Aambeien

Wat te doen tegen aambeien?

AambeienAambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies dat zich aan de binnenzijde van de darm bevindt. Deze uitstulpingen bevinden zich vlak voor de anus. Aambeien ontstaan als gevolg van een hoge druk rond de anus, bijvoorbeeld bij hard persen tijdens de ontlasting of een bevalling of door langdurig hoesten. In dit artikel geven we je antwoord op de vraag: ‘wat te doen tegen aambeien?’

Wat zijn de symptomen?

Ook al zijn aambeien geheel onschuldig, toch kan deze aandoening vervelende klachten met zich meebrengen. De aambeien kunnen pijn gaan doen en je kunt een drukkend gevoel ervaren doordat de aambei naar buiten zakt. Verder kan er wat slijm en/of bloed met de ontlasting mee komen en het is mogelijk dat je soms onverwachts een beetje ontlasting verliest. In sommige gevallen kunnen de aambeien gaan jeuken of een branderig gevoel rondom de anus veroorzaken.

Wat te doen tegen aambeien?

Hier vertellen we je meer over wat te doen tegen aambeien. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de aambeien in ieder geval niet erger te laten worden en sneller te laten genezen. Het belangrijkste is dat je bij de ontlasting niet perst, aangezien je hierdoor de druk rond de anus verhoogt.

Wat te doen tegen aambeien: toiletgang

Op het moment dat je voelt dat je naar het toilet moet, moet je eigenlijk ook direct gaan. Des te langer je de ontlasting ophoudt, des te dikker het namelijk wordt. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van obstipatie, waardoor je de ontlasting eruit moet persen. Door het persen kunnen de aambeien verergeren.

Zodra je op het toilet zit en de ontlasting nog niet direct naar buiten komt, is het ook belangrijk dat je niet meteen gaat persen. Wees geduldig. Als je eenmaal aandrang voelt, kun je voorzichtig mee persen. Je kunt ook proberen om voorover te gaan zitten, aangezien je hierdoor sneller aandrang voelt. Voel je nog geen aandrang? Blijf dan niet lange tijd op het toilet zitten, maar probeer later nog een keer.

Als je de anus afveegt, is het belangrijk dat je dit niet te hard doet. Hierdoor worden de weefsels en de huid namelijk extra belast. Na de ontlasting kun je het beste je anus even wassen met lauwwarm water en vervolgens goed droog deppen. De jeuk en irritatie kan toenemen bij gebruik van geparfumeerd wc-papier of zeep. Gebruik daarom altijd normaal wc-papier en was de anus enkel met water.

Wat te doen tegen aambeien: voeding

Het is van belang dat je dagelijks voldoende vezelrijke voeding eet, want dit zorgt voor een goede werking van de darmen. Vezels nemen daarnaast vocht op in de ontlasting, waardoor het zacht en soepel blijft. Vezels zitten met name in volkoren producten, groenten en fruit.

Zorg er daarnaast voor dat je dagelijks minimaal twee liter water per dag drinkt. De vezels hebben namelijk voldoende vocht nodig om goed te kunnen werken. Daarbij zorgt het drinken van voldoende water er ook voor dat de kans op verstopping kleiner is. Het is aan te raden om de dag te beginnen met een tot twee glazen lauw water om de spijsvertering op gang te brengen.

Verder is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Dit zorgt er namelijk voor dat je dagelijks alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.


Voldoende beweging

Verder is het aan te raden om de bewegingen van de darmen te stimuleren door voldoende te bewegen. Op deze manier kun je obstipatie ook voorkomen. Zorg er ook voor dat je niet gedurende lange periodes achter elkaar zit. Dan wordt de druk op de anus namelijk ook hoger, waardoor je de aambeien kunt verergeren. Heb je een zitten beroep? Sta dan elk half uur even op; ga bijvoorbeeld naar het toilet of haal iets te drinken.

Medicijnen

Indien je ondanks het opvolgen van bovengenoemde adviezen toch last houdt van aambeien en obstipatie, kun je ervoor kiezen om medicijnen te halen. Je kunt bijvoorbeeld een middel tegen verstopping gebruiken, zoals zemelen, psyliumvezels of lactulose.

Verder kun je als je veel last hebt van pijn, jeuk of een branderig gevoel een zalfje of zetpillen halen met lidocaïne. Deze crèmes en zetpillen verdoven plaatselijk, waardoor de stoelgang minder pijnlijk wordt. Ook medicijnen met zink kunnen helpen tegen de pijn en de jeuk en kunnen de aambeien zelfs iets doen verschrompelen. Je kunt deze medicijnen zonder recept bij de apotheek halen.

Wanneer naar de huisarts?

Aambeien zijn gelukkig onschuldig, maar in sommige gevallen is het wel aan te raden om langs de huisarts te gaan. Het kan namelijk zo zijn dat er sprake is van een onderliggende aandoening.

Daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen indien en slijm of bloed met de ontlasting mee komt en je niet zeker weet of dit door de aambeien komt. Indien een uitstulping bij de anus veel pijn doet en erg gezwollen is of als je een uitstulping voelt en niet zeker weet of het om een aambei gaat, is het ook van belang om een arts te bezoeken.

Verder is het ook aan te raden om contact op te nemen met de huisarts indien je pij of problemen blijft houden met de ontlasting, ondanks het opvolgen van de adviezen. Ga ook langs een arts indien je andere verschijnselen opmerkt waarover je je zorgen maakt.

Wat te doen tegen aambeien: behandelingsmogelijkheden

De huisarts kan hydrocortisoncrème voorschrijven bij aambeien. Dit werkt verzachtend en ontstekingsremmend. Indien alle bovengenoemde adviezen, crèmes en zetpillen niet werken, kan de huisarts ervoor kiezen om je door te verwijzen naar een arts die aambeien verwijdert.

De specialist kan de aambeien verwijderen door ze af te binden met rubberen elastiekjes. Dit worden ook wel rubberbandligaties genoemd. Hiervoor bekijkt de arts eerst via een buisje (protoscoop) het laatste gedeelte van de darm. Vervolgens brengt hij een bandje net boven het slijmvlies van de aambei aan, waardoor de bloedtoevoer naar de aambei wordt afgesneden. Dit zorgt ervoor dat de aambei binnen enkele dagen vanzelf afsterft.

Bij deze ingreep is geen verdoving nodig. Het gaat slechts om een kleine ingreep en het aambeiweefsel zelf is gevoelloos. Daardoor is de ingreep niet pijnlijk. Wel kun je in de dagen dat de aambei nog niet is afgestorven last hebben van een vervelend gevoel in de buik of de anus en bloedverlies. De aambei zal zodra hij helemaal afgestorven is samen met het bandje via de ontlasting het lichaam verlaten.

Er zijn ook andere methodes waarmee de bloedtoevoer naar de anus kan worden gestopt. Zo kunnen de bloedvaatjes rondom de aambei namelijk worden dichtgeschroeid met behulp van infrarood licht. De arts kan er ook voor kiezen om in plaats daarvan een irriterende vloeistof in de aambei, waardoor de aambei zal verschrompelen.

Indien de aambei zeer groot is, zal de arts kiezen voor een operatie onder narcose. Hiervoor dien je in het ziekenhuis te worden opgenomen. Heb je last van steeds terugkerende aambeien? In dat geval kan een operatie ook een goede keuze zijn. Deze ingrepen zijn zeer effectief, maar na de operatie zal je nog wel enkele dagen last hebben van hevige pijn.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4200x
Toegevoegd: 16-02-2017 14:26
Gewijzigd: 05-06-2017 11:34

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!