je verschillende oorzaken en ze geven ook verschillende klachten. Heb je een te snel werkende schildklier dan maakt deze te veel schildklierhormonen aan, dit is nodig voor de stofwisseling. Dit alles wordt geregeld vanuit je hersenen, heb je een te snel werkende schildklier dan heb je ook een te snelle stofwisseling.
Schildklierhormoon komt via je bloed in je hele lichaam. Als je schildklierwerking is versneld ontstaan er verschillende klachten. Door een te snelwerkende schildklier kun je klachten krijgen als hartkloppingen, je kunt snel afvallen, meestal zweet je meer dan normaal, je hebt een gejaagd gevoel, je kunt gaan trillen, zwakke spieren hebben, je bent dan snel geïrriteerd, vermoeid en je krijgt een warme en klamme huid. Ook hebben een beperkt aantal mensen last van een huidaandoening, deze aandoening heet pretibaal myxoedeem. Hierdoor zal de huid van de scheenbenen erg verdikken en gevoelig worden voor ontstekingen. Een te snel werkende schildklier komt meestal voor bij vrouwen tussen de 25 en 50 jaar. Je kunt deze aandoening door verschillende oorzaken krijgen, meestal komt dit door de ziekte van Graves. Dit is een immuunziekte waarbij afweercellen de schildklier aanvallen. Als je de ziekte van Graves hebt dan heb je meestal ook nog andere klachten dan die hiervoor vermeld zijn. Je kunt dan ook nog oogklachten krijgen, je ogen lijken groter dan normaal of je ogen gaan moeilijk dicht. De naam van de ziekte van Graves is te danken aan de ontdekker van deze aandoening, dit was Robert James Graves.
Een andere oorzaak van het krijgen van een te snel werkende schildklier kan de ziekte van Plummer zijn. Als je de ziekte van Plummer hebt dan wordt de schildklier steeds groter en kan dan te veel aan schildklierhormonen aanmaken. Een te grote schildklier noem je struma. Het kan ook zijn dat je een goedaardige knobbel hebt, dit komt niet veel voor maar hierdoor kan het ook zijn dat de schildklier sneller gaat werken. Andere oorzaken van een te snel werkende schildklier kunnen zijn: een ontsteking van de schildklier, of het slikken van jodiumhoudende medicijnen.
Door middel van een bloedonderzoek is het aan te tonen of je een te snel werkende schildklier hebt. Hiervoor moet je naar de huisarts. Het kan ook nodig zijn om een scan te laten maken van je schildklier om exact te kunnen bepalen wat de oorzaak is. Rust nemen is meestal het eerste wat je zelf al kunt doen om de klachten te verminderen. Maar je zult er niet onderuit komen om een medische behandeling te ondergaan, je kunt je op drie manieren laten behandelen.
Als eerste zal de arts medicijnen voorschrijven. Dit zijn meestal medicijnen waardoor de werking van je schildklier helemaal zal stoppen. Als je dit achter de rug hebt zul je medicijnen krijgen met kunstmatige hormonen erin. Na een maand of anderhalf moet je op controle om het bloed te laten controleren. Het resultaat van dit bloedonderzoek bepaalt of je dosis wordt verhoogd of juist wordt verlaagd. Dit zal ook gebeuren als je klachten krijgt zoals pijn op de borst of hartkloppingen.
Als tweede behandeling kan men beginnen met een snelle behandelingsmethode. Hier gebruikt men radioactief jodium voor. Voor deze behandeling moet je naar het ziekenhuis, je krijgt dan een vloeistof te drinken met radioactief jodium erin. Deze vloeistof zal via de darmen het bloed bereiken en uiteindelijk ook de schildklier die dan zal stoppen met werken. Over de radioactieve stof hoef je jezelf verder geen zorgen te maken, die plas je vanzelf uit. Met deze behandeling heb je wel het nadeel dat je de kans hebt dat je schildklier later juist langzamer gaat werken, als dit zo is dan heb je daarna ook hier weer medicijnen voor nodig.
De derde optie is een operatie. Dit gebeurt meestal als je een vergrote schildklier hebt. Als je een operatie krijgt dan wordt er wat schildklierweefsel verwijderd. Omdat er schildklierweefsel bij je is verwijderd, zal de druk op de luchtpijp verminderen en zal ook de zwelling die je in de hals hebt verdwijnen. Ook bij deze behandeling zal het zo zijn dat je schildklier later te langzaam kan gaan werken, hierdoor heb je dan alsnog medicijnen nodig. Als je een te snelle schildklier hebt en je hebt daarbij ook last van je ogen dan zal ook dit verminderen als je de schildklierfunctie onder controle hebt. Is het zo dat je alsnog last hebt van je ogen dan kun je proberen de aandoening te bestrijden met oogdruppels, zalf of een zonnebril. Ook met medicatie of bestraling kun je de oogziekte van Graves tot rust brengen.
De schildklier regelt via de afgifte van schildklierhormonen aan het bloed diverse processen in je lichaam zoals je stofwisseling, maar ook de hart- en ademhalingsfrequentie, je energieverbruik, de warmteproductie en de groei.
Als een schildklier te snel werkt noemen we dat hyperthyreoïdie en dan worden er te veel schildklierhormonen geproduceerd. Het lichaam werkt daarbij op volle toeren. Symptomen die hierbij horen zijn: