De brand expert, uw hulp bij brandschade

De brand expert, uw hulp bij brandschade

De brand expert, uw hulp bij brandschadeBij brand in huis kan uw hele wereld op z'n kop komen te staan. Al uw spullen - waar u soms ook nog emotionele waarde aan hecht - kan in vlammen opgaan. Na de brand is het belangrijk dat u de juiste expertise inschakelt zodat u tijdens het herstel van de brandschade niet nog eens voor verrassingen komt te staan. Direct een goede expertise bij brand kan later een enorm verschil maken.

Meerdere expertises bij brand

Wanneer er sprake is van brand, krijgt u te maken met meerdere expertises. Denk aan de brandweer, dé expert om de brand te blussen. Ook komt Stichting Salvage langs om praktische hulp te bieden en om het eerste contact met de verzekeraar te leggen. Daarna komt de schade-expert langs om de schade te inventariseren en er een schaderapport van op te maken. Allemaal expertises die automatisch om gang komen wanneer u de brand hebt gemeld bij de brandweer of via 112. Direct na de brand staat u er dus niet alleen voor en dat is wel zo’n prettig idee.

Nadat de verzekering langs is geweest

De expert van de verzekering, de schade-expert, is langs geweest en heeft een schaderapport geschreven. U hoort van uw verzekeraar wat de vergoeding van uw schade wordt. Wanneer een complete woning is uitgebrand lijkt het schadebedrag vaak hoog waardoor u erop vertrouwt dat de schade-expert dit wel goed heeft ingeschat. Toch moet u daarbij in oogschouw nemen dat u geen brand expert bent en zelf dus moeilijk kan inschatten of de verzekeraar haar werk wel goed gedaan heeft. Hiervoor heeft u hulp nodig van een onafhankelijke brand expert.

Ga nooit te snel akkoord met het schadebedrag

Laat u dus niet overrompelen om akkoord te gaan met de uitkering van het schadebedrag en de schade zo snel mogelijk te laten ruimen. U kiest er dan namelijk voor om het bewijs van de brandschade te laten verwijderen waardoor een onafhankelijke brand expert niets meer heeft om de schade opnieuw vast te stellen. Er kan dan niets meer worden veranderd aan het uit te keren schadebedrag, ook niet met foto’s die u heeft gemaakt.

Een onafhankelijke brand expert inschakelen

Het woord onafhankelijk is het woord waar we wel even wat meer aandacht aan willen geven. De onafhankelijkheid van een schade-expert die de verzekeraar heeft ingeschakeld, kan natuurlijk een beetje twijfelachtig zijn. Immers, hij wordt door de verzekeraar ingeschakeld en niet door u. De verzekeraar is zijn werkgever (ingehuurd of in loondienst) en de verzekeraar is dus degene die hij in de eerste plaats tevreden wil houden. Dat maakt zo’n schade-expert bij voorbaat al niet meer 100% onafhankelijk.Een onafhankelijke schade-expert bij brand is iemand die u zelf inschakelt. Onafhankelijk wil zeggen dat die expert niet wordt betaald door u of door de verzekeraar. Hoe verdient zo’n brand expert dan zijn loon? Zijn kosten worden gedeclareerd bij de verzekeraar. Dat is wat anders dan in loondienst te zijn bij een verzekeraar. De verzekeraar is wettelijk verplicht om de redelijke kosten van de brand expert te betalen.

Waar kijkt een brand expert naar?

Een brand expert komt bij u langs en doet een schadevaststelling. Hij kijkt eigenlijk naar dezelfde criteria als een schade-expert doet, maar dus met een onafhankelijk perspectief. Hij maakt een schade niet kleiner dan het daadwerkelijk is. De brand expert kijkt bijvoorbeeld ook naar de gevolgschade dat niet altijd even goed zichtbaar is. Denk aan het ruimen van schade of de sterk aanwezige brandgeur waardoor uw complete inboedel behandelt moet worden. Het telt voor de brand expert allemaal mee om uw schade weer compleet te kunnen herstellen.

Hulp bij brand van begin tot eind

De eerste expertises die op gang kwamen direct na de brand zijn beperkt tot slechts de eerste dagen. Wanneer u het schadebedrag op de rekening heeft dient u de schade nog te laten herstellen. Er komt veel geregel op u af waar u waarschijnlijk niet zoveel tijd voor heeft omdat het dagelijks leven met al haar verplichtingen ook gewoon door gaat.

Een brand expert gaat verder dan alleen kijken of u ontvangt waar u recht op heeft. Nadat de juiste uitkering tot stand is gekomen kan hij ook het complete herstel coördineren waardoor u er zo min mogelijk zorgen over hoeft te maken. Ook bij het herstel komt er namelijk veel op u af. Er moeten flink wat keuzes gemaakt worden en u kunt bij een goede brand expert zelf aangeven in hoeverre u bij die keuzes betrokken wil zijn.

Waar kunt u een goede brand expert vinden?

Goed, u bent er nu waarschijnlijk wel van overtuigt dat een brand expert wel echt meerwaarde heeft wanneer uw huis flink wat brandschade heeft opgelopen. De vraag is alleen waar u zo’n expert kunt vinden. De officiële benaming voor zo’n brand expert is een contra-expert. Wanneer u hier op het internet naar zoekt, komt u verschillende experts tegen die u na een brand goed kunnen helpen. Let daarbij wel op de Google reviews die door klanten zijn achtergelaten. Deze Google reviews zijn onafhankelijk en kunnen niet aangepast worden door het desbetreffende bedrijf. Reviews op de website van het bedrijf zijn niet echt onafhankelijk en daar kunt u niet vanuit gaan. Soms zijn er ook reviews te vinden op bijvoorbeeld Trustpilot. Ook deze zijn betrouwbaar. Doe in ieder geval goed onderzoek naar het bedrijf dat u wil inschakelen. Er zitten helaas ook brandschade experts bij die niet zo goed bekend staan.

U heeft altijd recht op een kosteloze brand expert

De kosten voor een eigen brand expert (contra-expert) mogen worden gedeclareerd bij de verzekeraar. Althans, als u verzekerd bent voor inboedel en/of opstal. Uw recht op een kosteloze expert staat namelijk beschreven in de wet en is verplicht gesteld om door verzekeraars ook in de polisvoorwaarden te vermelden. De Nederlandse regering heeft met deze wet gedupeerden geholpen om sterker te staan tegenover verzekeringsmaatschappijen. Helaas is het recht op een eigen expert tamelijk onbekend. Daarom delen wij dit artikel met u om er meer bekendheid aan te geven.

We hopen dat u aan de hand van dit artikel goed geholpen bent met informatie over de brand expert, wat de voordelen zijn en waar u op moet letten. We willen nog extra benadrukken dat u er met brandschade, voor het beste resultaat, zo snel mogelijk bij moet zijn met uw eigen brand expert. Een verzekeraar is nooit gek op een extra paar ogen en kan u daarom ontmoedigen om zo’n eigen expert in te schakelen. Raakt u hier onzeker van of heeft u toch nog vragen? Neem dan eens contact op met zo’n expert om te kijken wat voor gevoel u erbij krijgt. Geen goed gevoel? Zoek dan een andere brand expert.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Schadeoplossing
Aantal keer gelezen: 1464x
Toegevoegd: 11-01-2022 13:13
Gewijzigd: 14-01-2022 12:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!