Welke verzekeringen heb je allemaal?

Welke verzekeringen heb je allemaal?

Welke verzekeringen heb je allemaal?In Nederland heb je heel veel verschillende soorten verzekeringen. Een verzekering is een overeenkomst tussen bedrijven onderling of tussen een bedrijf en een persoon. Met een verzekering betaal je elke maand een bedrag aan premie waardoor je niet onverwacht hoge kosten hebt als je niet verzekert ben en het volledige bedrag moet betalen. Welke bedrijven heb je eigenlijk allemaal in Nederland?

Verplichte verzekeringen

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht. Deze kunnen wettelijk verplicht zijn of verplicht worden gesteld door een hypotheekverstrekker. Verplichte verzekeringen in Nederland zijn:
-          Basis zorgverzekering
-          WA verzekering
-          Overlijdensrisicoverzekering
-          Opstalverzekering

Basis zorgverzekering

Een daarvan is de Basis Zorgverzekering. Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht om deze verzekering af te sluiten. Met een zorgverzekering wordt je vergoed tegen het bezoeken van een huisarts, ziekenhuis of het krijgen van bepaalde recepten en medicijnen. Als je een heftige operatie moet ondergaan dat erg veel geld kost, ben je er dan voor verzekerd. In tegenstellingen tot landen als Amerika waar je het helemaal zelf moet betalen. Niet voor niets wordt Nederland gezien als het land waar zorg goed is geregeld.

WA verzekeringen verplicht als je een motorvoertuig hebt

Heb je een motorvoertuig? Dan ben je verplicht om een WA verzekering te nemen. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je kan aanbrengen aan andere mensen in het verkeer. Denk aan brommers, auto’s of motors. Naast een WA verzekering kan je ook een beperkte casco of volledige casco afsluiten. Hiermee kan je je namelijk verzekeren aan schade aan je eigen auto. Stel je voor dat je een paaltje of stoplicht raakt en dit volledig je eigen fout is? Met een WA verzekering ben je dan niet verzekert en moet je de schade aan je auto zelf bekostigen. Dit is voor veel mensen een reden om wel een beperkte of volledige casco af te sluiten. Vooral mensen met een nieuwe of kostbare auto kiezen hiervoor.

Overlijdensrisicoverzekering

Een verzekering die je niet wordt verplicht door de overheid, maar wel door een hypotheekverstrekker is een overlijdensrisicoverzekering. Dit is een verzekering waarbij nabestaanden een bepaalde som krijgen uitgekeerd als jij komt te overlijden. Waarom hypotheekverstrekkers je dit verplichten? Hiermee zijn ze er verzekerd dat de hypotheek die ze aan jou verstrekken ook daadwerkelijk wordt afgelost en ze niet zelf moeten gaan betalen voor een huis dat nog niet is afgelost.

Opstalverzekering

Een andere verzekering dat is verplicht bij het afsluiten van een hypotheek is een opstalverzekering. Dit is een verzekering tegen schade in je huis. Denk hierbij aan inbraak, brand of blikseminslag. Het is maar goed dat je verzekerd bent hiertegen, want anders heb je een enorme schuld die je niet zomaar kan afbetalen aan de hypotheekverstrekker.
Niet verplichte verzekeringen
Naast verzekeringen die je moet afsluiten. Zijn er ook veel niet verplichte verzekeringen in Nederland. De meest bekende verzekeringen zijn:
-          Inboedelverzekering
-          Rechtsbijstandsverzekering
-          Reisverzekering
-          Uitvaartverzekering

Inboedelverzekering

Een verzekering die niet wettelijk verplicht is of je verplicht wordt gesteld door een hypotheekverstrekker is een inboedelverzekering. Toch kiezen veel mensen er wel voor om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd tegen de inboedel in je huis. (Letterlijk: de spullen die je kan oppakken die in je huis staan). Als je veel waardevolle spullen in je huis hebt staan is het daarom verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering waarbij je altijd juridische hulp hebt. Belangrijk om te weten is dat je het niet kan afsluiten als je al in een conflict zit met een bedrijf of persoon. Je bent alleen verzekerd als je het conflict niet hadden kunnen zien aankomen. Veel (kleine) ondernemers kiezen ervoor om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, omdat ze een geschil hebben met een ander bedrijf. Denk aan het niet terug betalen van een klant of een contract dat juridisch gezien niet klopt.Reisverzekering

Als je veel reist is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering tegen schade die je oploopt op vakantie. Wel belangrijk om te vermelden dat zakenreizen vaak niet worden gedekt met een reisverzekering. Heeft je telefoon schade gemaakt op vakantie of is je fotocamera gestolen? Dit wordt gedekt met een reisverzekering.

Uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering ben je verzekerd tegen de kosten van je uitvaart. Veel mensen kiezen voor deze verzekeringen omdat ze niet willen dat nabestaanden voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Een uitvaart kan namelijk al snel oplopen naar 7000 tot 8000 euro. Denk hierbij aan kosten voor een kist, catering, begrafenisondernemer etc. Je hebt twee verschillende uitvaartverzekeringen. Een kapitaalverzekering en een naturaverzekering. Bij een kapitaal uitvaartverzekering krijgen de nabestaanden een bedrag uitgekeerd dat ze enkel en alleen mogen besteden aan de uitvaart. Voordeel hiervan is dat de nabestaanden mogen kiezen waar de uitvaart plaatsvindt. Nadeel is dat het bedrag lager kan zijn dat de uiteindelijk gemaakte kosten.
Bij een naturaverzekering ligt het net even anders. Hierbij krijgen nabestaanden namelijk geen bedrag uitgekeerd, maar wordt de uitvaart helemaal verzorgd door een verzekeraar. Een verzekeraar huurt dan een uitvaartondernemer in die de uitvaart onder zijn hoede zal nemen. Voordeel is dat je zelf niet teveel hoeft na te denken over een uitvaart en je ook niet extra hoeft te betalen. Nadeel is dat je beperkt ben in het kiezen van een plek voor de uitvaart. Dit is voor veel mensen een reden om te kiezen voor een uitvaart kapitaalverzekering.
Hoe hoog je premie is, is vaak afhankelijk van je leeftijd. Je kan je voorstellen dat een persoon met een leeftijd is de 80 een hogere premie heeft dan een man van 40. Het risico op overlijden is namelijk een stuk hoger bij een persoon van 80.Het kan hierdoor ook zo zijn dat je premie elk jaar omhoog gaat naar mate je ouder wordt. Gelukkig zijn er online veel uitvaartverzekering vergelijkers waardoor je snel de goedkoopste kan vinden

Bovenstaande verzekeringen zijn nog geen eens alle verzekeringen die je kan afsluiten in Nederland. Zo zijn er nog erg veel niet verplichte verzekeringen die zomaar handig kunnen zijn voor jou om af te sluiten. Lees je van te voren goed in over een bepaalde verzekering en of jet voordeel kan hebben voor jou om af te sluiten. Het kan ook zomaar niet zo zijn. Een goed voorbeeld daarvan is een tandartsverzekering. Als je namelijk maar 1x per jaar naar de tandarts gaat en nooit problemen hebt met je gebit, is het verstandig om uit je eigen zakken de rekening te betalen. Aangezien je dan veel goedkoper uit bent dan dat je elke  maand premie betaald.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: FabianClemens
Aantal keer gelezen: 1609x
Toegevoegd: 23-09-2019 10:09
Gewijzigd: 23-09-2019 10:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!