Oorsmeer is belangrijk voor je oren. Het beschermt je gehoorgang namelijk en ook het trommelvlies. Je mag alleen oorsmeer wat zichtbaar is weghalen en daarvoor moet je geen wattenstaafjes gebruiken. Als je namelijk een wattenstaafje gebruikt loop je het risico dat je het oorsmeer steeds dieper het oor in duwt. Oorsmeer is zuur, het beschermt tegen bacteriën en schimmels en het is ook wat vettig, daardoor beschermt het tevens tegen vocht. Oorsmeer mengt zich in je gehoorgang met talg en de afgestoten huidcellen. Dit wordt bruin van kleur. Vaak komt het oorsmeer zelf naar buiten, meestal is dat in kleine hoeveelheden, want veel mensen merken het niet eens. Hierdoor wordt je gehoorgang meteen schoongehouden. Als het oorsmeer niet weg kan, dan ontstaat er een oorsmeerprop, waardoor je minder goed hoort en het voelt ook niet prettig als er een prop in je oor of in beide oren zit.
Je krijgt te maken met een verstopt oor wanneer de prop oorsmeer niet meer uit je oor kan. Er wordt echter nog steeds oorsmeer aangemaakt in je oor en dan hoopt het zich steeds meer op. Er komt hierdoor een prop en deze prop zit in de smalle gehoorgang. Bij ouderen heeft het te maken met stugger oorsmeer. Er kan ook sprake zijn van een prikkeling van de gehoorgang bij teveel oorsmeer. De klachten kunnen erger worden na het zwemmen of na het douchen. Dit komt omdat de prop dan vochtig wordt en op gaat zwellen.
Als je een prop oorsmeer in je oren hebt zitten dan wordt de gehoorgang hierdoor afgesloten. Dit kan pijn aan het oor geven, je hoort minder, je krijgt een verstopt gevoel en je voelt vaak ook druk in de gehoorgang. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om er voor te zorgen dat een verstopt oor niet zo snel voorkomt. Om te beginnen dien je niet met een wattenstaafje in je oren te peuteren en ook niet met andere smalle voorwerpen. Je mag alleen het buitenste deel van de gehoorgang, de oorschelp, schoonmaken en daarvoor kun je een tissue gebruiken. Zichtbaar oorsmeer mag je verwijderen, de rest niet. Als je merkt dat je oorsmeer stug en brokkelig is dan kun je eventueel een of twee druppels slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Het oorsmeer wordt dan vanzelf dunner en dan komt het ook gemakkelijker naar buiten. Dit is een veilige manier, zodat het oorsmeer gemakkelijk wordt verwijderd. Dit lukt echter niet altijd.
Op het moment dat het oorsmeer je gehoorgang afsluit, heb je te maken met een verstopt oor. Het is dan aan te raden om je oor uit te laten spuiten. De huisarts kan dit doen of de assistente. Hij of zij kijkt in je oor en kan dan zien of dat er een prop oorsmeer in je oren zit. Is dat het geval dan zal je oor worden uitgespoten, zoals dat wordt genoemd. Meestal kan dat meteen, er wordt dan lauwwarm water gebruikt, dat met een bepaalde kracht in je oor wordt gespoten, waardoor het oorsmeer los komt. Je houdt zelf een bakje onder je oor vast waar het water in kan lopen en de prop oorsmeer in valt. Zo zie je precies hoeveel oorsmeer er uit je oren komt.
Soms kan het ook zijn dat het uitspuiten niet lukt, dan dien je even te wachten tot het warme water de prop los heeft geweekt. Daarna kan men je oor vaak wel goed uitspuiten. Als het dan nog niet lukt, dan kun je vaak na drie dagen terug komen en dan kun je ze opnieuw uit laten spuiten. In de tussentijd ga je drie keer per dag je oren druppelen met slaolie, olijfolie of met water. Deze vloeistof druppel je in je oor en dan houd je je hoofd een beetje opzij en je kunt ook op je zij gaan liggen. De druppels hebben dan de tijd om je oor in te lopen. Een andere tip is dat je voordat je je oor uit gaat spuiten tien druppels lauw water in elk oren druppelt, dit doe je een uur voordat je ze uit laat spuiten. Het hoofd dien je ook hierbij goed schuin te houden, ga op je zij liggen en zorg dat het water niet weg kan lopen. Dit kun je 5-10 minuten proberen vol te houden, want dan kan het water namelijk goed inwerken. Hoe beter je je oren druppelt, des te gemakkelijker het oorsmeer zich laat verwijderen.