Museumplein Amsterdam

Bezienswaardigheden Amsterdam

Museumplein AmsterdamAmsterdam is de grootste toeristenmagneet van Nederland. Het is een stad waar van alles te beleven is en waar veel te zien is. Bij een bezoek aan de stad wil je natuurlijk de mooiste plekken gezien hebben. Aan de hand van een door het ANWB gepubliceerde lijst van toplocaties en de populairste spots voor families (volgens I Amsterdam) krijg je een goed overzicht van de mooiste bezienswaardigheden Amsterdam.

Wonderschone buurten in Amsterdam

Er zijn een aantal buurten waar je niet omheen kunt wanneer je Amsterdam bezoekt. Van uitgaansgebieden tot buurten met grote cultuur-historische waarde, ze zijn allemaal het bezoeken waard. De bekendste plekken die het bekijken waard zijn, zijn de Dam, de Pijp, de Jordaan, de Wallen, het Museumplein en de Negen Straatjes.

De Dam

De Dam is het bekendste en misschien wel het belangrijkste plein in Amsterdam. De historische waarde van het plein wordt benadrukt door het Nationaal Monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Ieder jaar vindt op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats op de Dam, bij deze plechtigheid worden er bloemenkransen gelegd bij het monument. De Dam geniet zijn bekendheid ook deels door het Koninklijk Paleis op de Dam, dat aan het uiteinde van de Dam staat. Verder is de Dam regelmatig het decors van demonstraties en betogingen.

De Pijp

Een wijk die heden ten dage erg in trek is, is de Pijp. Het uitgaansleven in de bruisende wijk is erg in trek, met name bij de wat rijkere klasse. Toch zoeken ook veel studenten hun vertier in een van de vele kroegen die de Pijp rijk is. Oorspronkelijk was de Pijp een echte arbeiderswijk. Het enige wat daar nog aan doet denken is de grootste en beroemdste markt van de Stad, de Albert Cuypmarkt.

De Jordaan

Wanneer we het hebben over bezienswaardigheden in Amsterdam, dan mag de Jordaan niet vergeten worden. De Jordaan wordt vaak gezien als de enige echte overgebleven volkswijk. Waar de stad overspoeld wordt door toeristen, hipsters en studenten, daar vind je in de Jordaan nog typische, authentieke kroegjes die gerund worden door rasamsterdammers. In deze gelegenheden schallen de Amsterdamse smartlappen nog uit de speakers en staat er een jenevertje op de bar klaar.

De Wallen

De Wallen geeft een gebied aan dat ligt tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk en bevat onder andere de Oudezijds Voorburgwal en de Oudezijds Achterburgwal. De Wallen staan vooral bekend om de prostitutie die er wordt bedreven en is daarom zeer in trek bij toeristen. De wallen zijn tevens het oudste gebied van Amsterdam, ook daarom zijn de Wallen het bezoeken waard.

Museumplein

Voor de liefhebber van kunst en cultuur is het Museumplein absolute must. Hier zijn namelijk, niet geheel verrassend, de grootste musea van Amsterdam gevestigd. Zowel het Rijksmuseum als het Stedelijk Museum en het van Goghmuseum zijn gelegen aan het Museumplein.

Negen Straatjes

Wanneer je op zoek bent naar gezellige straatjes waar je goed kunt eten, dan kun je in de Negen Straatjes terecht. De Negen Straatjes zijn zijstraatjes van de Prinsengracht, de Herengracht en de Keizersgracht aan de westelijke grachtengordel. Je vindt hier leuke winkeltjes en gezellige en kwalitatief goede eetgelegenheden.

Fraaie parken en perken in de hoofdstad

Ondanks de drukte in deze grote stad, staat de stad bekend om zijn mooie parken. Alle delen van de stad hebben wel een of meerdere mooie parken, denk hierbij aan het Westerpark, het Rembrandtpark, het Oosterpark, het Flevopark en het Beatrixpark. Voor de liefhebber van groen zijn deze parken meer dan het bezoeken waard. Ook zijn er wijken waar lang geleden fraaie hofjes zijn aangelegd, waardoor bezoekers het idee krijgen in een mooie tuin rond te lopen. De bekendste, nog niet eerder genoemde, wonderen van natuur in Amsterdam zijn het Vondelpark en de hofjes in de Jordaan.

Het bekendste park van Amsterdam is het vondelpark, vernoemd naar stadsdichter Joost van den Vondel. Het park ligt midden in de stad, maar tijdens een wandeling door het park waan je je even niet in Amsterdam. Het park is anderhalve kilometer lang en is een rijksmonument. Het park is voor de natuurliefhebber een van de fijnste bezienswaardigheden in Amsterdam

De hofjes in de Jordaan liggen, zoals de naam al zegt, in misschien wel de meest ‘Amsterdamse’ wijk van onze hoofdstad. In het verleden zijn deze hofjes geschonken aan de armere bevolking van de stad. Omdat de Jordaan nog steeds bekend staat als een echte volkswijk, passen de hofjes perfect in het straatbeeld van de Jordaan.De typische Amsterdamse grachten

Als er iets is waar Amsterdam om bekend staat, dan zijn het wel de prachtige grachten die door de hele stad lopen. De Amsterdamse grachtengordel is een begrip in heel de wereld. Hierdoor is een rondvaart door de grachten zeer geliefd. Bij toeristen, maar ook bij Nederlanders die van de stad willen genieten. Amsterdam heeft meerdere rederijen die verschillende rondvaarten aanbieden. Een rondvaart is een mooie kans om de typische Amsterdamse grachtenpanden te bekijken.

