Nekhernia symptomen

Nekhernia symptomen

Nekhernia symptomen Weet jij wat de aandoening nekhernia inhoudt? Het is belangrijk om de symptomen van een nekhernia te herkennen, zodat er op tijd actie kan worden ondernomen!

Last van rug of nek

Je kent zeker wel iemand in je omgeving die last heeft van zijn rug of van zijn nek. Rug- en nekklachten komen namelijk veel voor. Bij veel mensen is er slijtage te vinden van een tussenwervelschijf, dit zal bij de ene wat meer zijn dan bij de andere. Als je versleten tussenwervels hebt kun je klachten krijgen, maar dat hoeft niet bij iedereen zo te zijn. Wanneer je slijtage aan de tussenwervels hebt kan het voorkomen dat deze naar buiten toe uitpuilen. Als je een nekhernia hebt kan het wel voorkomen dat er stukjes bot naar buiten worden geperst die dan de zenuwen kunnen raken. Een nekhernia wordt gezien als een breuk of een uitstulping. Het geeft vaak erg veel pijn en sommige mensen blijven met deze pijn dan ook niet rondlopen. Je merkt vaak dat er iets niet goed zit, je hebt veel pijn en gaat daarom zo snel mogelijk naar de huisarts.

Nekhernia kan iedereen krijgen

Een nekhernia kan iedereen krijgen. We weten alleen niet waarom de een wel een nekhernia krijgt en de ander niet. Uit onderzoek is gebleken dat er in bepaalde families meer nekhernia’s voorkomen dan bij andere. Ook zijn er onderzoeken geweest waaruit is gebleken dat wanneer je rookt het slijtageproces van de tussenwervels sneller kan gaan, dit doet de wervelkolom natuurlijk geen goed. Als je pijn voelt tijdens het hoesten of niezen, dus als je de druk op de wervelkolom gaat verhogen, kan dit een teken zijn van een nekhernia. Om de pijn van een nekhernia een beetje te verlichten tijdens het hoesten leggen mensen vaak de hand van de pijnlijke arm op het achterhoofd. Dit doe je omdat de zenuwwortel dan minder onder spanning staat. Als je een nekhernia hebt dan straalt de pijn meestal uit naar de arm, je voelt dan meestal een doffe of prikkelende arm. Je voelt deze pijn omdat de nekhernia min of meer op de zenuwwortel drukt. Als je druk op de zenuwwortel krijgt kan de functie van de zenuw verloren gaan. De zenuw die aangedrukt wordt bij een nekhernia zorgt voor de aansturing van bepaalde spieren via de hersenen. Een andere functie die deze zenuwen hebben is dat ze moeten zorgen voor de impulsen van de gevoelszintuigen naar de hersenen.

Wat is een nekhernia?

Bij een nekhernia krijg je druk op een zenuw wat kan leiden tot een verstoring van de functie van de deze zenuw. Heb je een nekhernia dan kunnen de functiestoornissen van een zenuwwortel leiden tot verlamming van bepaalde spiergroepen. Ook kan er bij een nekhernia een beknelling van een zenuwwortel voorkomen, als je dit hebt merk je dat aan een uitstralende pijn. Wanneer je een arts hebt uitgelegd hoe je de pijn van een nekhernia ervaart en je hebt neurologische onderzoeken gehad zou je de plaats van de zenuw vast kunnen stellen, dus ook op welke plaats de nekhernia zich bevindt. Als je weet dat binnen het ruggenmerg de zenuwen zitten die alles wat naar de hersenen gaat besturen kun je bij een nekhernia verlammingsverschijnselen krijgen aan de benen, je kunt gevoelsstoornissen aan de romp krijgen en je kunt de controle over de blaas en darmen verliezen.

Symptomen nekhernia

Bij een hernia in de nek heb je last van andere klachten dan een hernia in de rug. Symptomen bij een nekhernia zijn onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Pijn uitstralend naar de arm(en)
  • Pijn in het nek- en schoudergebied

Nekhernia wervels

De atlas en de draaier zijn de meest actieve wervels. Deze dragen je hoofd en zorgen dat je hoofd ook kan draaien. Een wervel wordt altijd aangeduid met een code, deze bestaat uit een letter en een cijfer. Nekwervels heten C1 tot en met C7. De C wil zeggen cervicaal (cervix betekent nek). De cijfers staan voor de wervels, van boven naar beneden.

