pijn in schouder vrouw

Pijn in schouder: mogelijke oorzaken

pijn in schouder vrouwPijn in schouder is erg vervelend en kan je belemmeren in je hele doen en laten. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben die ook op een geheel eigen wijze behandeld dienen te worden. De grootste verschillen zitten in het feit of het om ontstekingspijn, gewrichtspijn, spierpijn of een breuk gaat of misschien wel om een combinatie van een van deze soorten.

Verschillende soorten pijn

Je hebt pijn in schouder die plotseling of geleidelijk kan ontstaan, maar ook pijn die constant aanwezig is. Ook kunnen de klachten zich alleen voordoen wanneer je bepaalde bewegingen of handelingen doet. En als laatste heb je ook nog pijn die op een andere plek in je lijf, zoals bijvoorbeeld in je rug, ontstaat en dan uitstraalt naar je schouder.

Spierpijn schouder

Als je spierpijn in je schouder hebt, dan is de oorzaak veelal overbelasting van de schouder of door het steeds uitvoeren van dezelfde beweging met de schouder. Deze overbelasting of repetitieve handeling ontstaat vaak wanneer je te intensief en te lang gesport hebt. Het komt met name voor bij mensen die aan krachtsporten doen maar ook bij andere sporten kun je het oplopen, vooral wanneer je te lang hetzelfde doet of het eigenlijk te zwaar voor je is maar je toch gewoon doorgaat.


Spierpijn in je schouder hoeft niet altijd negatieve gevolgen te hebben. Als je spierpijn hebt, betekent dit dat er kleine beschadigingen aan de spieren opgetreden zijn. Als deze lichte kwetsuren zich herstellen, wat gemakkelijk kan gaan door goed te rusten, ontstaat er wel spierweefsel en word je dus gespierder. Als de spieren echter te ver ingescheurd zijn, is er sprake van een scheuring. Een scheuring kan zeer pijnlijk zijn en dien je te laten behandelen bij een fysiotherapeut.

Pijn in schouder na vallen of stoten

Soms weet je niet waar de pijn in schouder vandaan komt, maar als je gevallen bent of je hard gestoten hebt, is het wel duidelijk. Je kunt dan verschillende kwetsuren oplopen, naarmate de hardheid van de klap of val die je geïncasseerd hebt. Je kunt je schouder gebroken hebben of gekneusd. Als deze gebroken is, kan dat op verschillende plekken van de schouder zijn, namelijk op de schouderbladen, de schouderkop of je sleutelbeen.

 

In het geval van een kneuzing betreft het de spier zelf, het bot of de pees. Vaak is kneuzen nog pijnlijker dan breken. Je kunt daarnaast ook nog de spieren in je schouder verrekt hebben of je schouder uit de kom hebben. Een laatste mogelijkheid is een in- of afgescheurde pees in je schouder. Niet alle kwetsuren kunnen op dezelfde manier behandeld worden. Een breuk dien je bijvoorbeeld te (laten) zetten en een kneuzing kun je verminderen door deze te koelen.

Ontsteking aan de schouder

Als je last hebt van pijn in schouder is het ook mogelijk dat deze ontstoken is. De meest voorkomende ontsteking van de schouder is de slijmbeursontsteking. Een ontsteking in de schouder vindt zijn oorzaak hoofdzakelijk in overbelasting of doordat je bewegingen gemaakt hebt, die niet goed zijn voor de schouder.

 

In het geval van een slijmbeursontsteking - hetgeen zeer pijnlijk en langdurig kan zijn - is de schouder meestal overbelast. Maar soms is de oorzaak hiervan ook niet helemaal duidelijk. Bekende oorzaken voor een slijmbeursontsteking zijn ook veroudering of instabiliteit. Een ontsteking kan behandeld worden met een injectie die de pijn bedwingt, maar veelal zal rust de beste oplossing zijn. In enkele gevallen wordt er gekozen voor een operatie.

Beknelde vaten of zenuwen

Omdat je schouder een zeer beweeglijk gewricht is dat veel kanten op kan, zit deze ook best complex in elkaar. Anders zou je al die bewegingen nog niet eens kunnen maken. Door de hele schouder loopt een groot aantal pezen en vaten, die daarvoor nodig zijn. Als deze bekneld komen te zitten, kunnen zich de volgende syndromen voordoen: het schoudergordelsyndroom, TOS (Thoraric Outlet Syndroom), CCCS (Costoclavicular compressiesyndroom) of NVCS (Neurovasculair compressiesyndroom.

