autoverzekering

Hoe vind je de beste autoverzekering?

autoverzekeringHet vinden van een goede autoverzekering is niet makkelijk. Er zijn zoveel verschillende aanbieders en de verzekeringen lijken allemaal op elkaar. Hier lees je alles over autoverzekeringen. Hoe de hoogte van je premie wordt bepaald, hoe je de juiste dekking kiest en hoe je de beste deal voor jouw situatie vindt!

Welke factoren zijn van invloed?

Autoverzekeraars gebruiken vele factoren om de hoogte van je premie te bepalen. Zowel de gegevens van de auto als je persoonlijke gegevens zijn belangrijk. Op welke manier je premie exact bepaald wordt, is niet bekend.

Persoonlijke gegevens en autogegevens

De persoonlijke gegevens die een verzekeraar wilt weten om de hoogte van de premie te bepalen zijn je postcode, je leeftijd en je schadevrije jaren. Daarnaast is het type auto en het aantal kilometers dat je jaarlijks gaat rijden van belang.

  • Postcode: De postcode is belangrijk om het risicoprofiel in te schatten. In grotere steden, zoals Utrecht, betaal je meer dan wanneer je in Assen woont. Dit komt omdat het risico op ongevallen en diefstal in Utrecht hoger is.

  • Leeftijd: Jongeren betalen meer voor een autoverzekering dan volwassenen, omdat autoverzekeraars jongeren risicovoller inschatten. Hoe ouder je bent, hoe minder hoog je premie over het algemeen is. Als je te oud wordt, betaal je echter ook weer meer. Iemand van 70 jaar betaalt iets meer dan iemand van 40.

  • Schadevrije jaren: Als je voor de eerste keer auto rijdt, begin je met 0 schadevrije jaren. Ieder jaar dat je geen schade hebt gehad bouw je een schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je bij een verzekeraar op de bonus/malus-ladder terecht komt. Bij elk jaar stijg je een stapje en een hogere trede betekent een hogere no-claimkorting.Je kunt je schadevrije jaren terugvinden op je polisblad.

  • Type auto: Een verzekeraar heeft aan een kenteken genoeg informatie om de meeste gegevens van je auto te vinden die van belang zijn. Denk hierbij aan gewicht en vermogen. Een autoverzekeraar redeneert als volgt: Hoe harder de auto kan, of hoe zwaarder de auto is, des te meer kans heeft die auto op zwaardere ongelukken. Daarnaast kijkt de autoverzekeraar ook naar de diefstalgevoeligheid van de auto.

  • Beveiliging: Voor duurdere auto’s zoals een Porsche, Mercedes of BMW kan er naar het type beveiliging gevraagd worden. Hier heb je 5 verschillende klassen beveiliging in. Ze kunnen hier niet de hoogte van je premie op aanpassen, maar ze kunnen je wel weigeren wanneer jij niet aan de minimum beveiligingseisen voldoet.

  • Aantal kilometer: Tot slot wil een verzekeraar weten hoeveel kilometer je jaarlijks ongeveer rijdt. Hoe vaker je op de weg te vinden bent, des te groter is de kans op ongelukken, volgens de verzekeraars. Het is niet verstandig om hierover te liegen. Als later namelijk blijkt dat je meer kilometers rijdt dan je aan hebt gegeven, kun je achteraf alsnog meer betalen, een boete krijgen of het risico lopen dat de verzekeraar niets uitbetaalt bij schade!

Welke dekking kies je?

Er bestaan drie verschillende basisdekkingen. De WA, WA+ en allrisk dekking.

  • WA: WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Iedere Nederlandse auto is verplicht minimaal WA verzekerd te zijn. Dit dekt alle schade aan de tegenpartij wanneer jij een ongeluk veroorzaakt. Deze dekking vergoed nooit schade aan je eigen auto. Het is de goedkoopste dekking die er is en deze wordt vooral gekozen door mensen met een wat oudere auto die niet zoveel meer waard is.

  • WA+: De WA+ dekking wordt ook wel eens WA + beperkt casco verzekering genoemd. Deze dekt schade die je toebrengt aan anderen, plus brand- storm- of ruitschade en diefstal

  • Allrisk: Dit is de meest uitgebreide dekking en deze wordt ook wel WA + volledig casco genoemd. Naast hetgeen de andere dekkingen vergoeden, ben je hierbij ook verzekerd voor schade aan je eigen auto. Zelfs wanneer je ongeluk jouw eigen schuld is. Ook ben je verzekerd voor vandalisme. Dit is de duurste dekking en wordt vaak gebruikt bij nieuwe auto’s.

Aanvullende dekkingen

Bovenop de basisdekkingen bieden autoverzekeraars meestal ook aanvullende dekkingen aan. Je kunt hierbij denken aan pechhulp (binnen- en/of buitenland), schadeverzekering inzittenden of een rechtsbijstandverzekering. Hier betaal je meestal enkele euro’s per maand voor.

Hoe vind je nou de beste polisvoorwaarden tegen de laagste prijs?

Je kunt natuurlijk bij enkele autoverzekeraars op de site opzoeken wat ze aanbieden. Dit kot wel erg veel tijd en je weet niet zeker of het ergens goedkoper kan. Daar is tegenwoordig een makkelijkere manier voor. Op vergelijkingssites kun je heel eenvoudig alle autoverzekeraars met elkaar vergelijken. Binnen enkele minuten heb je een overzicht van de hoogte van de premies en de polisvoorwaarden.

Met dit stappenplan vind je snel en eenvoudig de beste deal voor jouw situatie.

  1. Ga naar een vergelijkingssite voor autoverzekeringen.

  2. Vul je gegevens in: kenteken, geboortedatum en postcode.

  3. Geef je schadevrije jaren en aantal jaarlijkse kilometers door.

  4. Kies je gewenste dekking.

  5. Kies de beste optie voor jouw situatie uit het overzicht.

  6. Selecteer de aanvullende dekkingen die je wilt.

  7. Vraag de autoverzekering aan.

Vaak hoor je meteen of je geaccepteerd bent en kun je direct verzekerd de weg op.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Simon1
Aantal keer gelezen: 4745x
Toegevoegd: 03-11-2015 14:33
Gewijzigd: 06-08-2018 09:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!