hond snoepje geven

Bravecto, veilig of niet?

hond snoepje gevenDe laatste tijd is Bravecto veelal negatief in het nieuws, maar is Bravecto echt niet veilig? In dit artikel meer informatie over het middel Bravecto voor honden.

Bravecto, wat is dat?

Het diergeneesmiddel Bravecto is er voor de behandeling van vlooien en teken bij honden en ook bij katten. Het middel zou gebruikt kunnen worden als onderdeel van de behandeling van vlooienallergiedermatitis (dit is een allergische reactie op vlooienbeten). In het middel zit een werkzame stof genaamd fluralaner.

Gebruik Bravecto

Bravecto heb je als spot-on oplossing in een pipet, dan is het geschikt voor honden en katten en je hebt het ook in kauwtabletten (alleen voor honden). Ze zijn allemaal verkrijgbaar in verschillende sterkten voor zowel honden als katten. Alle dieren hebben een ander gewicht en daar is de samenstelling van Bravecto dan ook op aangepast. Hoe gebruik je Bravecto?

 • Je neemt een volle pipet van Bravecto en dit breng je aan op de huid van de hond of de kat.
 • Let goed op dat je de Bravecto aanbrengt tussen de schouderbladen bij honden en bij de katten op de schedelbasis.
 • Je mag bij de honden het middel Bravecto op diverse plaatsen aanbrengen in de lijn vanaf de eerste toedieningsplaats naar de staartaanzet toe.
 • Welke pipet je kiest voor je hond of kat, hangt af van het gewicht van je huisdier.
 • Wanneer je het middel bij je kat of hond hebt toegediend, beschermt het twaalf weken tegen vlooien en teken.
 • Voor een optimale werking moet je het middel na twaalf weken weer herhalen, voor een optimale vlooien- en tekencontrole.
 • Het beste kun je de tabletten Bravecto geven wanneer je de hond eten gaat geven, zorg er dan voor dat je de juiste tablet hebt gekozen die bij het gewicht van de hond past.
 • Als een hond vlooien heeft en je gebruikt Bravecto bij de hond, dan worden de vlooien binnen acht uur gedood en de teken binnen twaalf uur.
 • Bij de katten worden vlooien na toediening van Bravecto binnen twaalf uur gedood en de teken binnen ongeveer 48 uur (twee dagen).
 • Het geneesmiddel Bravecto kun je alleen kopen op advies van de dierenarts (en niet in de dierenwinkel).

Werking Bravecto

In Bravecto zit de stof fluralaner en deze stof werkt als een soort ‘ectoparasiticide’. Dat wil zeggen dat het de parasieten bij de honden en katten zal doden die zich op de huid bevinden of die in de vacht van de dieren leven. Voorbeelden hiervan zijn teken en vlooien. Voordat ze aan de werkzame stof blootgesteld worden, moeten de vlooien en de teken zich eerst vastbijten in de huid en zich dan voeden met het bloed van je hond of je kat. De stof Fluralaner zal de vlooien en teken doden die het bloed van jouw hond of kat binnen hebben gekregen door op hun zenuwstelsel in te gaan werken. Het zorgt ervoor dat de normale beweging van geladen chloridedeeltjes (ionen) in en buiten zenuwcellen wordt geblokkeerd.

Voordelen Bravecto

Verschillende studies tonen aan dat Bravecto verschillende voordelen heeft. Dit is bestudeerd in het laboratorium, maar ook als veldonderzoeken. Zo is er een veldonderzoek gehouden in de EU met 561 honden met vlooien- en/of tekenplagen. Hieruit is naar voren gekomen dat het middel werkzaam was voor het verminderen van vlooien en teken bij honden met bestaande vlooien- of tekenplagen. Het effect hierbij zou tegen de meeste vlooien en tekensoorten drie maanden aanhouden. Er zijn nog twee andere veldonderzoeken gehouden in de EU met zowel honden als katten met vlooien en/of teken en daaruit is naar voren gekomen dat het middel tot twaalf weken na de behandeling werkzaam was tegen vlooien en teken.

