lente bomen in de bloei

Wanneer begint de lente?

lente bomen in de bloeiDe lente begint, veel vogeltjes gaan nestjes bouwen, het wordt warmer buiten. Een mooie periode, zoals zo mooi wordt gezegd "de natuur ontwaakt", maar wanneer begint de lente? In dit artikel vind je hier meer informatie over.

Begin lente

Als de lente begint, zijn veel mensen weer blij. Weg zijn de koude, gure, donkere en sombere winterdagen. De lente begint op 20 maart en dat is niet zomaar een gekozen datum. Op 20 maart zijn de dag en de nacht even lang (astronomisch gezien). Meestal eindigt de lente op 21 juni, dat is het moment waarop de zon het hoogste aan de hemel staat en dan begint de zomer. 20 maart is de dag dat de lente begint op het noordelijk halfrond, maar op het zuidelijke halfrond is dat 22 september.

 • De lente duurt tot en met 21 juni.
 • De lente duurt drie maanden, net als de andere vier seizoenen die we kennen.
 • Een andere naam voor de lente is het voorjaar en zij is onderdeel van de vier seizoenen.
 • In de noordelijke streken op het noordelijke halfrond worden tijdens de lente de bladverliezende bomen, struiken en planten weer groen. Veel voorjaarsbloeiende planten komen dan in bloei en het wordt ook steeds iets warmer. De kans op vorst wordt vanaf dat moment ook kleiner.

Lente in Nederland

1962 staat bekend als het jaar van de koudste lente, vastgesteld door het KNMI. Het was toen gemiddeld 6,7 graden. In 2007 was het warmste voorjaar, het was toen gemiddeld 11,7 graden. Een normaal gemiddelde voor de lente is 9,5 graden. In de lente kan er veel regen vallen, maar het kan ook relatief weinig zijn. Dit is per jaar weer erg wisselend. Zo viel er in 1983 bijvoorbeeld 289 mm regen en in 1996 was dat maar 61 mm. Ook het aantal zonuren kan per jaar sterk variëren. In 1983 waren er 310 zonuren en in 2011 waren dat 686 uren.

Ontstaan lente

De lente ontstaat net als alle seizoenen door het draaien van de aarde om onze zon. In totaal doet de aarde er 365 dagen over om rond te gaan. De stand van de zon verandert iedere keer ten opzichte van de aarde tijdens de baan om de zon. Ieder seizoen worden daardoor andere delen van de aarde het meest verwarmd. Vanaf de lente worden de dagen wat langer en dan staat de zon ook hoger aan de hemel. Het zorgt ervoor dat het warmer wordt en daar kijken veel mensen elk jaar weer naar uit, ook omdat velen in de zomer vakantie vieren en er op uit trekken.

Natuur en de lente

De natuur gaat ook veranderen als we overgaan naar de lente. Gedurende de eerste weken van de lente zijn de krokusjes in bloei en worden ook vaak al de eerste lammetjes geboren. Dat is het moment waarop de echte lente nog moet komen. Eerst waait de koude winter nog even door, er wordt vervolgens plaats gemaakt voor de nieuwe en warmere lucht. De bosmieren komen vanaf nu weer uit hun nest en de vogels leggen eieren. Er komen ook weer volop vlinders en dan begint de lente in de natuur pas helemaal! De lente is ook het seizoen waarbij er veel jonge dieren worden geboren en veel kinderen gaan bijvoorbeeld met hun groep of klas bij de lammetjes kijken of een wandeling maken in de bossen. Hierdoor kunnen de kinderen veel over de lente en de natuur leren. Je zult je nog wel goed aan moeten kleden, want het kan nog wat frisjes zijn in de lente. Maar het is heerlijk om dan naar buiten te gaan en je zult merken dat de dagen ook steeds langer worden, waardoor je ook als je thuis komt van je werk nog lekker met daglicht naar buiten kunt.

Het weer in de lente

De lente staat bekend om het mooie weer. De lentedatum wordt berekend, want dat is belangrijk voor de datum van het paasfeest. De meeste mensen denken dat de lente valt op 21 maart, maar dat is niet zo. Tot en met 2101 begint de astronomische lente altijd op 20 maart. In 2044 en in 2048 valt de lente al een dag eerder, namelijk op 19 maart.

 • De temperatuur loopt vanaf de eerste lentedag langzaam op, dit heeft te maken met de invloed van de zeeën en de oceanen.
 • Zeewater opwarmen duurt langer dan het opwarmen van het land door de zon. Een deel van de warmte wordt namelijk meteen vrijgegeven aan de lucht en een ander deel gaat naar de dieper gelegen aardlagen en oceaanlagen.
 • Het warmere seizoen van de lente begint in de kust altijd later dan in het binnenland. Dit komt door de invloed van het koude water van de Noordzee.
 • De dagen worden langer, de temperaturen gaan omhoog. Dit heeft ook invloed op de natuur, er worden veel jonge dieren geboren, de natuur komt in bloei en het wordt overal veel feller qua kleuren.
 • De lente is een seizoen waarin veel mensen meer gaan wandelen en weer met de fiets naar het werk gaan. De temperaturen zijn aangenamer en de echte kou is vaak verdwenen. Met name overdag kan het erg fijn zijn om bijvoorbeeld in de tuin wat te doen of lekker een eindje te gaan wandelen of fietsen. Ook voor de kinderen is het dan fijn om buiten te spelen en op veel scholen zullen ze soms ook wat langer buitenspelen bij mooi weer.

Meer over de lente

De lente kun je aan een paar elementen herkennen:

 • Om de lentedatum te berekenen moet er ook gekeken worden naar het paasfeest. Dit is erg belangrijk, want Pasen  wordt gevierd op zondag en valt op of na 21 maart. De indeling van de seizoenen is dan ook gebaseerd op de stand van de aarde ten opzichte van onze zon.
 • Op de eerste lentedag duren de dag en de nacht overal bijna even lang. In Nederland duurt de dag waarop de lente van start gaat ongeveer tien minuten langer dan de nacht. Het verschil kan verklaard worden door de tijdstippen van de opkomst en de ondergang van de zon.
 • Een mooi seizoen waar veel mensen naar uitkijken. In de lente kun je weer lekker naar buiten en kan het soms overdag een aangename temperatuur zijn. Weer lekker in de tuin bezig zijn en zien hoe de natuur ontwaakt uit de winterslaap.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 11606x
Toegevoegd: 23-09-2016 19:06
Gewijzigd: 17-10-2016 01:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!