Hypoglykemie staat als een aandoening bekend waarbij de bloedglucose waarden abnormaal laag zijn, vaak lager dan 70 mg/dl. Net zoals met alle andere diabetes aandoeningen is het daarom belangrijk om goed met de behandeld arts te praten over de bloedglucose waarden waarop je je moet richten, en welke waarden te laag voor jou zijn. Om er achter te komen of je last hebt van hypoglykemie zijn er een vaak een aantal aanwijzingen.
De reactie van het lichaam bij ieder persoon anders en daarom is het belangrijk om te weten welke signalen jouw lichaam ontwikkelt op het moment dat de bloedglucose waarden te laag zijn.
De enige manier om er overigens zeker van te zijn of je problemen hebt met hypoglykemie is om te bloedglucose waarden te meten. In gevallen dat je last hebt van de symptomen, maar geen meter bij je draagt, is het verstandig om de symptomen te behandeling als hypoglykemie. Bij ernstig lage bloedglucose waarden is de kans op ongelukken, blessures, coma en zelfs overlijden aanwezig.
Symptomen van Hypoglykemie
• Trillerig
• Nerveus of angstgevoelen
• Zweten, koude rillingen en klamheid
• Prikkelbaarheid of ongeduldig
• Verwarring
• Versnelde hartslag
• Duizelig
• Misselijk
• Hongerig
• Minder goed kunnen zien
• Tintelende of gevoelloze lippen of tong
• Hoofdpijn
• Vermoeidheid
• Verdrietig, woede of koppig
• Verlies van coördinatie
• Nachtmerries
• Beroerte
• Bewusteloosheid
Zoals je op de bovenstaande lijst kan zien is het een ernstige aandoening, die daarom ook zo spoedig mogelijk moet worden behandeld.
15 gram van koolhydraten kan eenvoudig worden geconsumeerd door de onderstaande producten:
Het niet behandelen van hypoglykemie kan resulteren tot een hersenbloeding or bewusteloosheid (flauwvallen of een coma). In dit geval zal iemand anders het zo snel mogelijk moeten overnemen. Glucagon is een hormoon dat de lever stimuleert om de opgeslagen glucose voorraad vrij te geven in de bloedbaan om het moment dat de bloedglucose waarden te laag zijn.
Injecteerbare glucagon setjes worden gebruikt als medicatie bij diabeten die flauw zijn gevallen door een ernstige reactie op de insuline. Overleg me je behandeld arts of je een glucagon set moet aanschaffen, en hoe je deze moet gebruiken. Familieleden, collega’s, vrienden etc. moeten daarnaast worden geïnformeerd hoe men deze kit gebruikt en wanneer. Laat ze daarom de bijgeleverde instructies weten, zodat ze weten hoe te reageren bij een noodgeval.
Dingen die je zeker niet moet doen bij een ernstige hypoglykemie aanval:
In veel gevallen steken de symptomen van hypoglykemie pas de kop op wanneer de bloedglucose waarden onder de 70 mg/dl zijn gevallen. Veel personen hebben hier last van, zonder dat ze de symptomen voelen. Dit noemen we ‘hypoglykemie onwetendheid’.
Hypoglykemie onwetendheid komt vaak de volgende personen voor:
Mocht je last hebben van deze onwetendheid dan is het verstandig om met je behandeld arts een nieuw plan op te stellen, zodat de waarden op een iets hoger niveau blijven om hypoglykemie in de toekomst te voorkomen.
Heb je last van diabetes dan is het verstandig om altijd iets van identificatie bij je te dragen, zodat men in noodgevallen direct de oorzaak kan achterhalen.
Hyperglykemie is een technische term voor (te) hoge bloedglucose. Deze waarden ontstaan voornamelijk doordat het lichaam te weinig insuline heeft of wanneer het lichaam de insuline niet op een juiste manier kan gebruiken.
Er zijn een aantal dingen die hyperglykemie kunnen veroorzaken:
Er zijn een aantal signalen die duiden op hyperglykemie:
Het is daarom belangrijk dat de waarden van de glucose in je bloed vaak worden gecontroleerd. Vraag bij je dokter hoe vaak je je lichaam moet controleren op de bloedglucose waarden. Het regelmatig controleren van hoge bloedglucose waarden kan problemen die geassocieerd gaan met hyperglykemie voorkomen.
Vaak kunnen personen zijn of haar bloedglucose waarden verlagen door te sporten. Mocht je bloedglucose waarden (240+ mg/dl) echter veel te hoog liggen, controleer dan je urine op ketonen. In gevallen waarbij ketonen opspelen is het belangrijk om niet te sporten!
Sporten met ketonen kan ervoor zorgen dat de bloedglucose waarden nog hoger worden. Overleg met je dokter om de bloedglucose op een veilige manier te verlagen.
Het verminderen van de hoeveelheid voeding kan ervoor zorgen dat de waarden weer zakken. Overleg daarom met een diëtiste om aanpassingen te maken. Helpt sporten en het veranderen van de voeding niet? Maak dan een afspraak met je dokter of de medicatie of insuline aan te passen, of misschien de tijd van inname.
Hyperglykemie kan een serieus probleem zijn en worden op het moment dat de hoge waarden niet worden behandeld, onderneem daarom direct actie op het moment dat je er achter bent gekomen. In sommige gevallen kan er zonder behandeling van hyperglykemie namelijk een nieuwe en ernstige ziekte de kop opsteken, genaamd ketoacidose. Dit zal gebeuren op het moment dat je lichaam niet genoeg insuline heeft.
Zonder insuline kan het lichaam niet de aanwezige glucose gebruiken, waardoor het lichaam vet gaat gebruiken om energie te genereren. Bij het afbreken van vet door het lichaam worden er door de afvalstoffen ketonen aangemaakt. Het lichaam kan deze ketonen niet aan, en zal deze ketonen proberen uit het lichaam te verwijderen via de urinebuis. Helaas is dit niet voldoende om alle ketonen uit het lichaam te krijgen, waardoor deze ketonen zich blijven opstapelen in het bloed, wat uiteindelijk weer ketoacidose kan veroorzaken.
Ketoacidose is een ernstige en een levensgevaarlijke aandoening, en vereist daarom onmiddellijk behandeling.
Er zijn een aantal symptomen die je kan herkennen:
Praat daarom eens met je dokter hoe je dit kan voorkomen, en wat je moet doen in het geval het toch is gebeurd.
Voor mensen met diabetes die insuline moeten gebruiken is het verstandig om op elk moment van de dag iets van identificatie mee te nemen, zodat omstanders en dokteren in noodgevallen direct rekening kunnen houden met de ziekte.