Dat vertrouwen in uw woning moet na verloop van tijd weer terugkomen. Het idee dat vreemde mensen in uw huis zijn geweest zonder uw toestemming is gewoon erg onprettig. Er moet wat dat betreft een soort mentaal proces aan de gang om dat vertrouwen weer te herstellen. U kunt dit versnellen door bijvoorbeeld de beveiliging van uw huis te verbeteren zodat er niet meer zo snel ingebroken kan worden. Ook kunt u aan de slag met het politiekeurmerk. U ontvangt dan een keurmerk en een sticker voor op de voordeur. Zo zien inbrekers meteen dat het niet makkelijk zal worden om binnen te komen en vaak schrikt dit ze wel af om een poging te ondernemen.
Na een inbraak dient u de schade natuurlijk direct te melden bij de politie. Er moet aangifte van de inbraak worden gedaan. Soms is er sprake van zichtbare braaksporen maar soms ook niet omdat ze bijvoorbeeld simpelweg via een open raam boven de uitbouw binnen konden komen. Daar hoefden ze niet zoveel moeite voor te doen. Een tip in dit soort situaties is om een schijnwerper met bewegingsmelder boven die ramen te plaatsen. Inbrekers houden niet van licht en zodra zij op de uitbouw staan gaat het licht aan en staan zij volop in de schijnwerpers.
Nadat de politie op de hoogte is gebracht moet zo snel mogelijk de verzekeraar worden ingelicht. U moet uw schade bij hen melden. Soms de inboedelverzekering, soms de opstalverzekering en soms allebei. In zo’n situatie is het overigens handig dat u beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar hebt lopen. Anders zou het wel eens zo kunnen zijn dat u van het kastje naar de muur wordt gestuurd.
De verzekeraar gaat met uw schademelding aan de slag. Als de schade hoger dan €750,- is, wordt er bijna altijd een schade-expert langs gestuurd. Hij moet bepalen welke schade u precies heeft opgelopen en doet daar een schatting van. Als spullen gestolen zijn is het lastig om te bewijzen dat u deze spullen werkelijk in bezit hebt gehad. U kunt dit bijvoorbeeld aantonen met de aankoopbonnen. Helaas heeft niet iedereen de aankoopbonnen van alle spullen omdat het gewoon niet in het systeem van de mens zit.
Vervolgens hoort u in de opvolgende dagen wat de vergoeding is dat de verzekeraar u wil uitkeren. Gaat u hiermee akkoord, dan wordt het bedrag gestort en de zaak is daarmee afgedaan. Soms is het bedrag dermate laag, dat u daarvan lang niet alle gestolen spullen kunt vergoeden en de schade kunt herstellen. In zo’n geval kiezen veel mensen om de vergoeding toch maar aan te nemen omdat zij denken geen andere keus te hebben. Ze weten immers niet wat contra-expertise is en dat wanneer er is ingebroken in huis, zij die contra-expert kosteloos kunnen inschakelen. Dat is jammer, want door een contra-expert in te schakelen, kan er echt een groot verschil worden gemaakt in de vergoeding die u kunt ontvangen voor uw inbraakschade en de gestolen spullen.
Deze contra-expert is iemand die u zelf moet inschakelen. Dat gaat de verzekeraar niet voor u doen en vaak wordt u niet eens op de hoogte gebracht van de mogelijkheid om contra-expertise in te schakelen. We hadden al gemeld dat de contra-expert kosteloos is. Dat komt omdat zijn kosten worden gedeclareerd bij de verzekeraar. Wellicht dat dat ook de reden kan zijn dat u niet op de hoogte wordt gebracht over de mogelijkheid om een contra-expert in te schakelen. Verder zorgt een contra-expert ervoor dat uw vergoeding hoger wordt. Dus de verzekeraar zal dan ook meer moeten uitkeren aan u als de verzekerde. Als we het zo bekijken is het op zich wel logisch dat contra-expertise niet wordt gepromoot.
De contra-expert komt bij u langs om de schade vast te stellen. Deze schadevaststelling wordt door de contra-expert besproken met de schade-expert van uw verzekeraar. Het is dus wel belangrijk dat uw verzekeraar een schade-expert heeft langs gestuurd, omdat er anders niets is om over in gesprek te gaan. De contra-expert kent alle polisvoorwaarden omtrent de dekking en vergoeding bij inbraak en kan daardoor een gedegen gesprek voeren. Hij stelt uw belangen voorop, u heeft hem immers ingeschakeld. Hij doet zijn best om voor u een schadevergoeding te regelen die werkelijk past bij uw schade.
Belangrijk te weten is dat een contra-expert onafhankelijk is. Hij werkt dus niet voor verzekeringsmaatschappijen maar voor een expertisebureau. Inbraakschade is een specialistische tak van schade. Zorg er daarom voor dat wanneer u ervoor kiest zo’n iemand in te schakelen, dat inbraakschade wel duidelijk vermeld staat als specialisatie van zo’n expertisebureau.
Het is overigens altijd goed om een expertisebureau te kiezen met maximaal 4 a 5 specialisaties. Soms zitten er expertisebureaus tussen met 10 of meer specialisaties. Dan zou u zich kunnen afvragen of dit echt een specialisatie is of dat ze dit er maar gewoon bij doen.
Bekijk ook de reviews op Google. Zijn er voldoende reviews (meer dan 50 geeft een goed beeld) en zijn deze over het algeheel positief? Dan weet u dat u met een ervaren partij in zee gaat. Er zijn helaas ook verhalen van expertisebureaus die verre van positief zijn, let daar dus op.
De contra-expert kan bij uw inbraakschade zorgen voor de juiste vergoeding, juist doordat hij onafhankelijk is. Hij heeft zich niet te verantwoorden bij de verzekeringsmaatschappij. U heeft hem ingeschakeld.
Het kan natuurlijk ook zijn dat u na een inbraak totaal niet bezig wil zijn met al het regelwerk dat erbij komt kijken. Ook in zo’n situatie kunt u een contra-expert inschakelen. Hij ontzorgt u dan letterlijk en u betaalt er niets voor. Hij helpt u van begin tot eind. Soms kunnen contra-experts u zelfs helpen met het coördineren van het herstel. U bent dan van begin tot eind geholpen en u kunt snel de draad weer oppakken.
We hopen dat u na het lezen van dit artikel meer te weten bent gekomen over wat u kunt doen wanneer er is ingebroken in uw huis. In het kort: Schakel niet alleen de politie en uw verzekeraar in. Schakel ook een contra-expert in zodat u geen vergoeding misloopt.