melk

Lactose intolerantie, wat is dat?

melkEr bestaan verschillende soorten aandoeningen, die nogal wat invloed hebben op je dagelijkse leven. Zo kun je ook een lactose intolerantie hebben. Maar wat is dit precies, hoe kun je het herkennen en wat kun je er aan doen? In dit artikel worden de vragen beantwoord.

Lactose

Lactose komt veel voor in voeding. Het is een suiker die in melk en in melkproducten voorkomt. Als je lactose binnenkrijgt dan kan je lichaam dat verteren met het enzym lactase. Dit enzym maken we aan in de dunne darmwand. Op het moment dat er niet voldoende of geen lactase aan wordt gemaakt, dan kunnen we lactose niet goed verteren. Het gevolg is dat het dan onverteerd in je dikke darm terecht komt. In je dikke darm zitten bacteriën en die zullen de lactose vergisten. Er kunnen dan klachten ontstaan en dat wordt dan een lactose intolerantie genoemd. De oorzaak van deze klachten is een tekort aan lactase. Er bestaan verschillende soorten van de lactose intolerantie. Het kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar het kan zich ook pas later ontwikkelen.

Allergie en intolerantie

Als het gaat over een intolerantie, dan wil dat zeggen dat je een bepaalde stof niet goed kunt verdragen. Bij een allergie gaat het over een abnormale reactie van je afweersysteem op bepaalde stoffen (de allergenen). Je dient allergenen helemaal te vermijden, omdat ook kleine hoeveelheden al voor een hevige reactie kunnen zorgen.

Lactose intolerantie symptomen

Als je een lactose intolerantie hebt, dan verdraag je meestal geen melk en andere producten die lactose bevatten. Als je toch melk hebt gedronken, dan is de kans groot dat je binnen 20-30 minuten diarree krijgt. Kinderen klagen daarbij vaak over buikpijn of buikkrampen. Volwassenen hebben vaak last van:

  • Een opgezette buik
  • Buikkrampen
  • Een misselijk gevoel
  • Winderigheid
  • Diarree

Lactose intolerantie diagnose

Een diagnose lactose intolerantie kan vaak snel duidelijk worden. Het is meestal ook niet ernstig. Het verband tussen zuivelproducten en je klachten geeft een helder beeld en daardoor kunnen er ook maatregelen genomen worden. Als ouder kun je soms het vermoeden hebben dat je kind een lactose intolerantie heeft. Meld dit dan ook, zodat de arts hier naar kan kijken en als dat duidelijk is, dan kan de voeding aan worden gepast.

Lactose intolerantie behandeling

De diagnose lactose intolerantie kan snel vast worden gesteld en dan kunnen bepaalde voedingsmiddelen vermeden worden of de voeding met lactose kan beperkt worden. Een diëtist kan je hierbij heel goed helpen en samen met jou bekijken wat je wel en niet kunt eten/drinken. Als je melk en melkproducten gaat beperken, dan kun je al erg snel verbetering merken. Ook kunnen de klachten zelf verdwijnen. Maar sommige producten kun je niet voor altijd weglaten, want dan kan er een vitamine B2 tekort ontstaan en een calcium (kalk) tekort. Daarom is een diëtist belangrijk om je te begeleiden met wat je moet eten en drinken als je een lactose intolerantie hebt.

Lactose intolerantie naar de huisarts

Met een kind ga je vaak naar de huisarts bij het vermoeden van een lactose intolerantie.

  • Wanneer je kind 20-30 minuten na de voeding buikkrampen heeft, winderig is of diarree heeft, is het van belang dat goed in de gaten te houden en daarmee naar de huisarts te gaan.
  • Als je kindje genoeg (melk) voeding krijgt en niet goed groeit, is dat ook een reden om naar de huisarts te gaan.
  • Een kindje dat na de (melk) voeding veel huilt, kan ook maar beter nader onderzocht worden door de arts, dit kan namelijk ook wijzen op een lactose intolerantie

Lactose intolerantie tips

Bij een lactose intolerantie is het belangrijk dat je er veel over te weten komt. Daarom hebben we een paar tips voor je:

  • Zorg dat je genoeg informatie hebt gelezen over een lactose intolerantie, zodat je weet wat de klachten en de symptomen zijn. Je kunt ook bij het Voedingscentrum informeren en bekijken wat zij aanraadt om wel/niet te eten. Ook de Stichting Voedselallergie (SVA) kan je goed informeren over een lactose intolerantie.
  • Er bestaan speciale kookboeken voor mensen met een voedselallergie of een voedselintolerantie. Dit kan het koken een stuk gemakkelijker maken, zodat je nog voldoende inspiratie hebt voor gezonde maaltijden.
  • Een diëtist(e) is belangrijk om jouw eetpatroon te bekijken. Er kan in kaart worden gebracht wat je beter kunt laten staan, welke vervangende producten je kunt eten en hoe je je klachten kunt beperken of kunt laten verdwijnen. Het is meestal niet zo dat het in een paar dagen/weken over is, het is een proces. Maar je merkt al snel genoeg dat de klachten verminderen en dat je op de goede weg bent. Het eten gaat weer beter en dat is al een hele geruststelling.
  • Alle vragen die je hebt over een lactose intolerantie kun je beter stellen aan een arts of andere specialist. Dit geeft je een goed beeld van wat je hebt en wat je er aan kunt doen. Vragen zorgen voor onzekerheid, dus zorg dat alle vragen zo snel mogelijk beantwoord worden en je weer verder kunt met je dagelijkse leven.
  • Het stellen van een goede diagnose is heel belangrijk. Er moet goed gekeken worden of dat het echt over een lactose intolerantie gaat of dat er wat anders gaande is. Je zult daarbij goed moeten kijken naar de klachten en soms worden er ook onderzoeken uitgevoerd door een arts, zodat andere oorzaken uitgesloten kunnen worden. Het is niet aan te raden om zelf te experimenteren met voeding, zeker bij kinderen niet.
  • Goede voeding is altijd belangrijk en daarin kan een dieet een grote rol spelen. Het ligt er aan in welke mate je een lactose intolerantie hebt en welke klachten je hebt. Ook voor kinderen kan aangepaste voeding nodig zijn en soms is dat even wennen. Maar je zult door moeten zetten en dan kunnen kinderen gewoon van heerlijke gerechten genieten zoals pudding en pannenkoeken (dit kun je namelijk ook maken met lactose beperkte melk).
  • Met een lactose intolerantie kun je gewoon op vakantie, zowel in Nederland als naar het buitenland. Er worden vaak speciale maaltijden aangeboden die geen lactose bevatten. Je kunt hiervoor het beste van tevoren contact opnemen met de vliegmaatschappij of het hotel. Zij kunnen je dan meer informatie geven over de maatregelen die genomen zijn en wat zij aan maaltijden aan kunnen bieden die geen lactose bevatten.

Zorg dat je altijd voor je kinderen aangepaste voeding bij hebt, als je bijvoorbeeld naar een verjaardag gaat, zodat je kindje ook wat lekkers te eten en drinken heeft. Niet iedereen heeft producten in huis die geen lactose bevatten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3504x
Toegevoegd: 09-08-2016 18:37
Gewijzigd: 23-08-2016 22:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!