rat zwemt in water

Rattenplaag in Nederland: Voorkom ratten in huis & tuin

rat zwemt in waterRatten krioelen door Nederland. Veenendaal zet gif in tegen rattenplaag. Rattenoverlast in Amsterdam-Oost... Zomaar enkele kopjes in de kranten van de afgelopen maanden. Het lijkt er daadwerkelijk op dat de rat in Nederland een ware plaag aan het worden is.

Razendsnelle verspreiding ratten in Nederland

De verspreiding van ratten in een aantal regio's in Nederland neemt, naar het schijnt, razendsnel toe. De beesten kunnen diverse ziektes verspreiden maar dat niet alleen. Ook kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan doordat ze bijvoorbeeld bedrading doorknagen. Het is vooral de zwarte rat die steeds vaker in tuinen en huizen gesignaleerd wordt.

Onder andere in Limburg, Brabant en Zeeland verspreidt het beestje zich snel. Maar ook in de havengebieden. De zwarte rat werd in de middeleeuwen ook wel de zwarte dood genoemd. Aan de pest die hij verspreidde zijn vele miljoenen mensen doodgegaan. Vandaag de dag veroorzaakt het beest eerder economische schade dan dat het ziektes overbrengt. Toch wil je de rat niet in je huis of tuin hebben. Voorkom ratten in huis en tuin!

Heb jij te maken met een rattenprobleem?

Soms is het lastig om met zekerheid vast te stellen dat je te maken hebt met een rattenprobleem. Want ratten zijn nachtdieren en kunnen zich ook nog eens als de beste verstoppen. Wel zijn er enkele verschijnselen die typerend zijn voor ratten. Komen onderstaande verschijnselen bij jou voor? Dan heb je mogelijk ratten in of rondom je huis:

  • Uitwerpselen: Aanwezigheid van donkere, langwerpige uitwerpselen
  • Geluiden: Krassende geluiden onder vloeren of achter de muren of het geluid van geknaag
  • Geur: Sterke ammonia of muskusgeur op bepaalde plekken in huis (in of onder kasten bijvoorbeeld)
  • Voedsel: Voedsel dat is aangevreten of verpakkingen van voedsel die kapot zijn gescheurd
  • Knaagschade: Ratten moeten hun tandjes kort houden. Ze knagen daarom o.a. aan kunststoffen en hout
  • Holen: Holen in de tuin kunnen (dit i.c. met bovenstaande verschijnselen) wijzen op de aanwezig van ratten

Zelf ratten vangen

Het is goed mogelijk om zelf ratten te vangen. Ook al zal je waarschijnlijk nooit de 'rattenvanger van Hamelen' worden, iedere rat is er één! Je kan de ratten zonder gif vangen maar je kunt ook rattenvallen gebruiken. Er zijn rattenvallen waarin de rat in leven blijft, de z.g. inloopval, maar ook vallen waarmee de rat gedood wordt. Wat ons betreft heeft die laatste de voorkeur. Daarvoor heb je een rattenklem nodig.

Rattengif gebruiken

Een goede manier om van ratten in huis en tuin af te komen is het gebruik van rattengif. De ratten worden gedood door rodenticiden die in het gif zitten. Die verstoren het bloedstollingsmechanisme van de rat. Uiteindelijk krijgen ze interne bloedingen en daaraan overlijden ze dan ook. Van het rattengif die vandaag de dag meestal gebruikt wordt, moet de rat meestal meerdere keren eten voordat hij eraan dood gaat.

Plaats het gif in een lokdoos. De rat voelt zich in kleine ruimtes op zijn gemak en zal waarschijnlijk meer van het gif eten. Het plaatsen van het gif in een lokdoos heeft ook het voordeel dat het gif niet verspreid wordt. Dat laatste is wel zo verstandig als je kinderen hebt. Hieronder lees je hoe je het beste het rattengif kan gebruiken.

Hoe moet je rattengif gebruiken?

