zomer begin

Wanneer begint de zomer?

zomer beginEen van de vier seizoenen is de zomer. Maar wanneer begint de zomer? In dit artikel vind je hier meer informatie over.

Zomer

De zomer kennen we allemaal als een van de vier seizoenen. De zomer begint op 21 juni op het noordelijk halfrond en op het zuidelijk halfrond rond 21 december. In de zomer breekt de zon door het zomerpunt, dat is het moment waarop de zon die dag de hoogste stand boven de horizon bereikt en dit is dan ook de dag die het langste duurt. De zomer is een periode waarin veel mensen lange dagen buiten zijn en ook de tijd nemen om ergens op een terrasje te gaan zitten en genieten van de lange warme avonden. Zeker tijdens hun zomervakantie zullen ze er in de avond op uittrekken, bijvoorbeeld om een ijsje te eten na een mooie fietstocht.

Zomer herkennen

De zomer kan herkend worden op het noordelijk halfrond door:

 • De relatief hogere temperaturen. In de zomer is het in de meeste landen erg warm, soms is het aangenaam warm, maar het kan ook extreem heet zijn. Soms moeten we in de zomer overdag uit de zon blijven omdat de zon te fel is. Gelukkig kunnen we dan ook lekker buiten onder de parasol zitten of zwemmen.
 • Het is veel langer licht. Hierdoor kun je langer naar buiten en veel mensen nodigen vrienden uit om samen wat te drinken en te praten. Je bent vaak in de avond ook nog fitter om buiten wat te doen of om buiten wat te zitten. Het is gezellig en zeker met een aangename temperatuur. Je maakt langer gebruik van daglicht, zowel binnenshuis als buiten.
 • Onweer komt vaker voor. Doordat het soms erg heet kan worden, komt er ook vaker onweer. In de zomer kan het van extreem heet van bijvoorbeeld 34 graden, een volgende dag naar 25 graden of minder gaan. Het is een verschil van bijna tien graden, maar het komt voor. Onweersbuien zorgen vaak voor deze afkoeling.
 • Het eerste deel van de zomer staat er in de natuur veel in bloei. Veel mensen gaan extra lang wandelen of fietsen en gaan op zoek naar mooie plekjes om van deze momenten te genieten. Er worden dan ook veel foto’s gemaakt en sommige mensen kiezen juist de zomer uit om te trouwen, vanwege het mooie weer.
 • De meeste mensen hebben in de zomer het langste vakantie (zomervakantie). Veel mensen gaan met het hele gezin een paar weken naar zee of naar het buitenland, genieten van de zon, het strand en de zee, kamperen, of een avontuurlijke vakantie bijvoorbeeld een trektocht door een bepaald gebied of land, een bootreis enz.

Duur zomer

Op 21 juni staat de zon het hoogste aan onze hemel en daarom begint dan astronomisch gezien de zomer. De zomer begint overal op het noordelijke halfrond op hetzelfde moment, op 21 juni. Als je naar het zuidelijke halfrond kijkt, dan begint de zomer daar als het bij ons winter is. Dit is meestal op 21 december. Meestal begint de zomer wel op 21 juni, maar in 2020 zal de zomer voor het eerst op 20 juni starten. De zomer duurt tot en met 20 september, dan zal de herfst beginnen. Als je naar het zuidelijk halfrond kijkt, dan is de zomer daar op 20 maart afgelopen. De dag dat de zomer begint is de langste dag, de dag duurt 16 uur en 45 minuten, de dag duurt van 5.19 uur tot 22.04 uur.

Weer in de zomer

In de zomer kan het erg warm worden. Juli en augustus zijn de twee maanden waarbij je een grote kans hebt op zomerse of zelfs tropische temperaturen. Tussen 1981 en 2010 zijn er in juni vier zomerse dagen, in juli acht en in augustus waren dat er zeven. Op deze dagen was het 25 graden of warmer. Als je naar het zuiden gaat, dan zijn twee tropische dagen van dertig graden of meer heel standaard in juli en augustus. De temperatuur aan zee is in het begin van de zomer nog wat frisser, dat heeft te maken met het koude zeewater. Als we wat verder in de zomer zijn, dan kan het ook daar tropisch worden. In de nacht kan de temperatuur wel sterk variëren en in Eelde is het in de nacht minimaal 11,0 graden en in Vlissingen is dat 14,3 graden. Als het een langere periode warm is geweest, dan blijft het aan de kust in de avond langer aangenaam.

 • In Nederland is het zomergemiddelde 16,4 graden.
 • In de Bilt is het gemiddeld 17,0 graden (in de periode van 1981 tot 2010).
 • In 1907 was het gemiddeld 14,3 graden en in 1947 was dat 18,7 graden.
 • De laatste jaren zijn de zomers veel warmer. Als er gekeken wordt naar de periode tussen 1941 en 1970 dan is het gemiddelde in de Bilt ongeveer 0,7 graden lager. Het begin van de 20ste eeuw staat er om bekend dat de zomers een hele graad kouder waren.
 • De komende jaren kan het nog warmer worden. Er komen voortaan meer hittegolven, ten minste dat is de verwachting. Vroeger kwam dat in een periode als in 1901 meestal maar eens per drie jaar voor.
 • Doordat het erg warm kan zijn in de zomer, kan dat er voor zorgen dat als het gaat regen, het extreem veel en hard kan regenen.
 • In totaal heeft de zomer de minste regenuren als het wordt vergeleken met de andere seizoenen. Het regent gemiddeld (landelijk) 117,4 uur en in de winter is dat 208,2 uur.
 • De zomer is toch 15 mm natter dan de winter (het is wel minder nat dan in de herfst). In de zomer valt gemiddeld genomen 213,6 mm regen en in de herfst is dat 231,3 mm.
 • In drie maanden tijd valt er in Den Helder en in Vlieland ongeveer 196 mm zomerregen en in de provincies Groningen en Limburg is dat 250 mm.
 • In de zomer zijn er ongeveer 602,6 uren zon (landelijk gemiddelde). In de lente gaat het over 512,5 zonuren en de herfst heeft er 315,6.
 • De meeste zon vind je in de zomer op het noordwestelijk kustgebied bij de Wadden, 655,4 uur zon in Den Helder.
 • Vlissingen heeft 646 zonuren in het oostelijke deel van Brabant is dat veel minder, minder dan 600 uur.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3811x
Toegevoegd: 23-09-2016 19:10
Gewijzigd: 20-10-2016 23:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!