Griepprik

Griepprik, wel of niet halen

GriepprikIeder jaar krijgen mensen de mogelijkheid om al dan niet gratis de griepprik te halen, maar wat is de griepprik en ga je hem wel of niet halen? Lees er in dit artikel meer over.

Griepprik

Een griepprik is een prik die je kunt halen om de kans op griep te verkleinen. De griepprik is met name bedoeld voor mensen met een medische aandoening of voor mensen van zestig jaar en ouder. Soms kan de griep voor ernstige gevolgen zorgen, met name bij deze groepen. Wanneer je bij een van deze groepen hoort, dan krijg je ieder jaar een oproep om de griepprik te mogen halen. Het is geen verplichting om de prik te halen, maar je krijgt dit advies wel. Meestal kun je deze bij de huisarts op vaste tijden halen. Het vaccin is dan al in de praktijk bij je huisarts aanwezig, hierdoor hoef je dus niet naar de apotheek te gaan.

Griepprik waar prikken ze?

Als je de griepprik krijgt, dan prikken ze in je bovenarm. Je zult daarvoor wel rekening moeten houden met je bovenkleding, je arm moet vrijgemaakt worden.

Bescherming tegen griep met de griepprik

Wanneer je de griepprik  gaat halen, dan wil dat niet zeggen dat je geen griep kunt krijgen. Het biedt namelijk bescherming tegen de griep, het maakt de kans op griep wel kleiner, maar hierdoor kan ook gezondheidsschade vaak voorkomen of beperkt worden. Het kan zijn dat je na de griepprik toch griep krijgt. De kans is dan wel groot dat de griep milder zal verlopen, ook de kans op complicaties is kleiner (zoals een longontsteking).

Werking griepprik

Een virus kan griep veroorzaken. Als je dan de griepprik hebt gehad, dan gaat je lichaam afweerstoffen aanmaken tegen het virus. De kans dat je griep gaat krijgen wordt daardoor kleiner. Als je dan toch griep krijgt, dan is de kans groot dat het milder verloopt. Ieder jaar is het griepvaccin anders. Dit is ook nodig, omdat de griep ook blijft veranderen. Daarom moet ons lichaam ook ieder jaar weer nieuwe afweerstoffen tegen het virus aanmaken. De bescherming met de griepprik zal ongeveer zes maanden aanhouden.

Weerstand versterken

Je weerstand is van groot belang en moet sterk zijn tegen diverse ziekteverwekkers. Als je weerstand goed is, dan kunnen bacteriën en virussen tegen worden gehouden en zo kunnen ze ons niet ziek maken. Griep en verkoudheid kunnen dan vaker voorkomen worden en daarom is gezond en gevarieerd eten belangrijk, maar ook voldoende ontspanning en slaap. Stress is voor niemand goed, daarom moet je dat proberen te vermijden. Regelmatig bewegen is ook van belang en dan met name buiten, want frisse lucht is goed voor je. Je kunt ook een sport kiezen zoals zwemmen, wat ook erg goed voor je is om even te ontspannen en er even tussenuit te zijn.



Griepprik halen?

In totaal horen in Nederland ongeveer 30% van de mensen bij de doelgroep van het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG). 22% van de mensen gaat vaak de griepprik halen. Het RIVM zegt dat de kans om griep te krijgen met de griepprik wordt verkleind. Het is daarom volgens het RIVM aan te raden om de griepprik ook te halen. De meningen zijn hierover verdeeld. Sommige mensen hebben de griepprik gehaald en worden toch erg ziek van de griep. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar als zij dat verhaal vertellen aan anderen, dan is de kans groot dat anderen de griepprik niet willen halen omdat ze het niet vertrouwen. Maar wanneer je binnen een risicogroep valt is het volgens het RIVM wel van groot belang dat je de griepprik gaat halen. Daardoor kun je namelijk de complicaties van de griep voorkomen, of minder heftig laten zijn. Het biedt bescherming tegen de griep, maar dat wil niet zeggen dat je hem niet kunt krijgen. De kans dat je hem krijgt is wel minder en als je de griepprik haalt en je krijgt griep, dan zijn de symptomen vaak minder erg.

Voor wie is de griepprik?

Griep voorkomen wil je natuurlijk, maar dat heb je niet altijd helemaal zelf in de hand. Je kunt wel zorgen voor een goede weerstand en het is wel aan te raden voor sommige mensen om de griepprik wel te halen. Het gaat om de volgende groepen:

  • De griepprik kan het beste gehaald worden door mensen met longziekten en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen en daarbij kun je denken aan astma, maar ook aan chronische bronchitis.
  • Mensen met diabetes wordt ook aangeraden om de griepprik te halen.
  • Zeker ook mensen met hartziekten, kunnen ook de griepprik maar beter halen.
  • Mensen met een nierziekte, of een ziekte waarbij de nieren minder werken, kunnen de griepprik maar beter halen.
  • Als je weinig weerstand hebt door medicatie of door een ziekte, dan is de griepprik ook aan te raden om te halen.
  • Kinderen vanaf zes maanden tot achttien jaar die langdurige tijd salicylaten gebruiken wordt aangeraden de griepprik te halen.
  • Mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen mogen ook de griepprik halen.
  • Als je weerstand minder is voor infecties zoals levercirrose kun je de griepprik ook halen.
  • Als je in een verpleeghuis woont dan kun je de griepprik ook halen.
  • Mensen vanaf zestig jaar en ouder krijgen ook een oproep om de prik te halen.

Over de griepprik

Nog meer over de griepprik, want ben je zwanger? Dan is een goede weerstand sowieso van belang. Maar mag jij de griepprik dan wel halen? Het is aan te raden wanneer je tot een van de risicogroepen behoort om de prik dan te halen.

  • Griep kan ernstige gevolgen hebben, daarom is de leeftijd van mensen die de griepprik kunnen halen verlaagd naar 60 jaar.
  • Veel mensen kunnen erg ziek worden van de griep en daarom zal de huisarts je een brief sturen wanneer het voor jou aan te raden is om de prik te halen. Je kunt hem dan op de aangegeven tijden bij je eigen praktijk halen.
  • Als je koorts hebt is het beter om de griepprik niet te halen. Overleg dan met de huisarts wanneer je hem wel kunt halen. Je maakt er een nieuwe afspraak voor.
  • Sommige mensen willen de griepprik sowieso halen, omdat ze dan een minder grote kans hebben op de griep, dit kan ook, alleen bestaat er dan de kans dat je hem zelf moet betalen (dit kun je met de huisarts of je verzekeraar overleggen).





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2790x
Toegevoegd: 29-12-2016 08:21
Gewijzigd: 25-04-2017 23:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!