Risico’s Bravecto

Als je voor je honden of katten Bravecto gaat gebruiken, dan kan dat verschillende risico’s met zich meebrengen. Alle geneesmiddelen dienen ergens voor, maar ze kunnen ook bijwerkingen vertonen. Daarbij zijn bij Bravecto de meest voorkomende bijwerkingen (die voorkomen bij meer dan één op de honderd dieren) de volgende:

 • Kortdurende diarree
 • Braken
 • Gebrek aan eetlust
 • Kwijlen

Als je voor je huisdier de spot-on oplossing hebt gekozen dan zijn de bijwerkingen die op kunnen treden bij meer dan één op de honderd dieren de volgende:

 • Lichte kortdurende huidreacties op de toedieningsplaatsen.
 • Roodheid en jeuk en soms ook haaruitval.

Bravecto in het nieuws

De laatste maanden is Bravecto vaak in het nieuws, veel hondeneigenaren zeggen dat het middel tegen vlooien en teken honden ziek maakt of dat honden er aan sterven. Bravecto is een kauwtablet en er zijn wereldwijd al meer dan 3000 meldingen over het middel, dit is bevestigd door de European Medicine Agency (EMA). Sinds 2014 zijn er in Nederland ongeveer vijftig meldingen binnengekomen over de mogelijke bijwerkingen van Bravecto. De meldingen zijn volgens het Bureau Diergeneesmiddelen afkomstig van dierenartsen, maar ook van eigenaren en van het farmaceutisch bedrijf.

Bravecto Facebook

In oktober 2016 heeft een Nederlandse hondenbezitter genaamd Maurice van Elburg een Facebookgroep opgestart met de naam Is Bravecto Veilig? Daar heeft hij een foto geplaatst van zijn hond die daar ligt opgebaard, genaamd Jara. Deze post is de hele wereld overgegaan en hij is ervan overtuigd dat zijn gezonde hond van 6,5 jaar oud (een Beagle) ziek is geworden na de inname van Bravecto. De hond is overleden aan ernstig leverfalen en is kort daarvoor met spoed opgenomen bij de dierenkliniek.

Fabrikant Bravecto

De gezondheid en het welzijn van de honden heeft de hoogste prioriteit volgens de fabrikant van Bravecto. Ze hebben zelf veel vertrouwen in de veiligheid van het middel. Het middel is een van de weinige nieuwe diergeneesmiddelen welke is goedgekeurd voor het gebruik bij zwangere en lacterende dieren. In totaal hebben al meer dan miljoenen honden wereldwijd het middel Bravecto voorgeschreven gekregen van de dierenarts. Daarnaast zijn het aantal bijwerkingen als geclassificeerd zeldzaam.

Wel of geen Bravecto?

Momenteel zijn er veel berichten in het nieuws en op social media dat Bravecto niet veilig is. Veel mensen gebruiken het dan ook niet meer voor hun honden of katten. Sommige mensen beweren dat hun honden aan Bravecto zijn overleden, dierenartsen geven aan dat het niet zo is, maar wat is de waarheid? De meningen zijn er over verdeeld en het is daarom goed om voor jezelf te bedenken wat jij gaat doen, ga je het middel wel of niet geven? Er zijn verschillende middelen tegen vlooien en teken die je je hond of kat kunt geven in plaats van Bravecto. Veel mensen vertrouwen het niet en durven het hun dieren ook niet te geven, omdat ze de berichten hebben gelezen dat er dieren aan zijn overleden. Houd de berichten goed in de gaten, en hopelijk is snel duidelijk wat er gaande is, zodat je het middel wel of niet meer kunt toedienen aan je honden of katten om ze te beschermen tegen teken en vlooien.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4594x
Toegevoegd: 21-10-2016 15:34
Gewijzigd: 20-11-2016 20:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!