contract

Polisvoorwaarden lezen en beoordelen

contractAls je ergens een verzekering af gaat sluiten, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de polisvoorwaarden. In dit artikel word je ge´nformeerd over het lezen en beoordelen van de polisvoorwaarden en waar je dan aan kunt denken.

Belangrijker dan je denkt

Ga je met de polisvoorwaarden akkoord? Ben je het met de polisvoorwaarden eens, zoals die worden vermeld? Heel belangrijk als je een verzekering afsluit. Iedereen kan de polisvoorwaarden lezen voordat hij of zij akkoord gaat, helaas doet niet iedereen dat. Vaak denken mensen "het zal wel goed zijn…" Niet doen! Je kunt er veel spijt van krijgen als je een overeenkomst ondertekent, dus akkoord gaat, waar zaken in staan vermeld waar je beter niet akkoord mee kunt gaan. Dus, weet wat je precies ondertekent. Stel vragen over de polisvoorwaarden als je deze niet begrijpt of wanneer er onduidelijkheden in voorkomen. Dat is niet raar en ook niet wantrouwend, dat is zakelijk en verstandig.

Wat is een polis?

Er bestaan enkele definities voor een polis. Onderstaand enkele ervan:

  • Een polis is een akte die door de verzekeraar wordt verstrekt aan de verzekeringnemer, waarin een overeenkomst digitaal dan wel schriftelijk wordt vast gelegd.
  • Een polis is een schriftelijk bewijs van een overeenkomst tussen de verzekeraar (assuradeur) en de verzekeringnemer.
  • Een polis is een contract met een verzekeringsmaatschappij.

Een polis bestaat uit een polisblad en de algemene en bijzondere voorwaarden.

Polisvoorwaarden, het belang van goed lezen en beoordelen

Voorwaarden zijn bepalingen, regels en/of afspraken die betrekking hebben op de polis. Je gaat met elkaar een overeenkomst aan waar regels en afspraken aan zijn verbonden. Door de overeenkomst, de polis, te ondertekenen ga je akkoord met de afspraken, regels en uitzonderingen die in de voorwaarden staan vermeld. Het is daarom erg belangrijk het polisblad en de voorwaarden kritisch te lezen en te beoordelen of jij er mee akkoord kunt gaan.

Vooral de uitsluitingen, de zaken wanneer een verzekeringsmaatschappij niet zal uitkeren bijvoorbeeld, zijn erg belangrijk om te weten. De voorwaarden bij een polisblad, maar ook de voorwaarden die bijgesloten zijn bij de aankoop van bijvoorbeeld een televisie, een wasmachine, een scheerapparaat enz. worden in de volksmond "de kleine lettertjes genoemd".

Vaak wordt er op een negatieve manier over de voorwaarden gesproken. Dit komt omdat er vaak achteraf pas goed wordt gelezen wat er in die kleine lettertjes, de voorwaarden, staat. Bijvoorbeeld wanneer er problemen zijn met de uitbetaling van een schade, of wanneer er zonder dat je daar rekening mee hield een eigen risico geldt. Als je de voorwaarden niet goed leest kan dat vervelende gevolgen voor je hebben, dus voortaan naast het doornemen van de polis ook de voorwaarden goed lezen en beoordelen.

Het kan ook zijn dat er in de voorwaarden bepaalde onduidelijkheden staan, in dat geval ga je niet zonder meer akkoord. Vraag eerst om opheldering en vraag goed na wat bepaalde zinnen in de voorwaarden in de praktijk betekenen. Het is niet dom of raar om vragen te stellen over de voorwaarden. Hieruit maakt men op dat je heel verstandig te werk gaat en niet zomaar een overeenkomst ondertekent, zonder deze vooraf te bestuderen.

Waar kun je de polisvoorwaarden vinden?

