Een opgeblazen gevoel in de buik - ook wel een opgeblazen buik genoemd - is een vervelend gevoel dat kan ontstaan na het eten. In het maag-darmkanaal is een kleine hoeveelheid gas aanwezig. Je raakt dit gas normaal gesproken kwijt door een windje te laten (gemiddeld tien tot twintig keer per dag). Het kan echter zo zijn dat er door een aantal factoren meer gas in het maag-darmkanaal aanwezig is. Dit zorgt voor een opgeblazen gevoel in de buik. Je maag voelt dan zwaar aan. Meestal heb je dan ook last van winderigheid.
Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van gas in het maag-darmkanaal. In veel gevallen ontstaat een opgeblazen gevoel in de buik door het inslikken van veel lucht. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je rookt, veel stress ervaart of kauwgom eet. Ook snel praten of snel eten en drinken kan ervoor zorgen dat je teveel lucht inslikt. Daarnaast komt het vaak voor dat een opgeblazen gevoel ontstaat door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Hierbij kun je denken aan voedingsmiddelen die veel lucht bevatten (zoals frisdrank, bier, slagroom of brood), maar ook voedingsmiddelen die onverteerbaar zetmeel of onoplosbare vezels bevatten en zorgen voor een slechte vertering en opname van voedingsstoffen. Verder kunnen ouderdom en medicijngebruik een rol spelen.
Over het algemeen hebben zwangere vrouwen vaker last van een opgeblazen gevoel. Dit komt doordat er als gevolg van de zwangerschap minder ruimte in de buikholte is en doordat de hormoonhuishouding is veranderd. Heb je vaker last van een opgeblazen buik? In dat geval kan het ook een symptoom zijn van een bepaalde aandoening. Enkele aandoeningen die een opgeblazen gevoel in de buik veroorzaken zijn verstopping, levercirrose, het prikkelbare darm syndroom en de ziekte van Crohn.
Het is niet fijn om een opgeblazen gevoe in de buik te hebben. Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om een opgezwollen buik te voorkomen. Belangrijk is dat je in ieder geval geen lucht binnenhoudt. Laat het gas naar buiten gaan als je merkt dat dit nodig is, ook al schaam je je ervoor om een windje te laten. Ga eventueel naar het toilet of naar een andere kamer waar geen aanwezigen zijn. Ook kan het helpen om minder te roken of minder kauwgom te eten. Eet of drink je snel? Probeer dit dan langzamer te doen.
Verder is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je dagelijks voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels zorgen namelijk voor een goede darmwerking. Je kunt bijvoorbeeld meer fruit, groenten, noten, havermout en ontbijtgranen eten. Pas op met brood, peulvruchten, prei, broccoli, kool en ui, want deze voedingsmiddelen kunnen juist een opgeblazen gevoel veroorzaken. Ook is het goed om te letten op je suikerinname. Suikers worden in je darmen namelijk door een gist omgezet in giftige stoffen en dit leidt weer tot extra gasvorming. Suiker is sowieso niet goed voor ons lichaam en het levert ook andere gezondheidsvoordelen op als je je suikerinname vermindert.
Niet alleen gewone suiker kan een veroorzaker zijn van een opgeblazen gevoel in de buik, ook melksuiker (lactose) kan leiden tot extra gasvorming. Dit wordt namelijk door de zelfde gist in de darmen omgezet in giftige stoffen. Sommige mensen zijn lactose intolerant en hun lichaam maakt niet het enzym aan dat lactose verteert. Als gevolg hiervan kan hun lichaam de lactose niet verteren en alle lactose die ze binnenkrijgen zal dan gaan gisten in de dikke darm. Denk je dat je lactose intolerant bent? Dan kun je dit het beste laten testen bij de huisarts. Als dit inderdaad zo blijkt te zijn, kun je beter geen zuivelproducten meer eten of drinken.
Knoflook kan helpen om het opgeblazen gevoel te verminderen, maar het helpt ook om het te voorkomen. Voeg dus wat vaker knoflook toe aan je maaltijden of probeer eens een lekkere knoflooksoep! Ook kamille- of muntthee kan helpen om een opgeblazen gevoel te voorkomen. Drink dus af en toe een kopje thee om je spijsvertering te stimuleren en zo een opgeblazen gevoel in de buik te voorkomen.