Wees gerust, want er zijn voldoende middelen en methoden om jou van je nekklachten af te helpen! Nekpijn hoeft niet blijvend te zijn. Wel is zorgvuldigheid geboden en doe je alles in overleg met je eigen huisarts, voordat je zelf gaat dokteren.
Nekklachten zijn vrijwel altijd symptomen van een onderliggend probleem. Vaak wordt nekpijn veroorzaakt door een (te) stijve borstwervelkolom. Dit zorgt voor een verhoogde druk op je nekwervels. De stijve borstwervels zijn dan de veroorzakers van je nekklachten. Maar er kunnen veel meer oorzaken zijn van nekklachten. Alle mogelijke oorzaken benoemen we in dit artikel.
Dan eerst de vraag: Hoe wordt nekpijn gedefinieerd? Wat is nekpijn eigenlijk? Het antwoord op deze twee vragen is dat nekpijn niets meer of minder is dan pijn in of onder de nek. Vaak is er sprake van uitstralingspijn naar het achterhoofd. Vaak is de pijn voelbaar vanaf laag in de nek tot op het achterhoofd. In sommige gevallen straalt de pijn zelfs uit naar de schouderpartij en het hoofd of zelfs naar de armen. Bepaalde bewegingen kunnen veel pijn veroorzaken, zoals het omkijken naar achteren. Artsen onderverdelen nekpijn meestal als volgt:
Sommige soorten hoofdpijn worden veroorzaakt door nekklachten zonder dat je het weet. Zo wordt bijvoorbeeld spanningshoofdpijn door spierspanning in de hals/nek of schouders veroorzaakt. Meestal is dat het gevolg van een verkeerd aangemeten lichaamshouding of slaaphouding. Soms kunnen de spierspanningen echter ook het gevolg zijn van stress of psychische spanningen. Kenmerkend bij spanningshoofdpijn is dat het verergert naarmate de dag vordert.
's Ochtends vroeg komen de eerste pijnen opzetten en 's avonds zijn ze op z'n ergst. De pijn kan zich uitstrekken tot boven de ogen maar ook vaak achterop het hoofd. Soms voelt het ook alsof er een beklemmende band rondom het hoofd zit.
Het is heel belangrijk om je nek,- en schouderspieren altijd soepel te houden. Doe daarom oefeningen om die spieren te versterken, desnoods in overleg met de huisarts of fysiotherapeut. Verricht je vaak werk waarbij je gedurende langere tijd in dezelfde positie zit of staat? Ruim dan tussentijds of daarna altijd tijd in om wat simpele nekoefeningen te doen. Op het internet vind je voldoende simpele nekoefeningen of vraag je huisarts/fysiotherapeut om advies.
Een groot deel van ons leven speelt zich af in bed. Vaak worden nek- en schouderklachten veroorzaakt doordat een verkeerde slaaphouding wordt aangemeten. Neem daarom een gezonde slaaphouding aan. Dit voorkomt tal van problemen. Het is vooral belangrijk dat je hoofd op een goede wijze ondersteunt wordt als je slaapt. Probeer desnoods verschillende kussens uit.
Je spieren hebben op z'n tijd ook ontspanning nodig. Dat geldt ook zeker voor je spieren in de nek. De meeste nekklachten ontstaan door stress. Bij stress houden mensen vaak (zonder dat ze dit zelf doorhebben) een verkrampte houding aan en goed voor de spieren is dat allerminst! Spanning hoopt zich op in je nek en als dit te lang aanhoud, dan kan nekpijn haast niet uitblijven. Heb je met regelmaat nekpijn? Laat je nekspieren dan eens lekker masseren. Dat doet wonderen! Niet alleen maak je hiermee je spieren lekker flexibel, ook helpt het afvalstoffen te verwijderen uit de spieren.
Nekpijn is niet alleen vreselijk vervelend, ook houd het vaak de klachten in stand. Want door die pijn probeer je de nek te ontzien terwijl blijven bewegen juist het herstel bespoedigt... Door pijnstillers te gebruiken (bij voorkeur paracetamol) verminder je de pijn. Wij raden je aan om pijnstillers in elk geval een aantal dagen te gebruiken. Neem deze op vaste tijden in. Gebruik je meerdere medicijnen? Overleg dan eerst even met je eigen huisarts hoeveel paracetamol je dagelijks mag innemen en wat de dosis moet zijn.
Wat vaak enorm goed helpt tegen een pijnlijke nek is een compress. Je kan kiezen voor een hitte- of ijscompress. Een hittecompress zorgt in de eerste plaats voor soepeler spieren maar stimuleert daarnaast ook nog eens de doorbloeding. Een ijscompress wordt vooral gebruikt indien er sprake is van veel pijn. IJs heeft als eigenschap dat het de pijn nog meer verdoofd dan hitte. Let op dat je huid niet in direct contact met ijs komt of met hitte.
Je nek met balsem insmeren wil ook wel eens helpen tegen een zere nek. Let op: Er zijn allerlei soorten balsems op de markt. Vraag een deskundige om advies, bijvoorbeeld bij de apotheek of drogisterij bij je in de buurt. De meeste balsems stimuleren de doorbloeding of verwarmen je huid, zoals tijgerbalsem. Weer andere werken pijnstillend.
Wat is hydrotherapie en waarom helpt dit tegen nekklachten? We noemen hydrotherapie ook wel gewoon watertherapie. Deze therapie wordt ingezet bij tal van lichamelijke klachten en kan je dus ook toepassen bij nekpijn. Het mooie is dat je dit gewoon zelf kan doen, thuis in je badkamer. Je zet de warmwaterkraan aan en richt de douchekop gedurende 5 minuten op je nek.
Gebruik eventueel een harde straal zodat je meteen je nekspieren masseert. Vervolgens zet je de kraan op koud en laat je het koude water over je nek stromen. Herhaal dit een aantal keren. Hiermee stimuleer je de doorbloeding en verwijder je afvalstoffen uit je spieren. Het warme water zorgt voor ontspannen spieren. Het koude water heeft vervolgens weer een licht verdovend c.q. pijnstillend effect.
Oké, het is een beetje een 'open deur intrappen' maar het spreekt voor zich dat een comfortabel matras minder gauw nekklachten veroorzaakt dan een slecht of te oud matras. Slechte matrassen zijn bijvoorbeeld matrassen die te zacht zijn, waardoor je lichaam en/of nek doorbuigt. Je rug- en nekwervel hebben zo onvoldoende steun en je spieren worden teveel uitgerekt.
Ook kan er druk op je zenuwen ontstaan. Een te hard matras kan overigens ook klachten veroorzaken. Laat je eventueel eerst goed adviseren door een deskundige. Want niet voor niets zijn er zoveel soorten matrassen waaruit je kan kiezen. Een goed matras is het geld in ieder geval meer dan waard. Bezuinig hier dus liever niet op!
Heb je met regelmaat last van rug- of nekklachten? De kans is aanwezig dat er iets aan je zit- of werkhouding mankeert. Of er zijn andere oorzaken. Maak eens een afspraak bij de fysiotherapeut en laat je door hem of haar helpen. Klachten aan je rug en nek moet je altijd uiterst serieus nemen. Anders is de kans aanwezig dat het verergert of zelfs chronisch wordt... En dat laatste wil je echt niet!