De bekendste Amsterdamse grachtenpanden liggen in de Gouden Bocht. Hier staan de duurste grachtenpanden van Amsterdam, veelal bewoond door advocaten en andere vermogende Amsterdammers. Voor zijn faillissement had ook voormalig topadvocaat Bram Moszkowicz zijn kantoor gevestigd aan deze bocht aan de Herengracht.

Tijdens de rondvaart kom je vele bruggen tegen. Ook de bruggen zijn een uithangbord van Amsterdam. Venetië staat bekend om zijn grote hoeveelheden water, maar het feit dat Amsterdam maar liefst vier keer zoveel bruggen als Venetië heeft (1500 in totaal), zegt veel. De Amstel heeft een zeer grote rol gespeeld in de geschiedenis van de stad, de vele bruggen zijn een gevolg van de grote afhankelijkheid van het water. Amsterdam wordt vaak het Venetië van Nederland genoemd door de grote hoeveelheid toeristen in de stad. De vergelijking gaat echter verder dan dat, de grote hoeveelheden water en bruggen zijn immers ook een gemeenschappelijke factor.

De Joodse invloeden in Amsterdam

Amsterdam wordt nog vaak Mokum genoemd. Deze naam is aan de stad verbonden door de vele Joden die in het verleden in Amsterdam woonden. Met name in het Oosten van Amsterdam waren veel Joodse buurten. In de Tweede Wereldoorlog vonden hier dan ook veel deportaties plaats. Station Muiderpoort in de Indische buurt was regelmatig het beginstation van een trein die zou eindigen in een concentratiekamp.
Nog steeds zijn er in Oost-Amsterdam veel bezienswaardigheden die terug doen denken aan die tijd. In de buurt van het Waterlooplein bevinden zich het Joods Historisch Museum en de Portugese synagoge. Ook de Walter Süskindbrug, vernoemd naar een Duitse Jood die in zijn functie als hoofd van de Joodse Raad honderden kinderen hielp ontsnappen aan deportaties van de Nazi’s.

De smaak van Amsterdam

Zoals eerder vermeld wordt er in de echte Amsterdamse wijken nog veel jenever gedronken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Amsterdam zijn eigen jeneverstokerijen heeft. Voor de fijnproever de moeite waard. Ook schieten tegenwoordig, onder invloed van de hipstercultuur, de lokale bierbrouwerijen als paddenstoelen uit de grond. In deze brouwerijen worden rondleidingen gegeven en kun je uiteraard ook proeven van het zelfgebrouwen bier.

Verborgen pareltjes

Iedere stad heeft relatief onontdekte plaatsen die wel zeer mooi zijn. Zo ook Amsterdam. Het Historisch Museum en de Verborgen Kerk zijn goede voorbeelden van verborgen pareltjes.

Het Historisch Museum staat in de schaduw van grote musea als het Rijksmuseum en het van Goghmuseum, maar is daarom niet minder de moeite waard. In het Historisch Museum is van alles te zien over de geschiedenis van de stad, tot wel zeven eeuwen terug.

Over de Verborgen Kerk hoeft niet meer gezegd te worden dat hij moeilijk vindbaar is, tenzij je op de hoogte bent van zijn bestaan. De kerk was vroeger ook bedoeld om in het geheim het katholieke geloof te kunnen belijden. De kerk bevindt zich achter een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal.

Flora en fauna in Artis

Natura Artis Magistra, kortweg Artis, is wellicht de bekendste dierentuin van Nederland. Het natuurpark is gelegen in het oosten van Amsterdam. Het park is zo populair bij gezinnen, vanwege zijn verscheidenheid aan te bezichtigen diersoorten. Zo heeft Artis bijvoorbeeld een apart Vogelhuis en een Apenhuis. Ook kun je hier Savannedieren bezichtigen, een kijkje nemen in het Vlinderpaviljoen of genieten van het Aquarium, waar tropische vissen in rondzwemmen.

Madame Tussauds

Alle sterren van nu en vroeger zijn te zien in Madame Tussauds aan de Dam. Niet in het echt, maar als wassen beelden. Van Michael Jackson tot Rafael van der Vaart tot onze voormalig koningin Beatrix, ze zijn er allemaal te zien.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 7436x
Toegevoegd: 16-01-2016 05:56
Gewijzigd: 26-04-2016 15:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!