Kalknagels tenen

Kalknagel: hoe kom je er vanaf?

Kalknagels tenenVeel mensen krijgen eens in hun leven te maken met kalknagels. Het begint met een klein wit of geel gekleurd vlekje en uiteindelijk wordt de nagel dikker, brokkelig en broos. Dit ziet niet mooi uit en het kan soms ook pijnlijk zijn. Hoe kom je hier nu vanaf? In dit artikel geven wij je een aantal tips om kalknagels te behandelen.

Hoe ontstaan kalknagels?

Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmel die wordt verspreid door huidschilfertjes die loslaten. De aandoening is dus besmettelijk. Als je afweersysteem niet krachtig genoeg is om de schimmel tegen te gaan, kan het uitgroeien tot een kalknagel. Meestal krijg je eerst te maken met voetschimmel, wat ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd. Je kunt dit herkennen aan een rode of schilferende huid op de voet en witte, weke plekken tussen de tenen. Vervolgens kan de schimmel een nagel besmetten, waardoor er een kalknagel kan ontstaan. Vaak begint dit bij het topje van de teen en vervolgens verkleurt de nagel wit of geel. Meestal wordt de kalknagel daarna ook dikker, broos en brokkelig.

Goede verzorging

Een goede verzorging van de voeten en de nagels kan helpen tegen kalknagels. Houd je voeten goed schoon, gebruik niet teveel zeep tijdens het wassen en zorg ervoor dat je alle zeepresten goed wegspoelt. Droog je voeten ook goed af en vergeet niet om dit ook tussen de tenen te doen. Kalknagels worden namelijk veroorzaakt door een schimmel en schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. Zorg er ook voor dat je niet te lang met natte voeten rondloopt. Knip daarnaast je nagels vaak genoeg en gebruik niet hetzelfde nagelschaartje voor je kalknagel en de andere nagels om verdere verspreiding te voorkomen

Sokken en schoenen

Als je van een kalknagel af wilt komen, is het van belang dat je dagelijks een schoon paar sokken aantrekt. Kies ook het liefst voor sokken die gemaakt zijn van wol of katoen. Je schoenen moeten in ieder geval ruim genoeg zijn en goed ventileren. Als je bezig bent je kalknagel te behandelen, kan het goed zijn om een nieuw paar schoenen te kopen. De schimmel kan namelijk in de schoenen zijn gaan zitten en je kunt jezelf hierdoor opnieuw besmetten. Ook kun je ervoor kiezen om schimmeldodend poeder in je sokken en schoenen te strooien. Verder is het van belang dat je niet te lang rondloopt op natte sokken of schoenen en dat je regelmatig je schoenen verwisselt om ze te laten luchten. In openbare ruimtes zoals zwembaden of douches kun je het beste slippers dragen, zodat je anderen niet kunt besmetten of zelf niet besmet raakt.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Met een kalknagel hoef je niet direct langs een dokter of drogist. Er zijn namelijk ook een aantal huis-, tuin- en keukenmiddeltjes waarmee je de nagel kunt behandelen. Zo kun je bijvoorbeeld een mengsel maken van 80% water, 10% zuiveringszout en 10% wit azijn en dit vervolgens op de kalknagel smeren. Kokosolie en treat oil zijn ook twee huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die zouden kunnen helpen. Ook kun je ervoor kiezen om de kalknagel te behandelen met een mengsel van Vicks Vaporub en appelciderazijn.

Crèmes of vloeistoffen van de drogist

Als het niet lukt om met een goede verzorging, schone sokken, de juiste schoenen en huis-, tuin- en keukenmiddeltjes van je kalknagel af te komen, kun je er ook voor kiezen om langs de drogist te gaan. In vrijwel elke drogisterij kun je wel een aantal crèmes en vloeistoffen vinden waarmee je kalknagel kunt behandelen. Het is vaak het beste om de drogist om advies te vragen, zodat je zeker weet dat je het juiste middel koopt. Niet elk middel werkt voor iedereen even goed, dus het kan zijn dat je eerst verschillende middelen moet uitproberen voordat je de juiste hebt gevonden.

Naar de huisarts

Heeft echt helemaal niets geholpen om van de kalknagel af te komen? Dan kun je waarschijnlijk het beste contact opnemen met je huisarts en een afspraak maken. De arts kan je waarschijnlijk nog beter adviseren over het behandelen van de kalknagel. Vertel hem welke stapppen je al hebt ondernomen, zodat hij je andere adviezen kan meegeven.

Kalknagels voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen en daarom geven we een aantal tips om kalknagels of verdere verspreiding van een kalknagel te voorkomen. Eigenlijk zijn dit dezelfde tips als de eerdere adviezen die we hebben gegeven om kalknagels te behandelen. Houd je voeten schoon en droog ze goed af, draag ruime, ventilerende schoenen en sokken van katoen of wol en loop niet te lang rond op natte sokken en schoenen. Verwissel je schoenen regelmatig en trek elke dag schone sokken aan. Daarnaast doe je er goed aan om je nagels vaak genoeg te knippen en slippers te dragen in openbare ruimtes. Als je regelmatig last hebt van zweetvoeten, kun je poeder in je droog poeder tegen zweetvoeten in je schoenen strooien. Aangezien schimmels goed gedijen in een vochtige omgeving, heb je meer kans op kalknagels als je vaak last hebt van zweetvoeten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 9566x
Toegevoegd: 27-09-2015 12:19
Gewijzigd: 28-09-2015 13:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3535 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!