Een andere naam voor polisvoorwaarden is verzekeringsvoorwaarden. De verzekeringsmaatschappij waar jij een verzekering afsluit dient ervoor te zorgen dat jij de polis en de polisvoorwaarden in je bezit krijgt. Gebeurt dat niet, trek aan de bel! Je kunt namelijk nooit akkoord gaan met iets dat je niet gelezen hebt. Het is echter je eigen verantwoording dat jij jezelf op de hoogte stelt van de voorwaarden. Wil jij online een verzekering afsluiten, dan kan dat en hoe kom je in dat geval aan de polisvoorwaarden? Je kunt online van veel verzekeringsmaatschappijen de polisvoorwaarden vinden, eventueel uitprinten en op je gemak lezen. Je kunt de polisvoorwaarden, voor zover niet aanwezig bij het polisblad, aan je verzekeringsmaatschappij opvragen. Heb je inhoudelijk vragen over jouw verzekering of over de polisvoorwaarden, stel je vraag/vragen. Als je de polis hebt ondertekend ga je namelijk akkoord met de polisvoorwaarden. Het is dus van belang dat je de voorwaarden goed leest en ook begrijpt.

Inhoudelijk de polisvoorwaarden

In de polisvoorwaarden staan de rechten en plichten van de verzekeringnemer en de assurantiemaatschappij. Het polisblad is leidend, daarop staat wat er is verzekerd. Het polisblad moet je op juistheid controleren. Polisvoorwaarden 'vertellen' je wat je moet doen in geval van schade: je moet in elk geval ervoor zorgen dat in geval van schade deze niet nog groter wordt, dus maatregelen treffen, je moet de assurantiemedewerker informeren dat je schade hebt, je moet een schadeformulier invullen.

In de polisvoorwaarden zal ook staan dat je verplicht bent bepaalde wijzigingen meteen door te geven. Denk aan wijzigingen in de persoonlijke situatie maar ook wijzigingen aan het verzekerde goed, onderpand. Deze wijzigingen kunnen zijn: een verhuizing, de verkoop van een huis (andere eigenaar), het huis komt leeg te staan, de bestemming van het pand verandert (het was een woonhuis en je maakt er een bedrijf van) enz. Deze wijzigingen moet je doorgeven aan je verzekeringsmaatschappij. Gebeurt dit niet dan zal de maatschappij niet verplicht zijn om bij schade uit te betalen. Je voldoet dan namelijk niet aan je verplichtingen, voorwaarden zoals die staan vermeld in de polisvoorwaarden.

Wie leest de polisvoorwaarden?

Uit onderzoek is gebleken dat slechts een kwart van de verzekerden de voorwaarden goed heeft bestudeerd. De rest bekijkt de voorwaarden niet of pas in geval er schade is geleden. De helft van alle mensen met één verzekering of meer zegt goed op de hoogte te zijn. Toch blijkt vaak het tegendeel. Mensen schrikken vaak als het schadebedrag niet helemaal wordt vergoed, hoewel ze hadden kunnen weten dat er een eigen risico geldt of dat men met de dagwaarde rekening houdt. Onvoldoende geïnformeerd? Ligt dat aan de maatschappij of moet de verzekeringnemer zelf aan de bak? Kies ervoor om alleen in zee te gaan met een transparante verzekeringsmaatschappij, waarbij de polisvoorwaarden duidelijk zijn.

Zoek online, daar vind je van veel maatschappijen de voorwaarden. Zorg dat je weet wat een verzekeringsmaatschappij te bieden heeft, voordat jij een verzekering afsluit. In dat geval kom je in geval van schade niet voor vervelende, onaangename financiële verrassingen te staan. Een verzekering sluit je namelijk af om dit te voorkomen. Lees de polisvoorwaarden altijd goed door en zorg dat je elke letter ervan begrijpt. Je mag een verzekeringsmaatschappij gerust beoordelen op de leesbaarheid van de polisvoorwaarden. Deze moeten namelijk voor iedereen duidelijk zijn.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 2699x
Toegevoegd: 22-06-2016 18:32
Gewijzigd: 08-07-2016 22:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3261 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!