open boeken

Boekverslag, hoe begin je?

open boekenOp school moet je regelmatig een boekverslag maken, maar waar moet je dan beginnen en hoe kun je het beste in zijn werk gaan? Dit artikel geef een antwoord op de vraag hoe je het beste kunt beginnen bij het schrijven van een boekverslag.

Kiezen van een boek

Volg je een bepaalde opleiding dan zul je in de meeste gevallen boeken moeten lezen en daar een boekverslag van moeten maken. Boekverslag? Hoe begin je daarmee? Het aantal boeken dat je moet lezen is afhankelijk van de opleiding. Soms moet je zelf een boekenlijst samenstellen met de titels van de boeken, die je wilt gaan lezen.

  • Er wordt door de leerkracht, docent bepaald of de boeken geschikt zijn voor de boekenlijst. Er zijn echter ook opleidingen die zelf een boekenlijst hebben samengesteld, waaruit jij de titels kunt kiezen. Kies je zelf een boek om daarvan een boekverslag te maken en heb je twijfels vraag dan altijd eerst goedkeuring.
  •  Er zullen bepaalde eisen worden gesteld aan het genre van de boeken. Je zult geen tien romans mogen lezen voor de boekenlijst. Je zult een mix moeten lezen van romans, avonturen boeken, literatuur, sciencefiction enz. Maak een keuze en lever je lijst in ter beoordeling. Vervolgens ga je naar de bibliotheek om te kijken welke boeken er aanwezig zijn en welke je wilt bestellen. Aan het boek worden eisen gesteld, maar ook aan het boekverslag.
  • De indeling van een boekverslag (wat moet er in het boekverslag staan?) wordt je aangereikt, de rest is aan jou. Je hebt een geschikt boek, dat op de boekenlijst staat, gevonden in de bibliotheek, dus je kunt beginnen met lezen.
  • Sommigen maken aantekeningen of een kort verslag van ieder hoofdstuk, meteen nadat ze dat gelezen hebben.
  • Een verslag van een of twee regels, afhankelijk van het feit of de gebeurtenissen belangrijk zijn, of er iets over de karakters van de personen wordt verteld enz. Je bepaalt zelf of iets al dan niet in het boekverslag moet staan. Anderen kiezen ervoor om eerst het boek helemaal uit te lezen en pas dan een boekverslag, een samenvatting te maken. Dat is een persoonlijke keuze! Als je een boek in korte tijd uit leest, dan kun je best achteraf een boekverslag maken.
  • Lees je echter zo af en toe een paar hoofdstukken dan is het aan te raden telkens eens paar regels op te schrijven, omdat je anders belangrijke zaken zou kunnen vergeten. Maak je een boekverslag op de computer vergeet dan niet het op te slaan.
  • Kijk even de eisen van het boekverslag door, voordat je met lezen begint. Je weet dan tijdens het lezen waar je op moet letten en welke zaken belangrijk zijn voor het boekverslag. Bijvoorbeeld: je zult de verschillende karakters van diverse personages moeten omschrijven.
  • Kom je in het boek daarover wat tegen, dan kun je dat meteen noteren. Dus zorg dat je, voordat je aan een boek en een boekverslag begint, weet wat er van je verwacht wordt. Goed voorbereid aan de slag scheelt je straks een heleboel tijd.
  • Wanneer je straks over de personages zaken moet opschrijven in het boekverslag en je moet daarvoor op zoek in het boek, dan kost dat veel tijd.
  • Dus noteer deze belangrijke informatie meteen, ook waar en wanneer het verhaal zich afspeelt en waar dat uit blijkt.

Samenvatting van een boek

Een boekverslag is een samenvatting van een boek. Het is zelfs meer dan dat! Je dient de personages met hun karakters te beschrijven. Je moet weten onder welk genre het gekozen boek valt. Je dient wat over de schrijver te vertellen en soms mag jij in het boekverslag je eigen mening over het boek geven. Bijvoorbeeld: Zou jij dit boek aan anderen aanraden en waarom? Op de achterflap van een boek of op de kaft vind je meestal al een korte samenvatting van het boek. Op de eerste of laatste bladzijde of op de buitenkant van het boek staat vaak een stukje over de schrijver. Allemaal informatie die belangrijk is voor je boekverslag. Deze tekst moet je echter niet zonder meer overnemen. Zet deze tekst in eigen woorden voor je boekverslag.

