bijholteontsteking vrouw

Wat zijn de symptomen van een bijholteontsteking?

bijholteontsteking vrouwBijholten zijn holtes die zitten links en rechts van de neus en boven de bovenkaak en het voorhoofd. Je kan last krijgen van een bijholteontsteking door een verkoudheid. Meestal gaan er verkoudheidsklachten aan vooraf. Als je een verkoudheid hebt dan zijn de slijmvliezen van een bijholte standaard ontstoken. Alleen soms wordt de ontsteking zo heftig dat je er last van krijgt. Je leest hier de symptomen van een bijholteontsteking en wat je eraan kan doen.

De symptomen van een bijholteontsteking

Een bijholteontsteking begint altijd met een gewone verkoudheid. Denk aan symptomen als geel snot, verstopte neus, niezen en een loopneus. Het snot kan soms ook waterig of groen zijn. Soms zie je vanwege het niezen wat sporen van bloed dit is heel normaal. Als je last krijgt van een bijholteontsteking dan komen er naast deze klachten nog extra klachten bij. De volgende klachten duiden duidelijk op een bijholteontsteking:

  • Drukkend gevoel in de bovenkaak of pijn in de bovenkaak.
  • Pijn of druk in de hoofd of gezicht.
  • De wortels van de bovenste tanden voelen gevoelig aan. Soms denk je dat je kiespijn krijgt of een gaatje hebt.
  • Kauwen of bukken kan zorgen voor pijnklachten. De pijn kan soms ook erger worden door te kauwen of bukken.
  • De ontsteking zit meestal aan één kant. Soms is er ook zwelling zichtbaar aan één kant. De wang is iets dikker aan één zijde.
  • Door de bijholteontsteking heb je soms koorts.

Wat kan je doen bij een bijholteontsteking?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen als je een bij een bijholteontsteking. Als je rookt is het als eerste slim om tijdelijk of definitief te stoppen met roken. Roken irriteert de slijmvliezen en zorgt ervoor dat je minder snel geneest. Om de klachten te verminderen kan je overwegen om te gaan stomen. Het is slim om drie keer per dag te gaan stomen. Dit doe je door een kwartier boven een kom met warm water te gaan hangen. Doe eventueel een handdoek over je hoofd en de kom heen zodat de warme dampen nog beter tot je doordringen. Pas wel op dat je jezelf niet verbrand aan de hete stoom. De temperatuur van het water mag dan ook niet boven de 60 graden komen. Eventueel kan je bijvoorbeeld dampo aan het warme water toevoegen. Jonge kinderen mogen overigens niet stomen vanwege een groter risico op verbranding. Bij kinderen onder de 2 jaar mag je ook geen menthol gebruiken of toevoegen aan het water. Stomen kan ook gewoon door een warme douche te nemen. Het druppelen of sprayen van de neus met zoutwater kan ook verlichting bieden. Er zijn kant en klare zoutoplossingen verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Het is ook mogelijk om zelf een zoutoplossing te maken. Strooi 9 gram keukenzout in 1 liter lauw water. Deze zoutoplossing kan je vervolgens dagelijks gebruiken. Overigens zorgt zowel stomen als een zoutoplossing er niet voor dat je sneller herstelt van een bijholteontsteking. Het kan er alleen voor zorgen dat je klachten minder worden.

Antibiotica bij een bijholteontsteking

Patiënten met een bijholteontsteking gaan vaak naar de huisarts voor een antibiotica. Vroeger schreven artsen bijna overal een antibioticakuur voor. Helaas werd er toen niet gekeken naar wat wel of niet werkt. Een antibioticakuur blijkt bij een bijholteontsteking helemaal geen effect te hebben. Het gebruik van een antibioticakuur kan zelfs averechts worden je kan namelijk immuun worden voor antibiotica. Hierdoor kan een simpele infectie die normaal wel met antibiotica bestreden kan worden niet verslagen worden. Dit is de reden dat artsen geen antibioticakuur meer voorschrijft als je last krijgt bij een bijholteontsteking. Zelfs als een arts een kuur voorschrijft zal dit geen effect hebben of zorgen voor een snellere genezing. Er zijn wel andere medicijnen die verlichting kunnen bieden. Deze medicijnen zorgen ook niet voor genezing.