Zenuwafwijking

De beknelling van de vaten en zenuwen wordt veelal veroorzaakt door een zenuwafwijking, of als je boven je macht hebt staan werken, bijvoorbeeld doordat je iets weglegt op een plek die eigenlijk net iets te hoog voor je is maar waar je geen opstapje voor wilt pakken, omdat je denkt dat het net wel kan. Ook een ongeval of een fractuur van het sleutelbeen die niet goed genezen is, kunnen beknelde zenuwen of vaten veroorzaken.

Uitstraling naar andere delen van je lichaam

Als je last hebt van pijn schouder en in andere delen van het lichaam (zoals de nek, armen of handen), kan het zijn dat bepaalde zenuwen in schouder bekneld zijn geraakt.. Het voelt dan vaak aan alsof dat lichaamsdeel slaapt. Ook is het dan mogelijk dat je verkleuringen of zwellingen ziet, en een kloppende pijn voelt. Beknelde zenuwen of vaten kunnen over het algemeen prima behandeld worden met fysiotherapie. Als dit geen effect heeft kan als laatste redmiddel een operatie uitgevoerd worden.

Frozen shoulder

In het geval van een frozen shoulder zul je je schouder voor minimaal de helft niet meer op een normale manier meer kunnen gebruiken. Je bent dan beperkt in de bewegingen die je met je schouder kunt maken. Deze klachten gaan over het algemeen na een jaar vanzelf over, maar het is niet erg handig als je er last van hebt omdat het je ernstig beperkt in je doen en laten. Een frozen shoulder kan behandeld worden met fysiotherapie in combinatie met pijnstillers en ontstekingsremmers. In de meeste gevallen is het niet duidelijk waardoor een frozen shoulder veroorzaakt wordt.

Verstuikte of gescheurde schouderband

Bij een verstuiking zijn de banden in een gewricht zoals bijvoorbeeld de schouder opgerekt of ingescheurd. Dit wordt meestal veroorzaakt door een onverwachte beweging of een ongeval. Wanneer je een schouderband scheurt, is dat vrij pijnlijk maar ook zichtbaar, doordat zich vocht ophoopt op de plek van de verstuiking en de plek blauw wordt. Als je een verstuiking hebt aan je schouder kun je deze de eerste 24 uur het beste koelen, maar daarna dien je deze warm te houden, zodat het bloed goed blijft doorstromen. Als je er veel pijn aan hebt, kun je het beste ook pijnstillers gebruiken.


Let er wel goed op dat de schouderband rust nodig heeft om te genezen maar dat je er wel mee dient te bewegen. Stilstand is in dit geval niet bevorderlijk voor de genezing. Om de genezing te bespoedigen wordt er vaak een verband om de schouder gedaan of draag je een mitella. Deze beperkt je bewegingen maar zorgt er ook voor dat je schouderband de nodige rust krijgt. Als de schouderband volledig afgescheurd is, is een operatie noodzakelijk zodat beide kanten weer aan elkaar kunnen hechten.

Bacteriële infectie

Een bacteriële infectie is zeer pijnlijk. De ergste pijn in schouder wordt veroorzaakt doordat zich pus ophoopt in je schouder. Hoe komen de bacteriën nu in je schoudergewricht terecht? Stel, je bent kort tevoren geopereerd, dan is de kans dat er dan bacteriën in gekomen zijn, aanwezig. Bacteriën kunnen echter ook van binnenuit komen. Als je schouder geïnfecteerd is, wordt deze doorgaans behandeld met een antibioticakuur.

Andere oorzaken

Naast deze mogelijke oorzaken van pijn in schouder kunnen er ook nog andere oorzaken zijn. Denk hierbij aan reuma, groeiafwijkingen, of verkalking van de pezen. Ook kan een zenuwaandoening of cysten zorgen voor pijn in de schouder. Het komt ook voor dat een intern orgaan pijn uitstraalt naar je schouder.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4093x
Toegevoegd: 15-12-2016 17:36
Gewijzigd: 04-01-2017 21:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!