Op internet vind je ontzettend veel samenvattingen van boeken. Je zou je boekverslag letterlijk daar vandaan kunnen halen. Doe dit echter niet, want je krijgt een onvoldoende. Je kunt wel deze samenvatting gebruiken en in je eigen woorden zetten. "Zo, dan hoef ik dus geen enkel boek te lezen, lekker makkelijk". Toch werkt het zo niet. Het is aan te raden om de boeken zelf te lezen, want tijdens een mondeling examen kunnen er bepaalde zaken uit een verhaal gevraagd worden, die niet in een samenvatting staan en dan val je door de mand. Dus lees het boek zelf! Begin er op tijd aan, in het begin van het schooljaar en wacht er niet mee, totdat de einddatum van het inleveren van de boekverslagen in zicht is. Is lezen niet je hobby, zie het dan als een interessante tijdsbesteding, belangrijk voor je studie.

De indeling van een boekverslag

Een boekverslag zou er als volgt uit kunnen zien:

  • Voorblad: Maak een verzorgd boekverslag, daarmee scoor je punten. Plaats een mooie illustratie, die iets "zegt" over het verhaal. Een tekening maken kan ook als je daarvoor talent hebt. Je schrijft er de titel en de naam van de schrijver bij. Misschien ook je eigen naam en klas of groep waarin je zit, volg de eisen die de leerkracht aan het boekverslag stelt.
  • Titel van het boek en naam van de schrijver: Gebruik voor de titel grotere letters, kun je de titel ook uitleggen? Noteer de naam van de schrijver en wat weet je over hem of haar?
  • Samenvatting van het verhaal: Schrijf in duidelijke zinnen, die niet te lang zijn, een kort verslag met de belangrijkste gebeurtenissen. Let op je spelling! Het is een samenvatting, dus maak er geen lang verhaal van en houd je aan de hoofdzaken.
  • Personages en karakters van de hoofdpersonages: Niet het gemakkelijkste stukje. Eerst moet je bedenken wie de belangrijkste personen in het boek zijn. Vervolgens moet je uit het verhaal en uit het handelen van de hoofdpersonen de karakters bepalen.
  • In welke vorm is het verhaal geschreven? Is het verhaal in de ik-vorm geschreven of in de 3e persoon? In welke tijd verleden tijd of tegenwoordige tijd? Gebruik in je boekverslag geen tegenwoordige tijd en verleden tijd elkaar, alleen als daar een goede reden voor is.
  • Wanneer en waar speelt het verhaal zich af? Tijdens het lezen van het boek kom je erachter in welke tijd het verhaal zich afspeelt, verleden, heden of toekomst? Door te lezen over een prachtige natuur, een bepaald land enz. weet je waar het verhaal zich afspeelt.
  • Onder welk genre valt het boek? Er zijn veel genres waaronder: biografie, literatuur, roman, sciencefiction, detective, humor, thriller, thema. Er is vaak ook sprake van een overlap, dat wil zeggen dat een boek bijvoorbeeld onder het genre misdaadroman en detective kan vallen. Geef er goede uitleg bij in het boekverslag.
  • Welk thema wordt besproken? Wordt er een bepaald probleem of thema besproken? Liefde, armoede, discriminatie, oorlog, welvaart, drugs, kindersterfte enz.
  • Eigen mening over het boek. Lijkt misschien eenvoudig, toch vinden velen dit best moeilijk. Met "ik vond het een leuk boek", neemt de leerkracht geen genoegen. Waarom is het leuk, spannend, interessant, verdrietig en noem alle emoties maar op?





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 7888x
Toegevoegd: 02-08-2016 18:46
Gewijzigd: 14-08-2016 09:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!