Hoe rattengif het beste te gebruiken? We raden je aan om allereerst na te gaan waar de ratten zich schuilhouden. Wellicht kan je daar achter komen door op aanwezige keutels te letten of op verpakkingen die zijn aangevreten. Het is verstandig om altijd op meerdere plekken de lokdozen met daarin ongeveer 150 gram rattengif te plaatsen. Is er na enige dagen nog niet van het gif gegeten? Dan plaats je de lokdozen ergens anders. Is er eenmaal van het gif gegeten, dan probeer je bij te houden hoeveel er van gegeten is. Na ongeveer 2 weken na plaatsing van de lokdozen zal er niet meer van het gif gegeten moeten worden. Dat is een teken dat de bestrijding volgens plan is verlopen. Er bevinden zich waarschijnlijk geen ratten meer in je huis of tuin.

Ratten in huis zijn moeilijk te vangen

Ratten zijn zeer slimme beestjes en daarom ook zo lastig te vangen en/of te doden. Deze beesten zijn namelijk neofoob. Dat betekent dat ze sterk argwanend (en zelfs bang) zijn tegenover nieuwe objecten. Die ingebouwde mechanisme maakt de rat tot een succesvolle overlever. Vandaar dan ook dat je bijvoorbeeld zeer veel geduld moet hebben met bijvoorbeeld lokvallen. Het kan dagen en zelfs weken duren voordat een rat hierin durft te lopen. Heb daarom veel geduld en geef niet te snel op.

Voorkom ratten bij jou in huis of tuin

Natuurlijk is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Je wilt gewoon geen ratten in je tuin of huis hebben! Heb je eenmaal ratten in huis, dan ben je daar niet zo 1-2-3 van af. Daarom: Voorkom dat ratten bij jou in huis of tuin komen. Ratten komen woningen en tuinen meestal binnen om op zoek te gaan naar water en eten, maar ook vaak gewoon om een schuilplaats te vinden. Hieronder plaatsen we enkele tips waarmee je waarschijnlijk voorkomt dat je dit ongedierte aantrekt.

Afval dagelijks weggooien

Om overlast van ratten te voorkomen kan je daarom het beste al je afval dagelijks weggooien. Doe dat bij voorkeur altijd in gesloten vuilnisbakken. De vuilniszakken berg je op in een container of in een gesloten vuilnisemmer.

Voedsel goed opbergen

Voedsel in je woning berg je op in metalen of glazen potten. Ratten mogen onder geen beding bij je voedsel kunnen komen. Belangrijk is het ook om je eten/voedsel niet door het toilet te spoelen. Dat is een van de grootste veroorzakers van ratten overlast. De bruine rat leeft in het riool voornamelijk van etensresten die mensen weggooien. Heb je huisdieren? Let er dan op dat je het voer van je huisdieren ook goed opbergt. Heb je last van ratten? Voer in de wintermaanden dan ook geen vogels. Zaad, fruit en vetbollen trekken ratten aan.

Haal schuilplaatsen weg

Ruim je tuin eens goed op. Zorg ervoor dat ratten nergens onder of in kunnen schuilen. Automatisch betekent minder rommel en rondslingerende spullen óók minder schuilplaatsen voor de rat. Goede schuilplaatsen én voedselbronnen zijn ook composthopen. Ook die trekken ratten in Nederland massaal aan.

Buitenmuren en riool goed onderhouden

Tenslotte is het verstandig om je buitenmuren en je riool eens goed te laten controleren indien je overlast hebt van ratten of dit wilt voorkomen. Ratten zijn zeer atletische beesten. Ze kruipen door de kleinste scheuren en openingen je woning binnen. Ook via het riool kunnen ze onze woningen binnen komen. Onderhoud je buitenmuren daarom goed en sluit bijvoorbeeld je stootvoegen goed af. Vervang ook een kapotte ventilatierooster.

Professionele ongediertebestrijder inschakelen

Heb je te maken met een ware rattenplaag in of rondom je huis? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 2832x
Toegevoegd: 04-10-2016 00:21
Gewijzigd: 26-10-2016 00:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!