Nekhernia diagnose

Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je zeker weet dat je ook een nekhernia hebt. Als je zeker wilt weten dat de pijn die je hebt in je arm komt door een nekhernia kun je hiervoor drie onderzoeken krijgen. Heb het vermoeden van een nekhernia bestaat dan zul je meestal als eerste een MRI-scan gaan krijgen. In de meeste gevallen kun je met een MRI-scan de diagnose nekhernia stellen. Er zijn ziekenhuizen waar je geen MRI-scan kunt laten maken, hier wordt dan vaak gekozen voor een CT-scan. Ook kan het zijn dat men een CT-scan gaat doen om de nekhernia te onderzoeken, waarbij dan contrastvloeistof wordt gebruikt. Bij een CT-scan wordt de contrastvloeistof via een ruggenprik of een caudagrafie ingebracht. Met een CT-scan kun je vooral de botstructuren van de wervelkolom goed beoordelen, dit is erg belangrijk bij de keuze die gemaakt moet worden om de nekhernia te kunnen opereren. Je kunt als nekhernia patiënt eerst al een MRI-scan gehad hebben en daarna nog een aanvullende CT-scan krijgen.

Nekhernia onderzoeken

Het eerste onderzoek dat je toch vaak krijgt is het maken van röntgenfoto’s. Met röntgenfoto’s kun je niet de diagnose nekhernia stellen, maar dit wordt toch vaak toegepast bij mensen die nekklachten of verschijnselen hebben van een nekhernia. Met het maken van röntgenfoto’s kun je wel vaststellen hoe de botstructuur van de halswervelkolom is opgebouwd. Je hebt met het maken van röntgenfoto’s de mogelijkheid om bepaalde botafwijkingen en standafwijkingen op het spoor te komen. Als je een röntgenfoto laat maken van de ruggenwervel bij het vermoeden van een nekhernia kun je ook bepalen of er een abnormale beweeglijke halswervelkolom te zien is. Het zal zeker zo zijn dat neurologen bij het plannen van een nekhernia operatie de röntgenfoto’s gebruiken. De foto’s geven duidelijkheid en laten duidelijk zien wat er gaande is. Bij twijfel zal een arts er altijd een collega bijhalen om samen te bespreken wat de beste oplossing/behandeling is. Soms is het een lastige ingreep, moet er samen met de artsen besproken worden wat het beste is. Meestal echter kan er snel behandeld of operatief ingegrepen worden.

Nekhernia behandeling

Het is niet zeker dat er altijd geopereerd moet worden bij een nekhernia. Je wordt alleen aan een nekhernia geopereerd als is aangetoond dat je pijn hebt die door de nekhernia ontstaat. Ook is gebleken dat bij veel mensen met een nekhernia fysiotherapie wordt voorgeschreven. Ook dat kan goed resultaat opleveren. Bij een nekhernia is het zo dat je eigenlijk niet precies weet wanneer je het besluit moet nemen om te opereren. Heb je verschillende onderzoeken gehad voor de nekhernia en je hoort vervolgens dat je een absolute operatie indicatie krijgt, dan wordt hiermee bedoeld dat er optredende uitvalsverschijnselen zijn. Deze uitvalsverschijnselen kunnen door druk van de nekhernia op een zenuw bijvoorbeeld verlammingen zijn. Een tweede diagnose die gesteld kan worden voor een nekhernia is een relatieve operatie. Deze diagnose krijg je als je als patiënt van een nekhernia heel veel pijn hebt. De pijn die je bij deze diagnose hebt moet zo ernstig zijn dat je niet goed meer kunt functioneren. Het klachtenpatroon van de patiënt geeft hierbij de doorslag. Het grootste deel van de nekhernia patiënten wordt geopereerd omdat ze te kampen hebben met aanhoudende pijn die op een gegeven moment niet meer te dragen is.

Het stellen van de juiste diagnose is zeker bij de nekhernia van belang. Zolang er twijfel is zal er ook niet zomaar een behandeling worden gestart. Soms kan een operatie niet uit worden gesloten, maar er wordt altijd door meerdere onderzoeken bekeken wat er gedaan kan worden. Soms duurt het wat langer om de juiste diagnose te stellen, dat hangt af van hoe duidelijk de nekhernia symptomen zijn en hoelang de klachten aanwezig zijn. Er zijn ook situaties waarbij het overduidelijk is en er meteen gehandeld kan worden.

Nekhernia opereren

Het is bij een nekhernia operatie niet anders dan bij een andere operatie, er zijn altijd risico’s aan verbonden. Na de operatie van de nekhernia zul je meestal al meteen van de pijn in je armen af zijn. Meestal kun je een dag na de operatie al weer naar huis. Er bestaat geen specifieke nabehandeling. Bezoek aan een fysiotherapeut na de operatie wordt vaak voorgeschreven. Tevens moet je het een paar weken rustig aan doen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 16346x
Toegevoegd: 30-06-2015 20:08
Gewijzigd: 22-08-2015 13:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!