Tekenbeet, wat nu?
Je bent naar het bos geweest en je bent gebeten door een teek, heb je enig idee wat je nu moet doen? In dit artikel wordt de vraag beantwoord.
Wat is een teek?
Een teek is een parasiet, behorend tot de spinachtigen. Een parasiet leeft ten koste van een ander organisme, een ander dier en de mens.
- De teek voedt zich door het bloed op te zuigen van zijn gastheer.
- De teek zet zich vast in de huid van mens of dier en kan op die manier bloed zuigen.
- Heb je weleens een teek bij je hond verwijderd? In dat geval weet je in welke mate een teek zich vastzet. Het kost meestal veel moeite een teek te verwijderen.
- Teken verplaatsen zich door te kruipen. Ze zijn 1 tot 3 mm groot. Ze bevinden zich op diverse plaatsen: in struiken, bossen, op de hei, in de duinen, in het park, in hoog gras, maar ook bij je in de tuin. Het is dus onmogelijk om teken totaal te vermijden.
- De piektijd voor teken is van maart tot en met oktober, best een lange tijd!
Soorten teken
Er zijn veel verschillende soorten teken waaronder: de hertenteek, de schapenteek, de duiventeek of de kippenteek, de hondenteek, de taigateek, de runderteek en sinds kort in Nederland de dermacentorteek, deze laatste soort is afkomstig uit Zuid- en Midden-Europa.
- Teken zijn zeker geen geliefde dieren, zowel niet bij de mens, maar zeker ook niet bij andere dieren. Een tekenbeet kan mens en dier behoorlijk ziek maken en men kan aan de gevolgen van een tekenbeet zelfs overlijden.
- Je kunt teken onderverdelen in harde en zachte teken en de woorden hard en zacht zeggen dan iets over de rug van de teek. Harde teken hebben een hard schild en bij zachte teken is dat schild niet aanwezig. Voorbeelden van harde teken zijn: houtteek, schapenteek, hondenteek. Voorbeelden van zachte teken zijn: duiventeek of kippenteek. De zachte teken vind je in een nest of in een hol van een dier.
- Zachte teken zuigen bloed van vogels, maar ook van andere dieren en van de mens. Alle teken bijten zich vast in de huid van een dier of mens, meestal zonder dat dit wordt gevoeld. Daarom ook wordt er aangeraden om je huisdier en ook jezelf na een boswandeling goed na te kijken op teken. Maar ook in je tuin kunnen zich teken bevinden. Het is dus van belang om steeds alert te zijn en te blijven op teken.
- Teken kunnen zich op elke plek van de huid vastbijten, maar hebben een voorkeur voor warme en vochtige plekken.
- Plaatsen waar teken zich graag bevinden zijn achter de oren, in de liesstreek, in de knieholtes, onder de oksels, maar nogmaals kijk je hele lichaam na, of laat iemand kijken of er teken op je huid zitten op plaatsen waar jezelf niet goed kunt kijken. Je huisdier kun je behandelen met een anti tekenmiddel, waardoor het minder vatbaar wordt
- De teken die jouw huisdier ondanks het anti tekenmiddel bezoeken vallen er meestal weer af. Blijf echter je huisdier nakijken!!
- Een teek kan veel narigheid veroorzaken bij mens en dier. Een mens kan voor zichzelf zorgen, een huisdier kan dat niet. Help het daarmee en tref maatregelen. Wordt je huisdier desondanks ziek, bezoek de dierenarts.
Een tekenbeet, hoe zie je dat?
Een tekenbeet is moeilijk te zien en voel je eigenlijk niet. Er wordt gezegd dat je een teek zo snel mogelijk moet verwijderen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Een tekenbeet kan namelijk de ziekte van Lyme overbrengen. Meteen verwijderen dus, maar dan moet je wel elke keer opnieuw dat je de natuur in bent geweest of in je tuin hebt gewerkt je hele lichaam controleren op teken. Heb je een teek op je lichaam dan zie je een klein zwart puntje. Dat kleine puntje is de teek en dit puntje, de teek dus, wordt steeds groter naarmate de teek langer op de huid blijft zitten. De teek zuigt zichzelf namelijk helemaal vol met bloed van zijn gastheer. Het plekje waar de teek zich bevindt wordt rood en zal zeer waarschijnlijk wat jeuken. Wanneer jij de teek niet verwijdert zal de teek na enkele dagen zelf loslaten. Sommige teken dragen een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan overbrengen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Wees voorzichtig, maar word niet panisch als je door een teek bent gebeten, want niet alle teken zullen je besmetten.
Een tekenbeet bij je huisdier, wat doe je eraan?
Heb je een huisdier dan hoort bij de verzorging, naast eten en drinken ook de verzorging van de vacht.
- Zeker in het tekenseizoen moet jij het huisdier nakijken op teken. Dat is bij sommige vachten erg moeilijk om te zien. Daarom zijn er anti tekenmiddelen op de markt, die voorkomen dat een teek zich in de huid van het huisdier vastzet.
- Gebeurt het toch dan kun je met behulp van een tekentang of pincet de teek verwijderen. Doe dit zorgvuldig er mag niets van de teek achterblijven, omdat een klein stukje dat in de huid blijft zitten kan zorgen voor een ontsteking
- Blijft je huisdier niet stilstaan vraag dan even hulp als je de teek wilt verwijderen. Noteer de datum van de tekenbeet en houd de huid in de gaten.
- Zijn er rare dingen te zien (een soort ontsteking, of voel je een harde schijf) of wordt je huisdier ziek raadpleeg de dierenarts met vermelding dat het dier een teek heeft gehad.
- Het wondje dat ontstaat na verwijdering van de teek mag je deppen met jodium of alcohol (lees dit goed: nadat je de teek hebt verwijderd).
- Wanneer een hond is bezocht door veel teken dan kan hij bloedarmoede krijgen. Ook komt bij dieren de ziekte van Lyme voor, dus ben alert als de hond zich anders gaat gedragen.
Een tekenbeet bij jezelf, wat doe je eraan?
Je constateert een tekenbeet bij jezelf. Je handelt meteen en verwijdert de teek. Lukt dat niet bezoek dan de huisarts nog dezelfde dag. Noteer de datum van de tekenbeet. Denk je dat de teek er al langer zit bezoek ook dan de huisarts. Niet elke teek is besmettelijk dus de kans is klein dat je besmet raakt. Raak je echter wel besmet dan kunnen de gevolgen ernstig zijn. De ziekte van Lyme is een berucht gevolg. Let op wanneer je koorts krijgt, krachtverlies in je ledematen, tintelingen, last van je gewrichten na een tekenbeet en raadpleeg de huisarts. Ben je door een teek gebeten dan zie je vaak een rood vlekje, is dat klein dan verdwijnt het binnen enkele dagen, wordt het echter steeds groter ook dan moet je een arts om advies vragen. Paniek is niet nodig, meteen handelen wel!