Medicijnen bij een bijholteontsteking

Er zijn een aantal medicijnen die je kan innemen om verlichting te bieden bij een bijholteontsteking. Een neusspray met xylometazoline kan bijvoorbeeld helpen om verlichting te bieden bij de klachten van een slijmvliesontsteking. Deze neusspray vermindert de zwelling in het slijmvlies, waardoor de ontsteking de kans krijgt om te genezen. De druppels zijn verkrijgbaar bij iedere drogist of apotheek. Je mag de spray drie keer per dag gebruiken voor verlichting en niet langer dan 1 week gebruiken. Kinderen tussen de 2 en 6 jaar mogen de spray helaas niet gebruiken. Je kan wel spray gebruiken met xylometazoline, maar met maximaal 0,05% van dit bestandsdeel. Onder de 2 jaar mag de spray helemaal niet gebruikt worden vanwege de ernstige bijwerkingen die kunnen ontstaan. Naast neusspray mag je gebruik maken van pijnstillers. Bij het gebruik van pijnstillers is er een voorkeur voor paracetamol. Hierbij heb je weinig risico op bijwerkingen en het medicijn werkt goed tegen pijnklachten. Neem 2 tot 4 keer per dag 1 tot 2 tabletten in van 500 milligram. Volwassenen mogen als dit niet werkt alternatieven proberen zoals ibuprofen of naproxen. Deze medicijnen hebben wel meer bijwerkingen zoals maagklachten en allergische klachten. Bij deze medicijnen wordt het aangeraden om maagbeschermers te slikken.

Hoe verloopt een bijholteontsteking?

Een bijholteontsteking gaat binnen 3 weken vanzelf over. Een bezoek aan de dokter is meestal niet nodig. Slechts 1 op de 10 mensen heeft na 3 weken nog steeds klachten. Er zijn wel situaties waarin er wordt aangeraden om naar de dokter te gaan. Bijvoorbeeld als je al 5 dagen lang erg ziek bent. Je hebt flinke koorts en je bent tot niets in staat. Of als je na een aantal koortsvrije dagen opnieuw koorts krijgt is het slim om naar de huisarts te gaan. Als de klachten na 2 weken niet minder worden is het slim om een afspraak te maken. Het is ook slim om langs te gaan bij zeer ernstige hoofdpijn in combinatie met misselijkheid en suf zijn. Ook als je klachten krijgt aan één oog is het slim om een arts te bellen. Met klachten aan één oog bedoelen we een dik of rood ooglid. Het oog doet pijn en je ziet minder goed. Of als je een zwelling hebt op het voorhoofd is het slim om een dokter te waarschuwen. Dit zijn extra ziekteverschijnselen en kunnen duiden op een complicatie. In dit soort situaties wordt soms wel overwogen om antibiotica voor te schrijven.

Chronische bijholteontsteking

Helaas zijn er ook mensen met een chronische bijholteontsteking. Ze hebben gemiddeld 5 keer per jaar een ontsteking. De ontsteking duurt ook veel langer dan normaal. Bij een chronische bijholteontsteking is de ontsteking altijd aanwezig en komen de klachten af en toe opzetten. Bij een chronische bijholteontsteking is er vaak een andere oorzaak die de ontsteking constant veroorzaakt. Denk aan astma, scheef neusschot of neuspoliepen. Een dokter zal gaan onderzoeken wat de achterliggende oorzaak is en deze behandelen. Door de achterliggende oorzaak te behandelen zal de chronische bijholteontsteking genezen.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3395x
Toegevoegd: 19-10-2016 14:10
Gewijzigd: 21-11-2016 22:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!