Cadeaus geven op het werk: wanneer en gepast?

Cadeaus geven op het werk: wanneer en gepast?

Cadeaus geven op het werk: wanneer en gepast?Als werkgever is het belangrijk om het personeel gemotiveerd te houden. Het geven van een cadeau kan iemand inspireren om zijn (of haar) beste beentje voor te zetten. Het is een manier om ook de dankbaarheid uit te spreken voor een uitzonderlijke prestatie. Bijvoorbeeld om uitzonderlijke prestaties te vieren. Daarnaast zijn er de traditionele momenten, zoals de kerst en de vakanties om wat te geven.

Individuele cadeaus

De grootste vragen komen naar voren als er individuele cadeaus weggegeven moeten worden. Het is natuurlijk goed om een verjaardag op te fleuren met een bosje bloemen of lekker flesje drank. Daarnaast is het minder verstandig om een enveloppe met cash te geven. Het is dan slimmer om voor een giftcard te kiezen of cadeaubon. Het is ook bij jubileums een idee om een cadeau te geven. Gewoon om dankjewel te zeggen! Bij het geven van een individueel cadeau is het vooral belangrijk om geen stiefkinderen te maken. Als er bij één persoon een cadeau wordt gegeven omdat hij of zij gaat trouwen moet dit ook bij de rest gebeuren. Geef ook geen afwijkende bedragen. Houdt het allemaal gelijk.

Lekker uit eten 

Het is ook leuk om iedereen te trakteren op een etentje. Het is geweldig om creatief te zijn met de cadeaus. Het etentje kan een verrassing zijn. Bijvoorbeeld door een uitgebreide bedrijfslunch te geven aan alle medewerkers. Het is gewoon goed om dit te doen. Het is natuurlijk gepast om dit een keer te doen.

Wat als iemand ziek is? 

Wanneer iemand ziek is, is het natuurlijk goed om deze persoon een hart onder de riem te steken. Een kaartje of een hele box vol met lekkers kan dan gestuurd worden. Het gaat vooral om de gedachte dat iemand niet vergeten is bij ziekte. Het is niet ongepast om dit te doen. Wel is het oppassen om de medische achtergronden te bespreken en te delen. Als werkgever is het goed om dit deel over te laten aan de persoon die ziek is. Er zijn immers privacy wetten waar iemand zich aan moet houden. Daarnaast is het gewoon beter om dit niet te doen. Het kan immers zeer persoonlijk zijn.

Een fitness abonnement cadeau geven 

Met het weggeven van een abonnement op de sportschool aan alle medewerkers is niets mis. Het wordt zelfs zeer gewaardeerd. Ook fiscaal wordt dit allemaal toegestaan en is het zelfs aftrekbaar. Het is daarmee dus een goede keuze om het personeel fit en actief te houden. Het is natuurlijk wel oppassen hoe het gegeven wordt bij sommige mensen en ook om het aan iedereen te geven. Wanneer er slechts een paar medewerkers zijn die niet zo gezond leven of niet sporten is het belangrijk om het niet alleen aan hun te geven. Toch?

De geboorte van een kind 

Het is natuurlijk zeer gepast om bij de geboorte van een kind van een van de medewerkers een cadeau te geven als werkgever. Het is goed om een passend cadeau op te sturen. Een kaart is een goed begin. Vervolgens kan er een cadeaubon bij zitten van een babywinkel, zodat de ouders zelf wat uit kunnen kiezen. Zo voorkom je flaters dat je iets koopt wat niet goed is. Denk aan een zeer klein babysetje om te dragen terwijl het om een forse baby gaat. Kies een gepast bedrag om weg te geven.

Wanneer is een cadeau geven echt ongepast?  

Er zijn natuurlijk veel momenten om een cadeau te geven. Het is belangrijk om een vaste lijn te hebben en beleid binnen het bedrijf wanneer er wat wordt gegeven. Het is niet goed om iedere maand cadeautjes weg te geven. Het hele effect gaat weg. Daarnaast kan het als een verkapt loon gezien worden. Zeker als iedere maand de kosten hiervoor worden opgevoerd. Het is ook belangrijk om niet te dure cadeaus te geven. Het is soms moeilijk voor de persoon om er gepast op te reageren. Zorg er ook voor dat het duidelijk is waarom de cadeaus gegeven worden. Er kunnen immers ook verkeerde signalen mee verzonden worden. Wanneer je iemand leuk vindt is het beter om buiten het werk om een cadeautje te geven bijvoorbeeld.
Blunders met het geven van een cadeau

Zorg dat het cadeau toepasselijk is. Geef een cadeau wat persoonlijk is en past bij de gelegenheid. Geef bij een bruiloft of afscheid geen fotolijst met de voorbeeldfoto er nog in. Kies ook geen boeken met vreemde titels. Daarnaast is het ook beter om geen geurtjes te geven. De persoon kan denken dat hij of zij altijd stinkt. Het is belangrijk om dit te voorkomen. Het moet een cadeautje zijn en geen schandpaal moment. Kies ook geen saaie cadeaus welke eigenlijk direct weer weggegeven of (nog erger) weggegooid worden. Kies voor een waardevol cadeau. Het hoeft niet altijd veel te kosten.

Hoe geef je een goed cadeau? 

Het is belangrijk om je in te leven in de persoon als het om een persoonlijk cadeau gaat. Wat vindt hij of zij leuk? Wat zijn de hobby's? Hoe is de thuissituatie? Kies voor iets passends en persoonlijks. Een idee is om een digitale fotolijst te geven met daarin een paar momenten opgeslagen van het werk en ook van interesses van de persoon. Vervolgens kan iemand er zelf zijn eigen invulling aan geven.

Bij een groepscadeau is het natuurlijk wat moeilijker om iedereen te verrassen. Er zijn wel keuzecadeaus wat een idee kan zijn. Het is ook een idee om iedereen met een budget op pad te sturen om voor iemand anders wat te kopen. 

Kerstpakketten

Het is natuurlijk heel gebruikelijk voor werkgevers om tijdens de kerst kerstpakketten weg te geven. Het is eigenlijk een traditie in Nederland om dit te doen. Wanneer een werkgever geen kerstpakket geeft dan worden hier volop vraagtekens bij gezet. Het is natuurlijk goed om de dankbaarheid te tonen voor een jaar lang inzet in het bedrijf. Sommige bedrijven geven het kerstpakket weg bij een kerstmiddag of kerstdiner. Het geeft het geheel nog meer waarde. Het is aan ieder bedrijf om zelf te bepalen wat ze doen en wat ze geven. Niets geven is echter een slechte zaak!

Gewoon doen! 

Wanneer het cadeau niet te duur is en het is toepasselijk dan is het goed om het weg te geven. Maak geen stiefkinderen en geef iedereen wat om zo de hele groep gemotiveerd te houden. Houd het transparant van wat je weggeeft om geen scheve gezichten te krijgen. Kies een paar vaste momenten in het jaar om iedereen wat te geven en gedurende het jaar individuele feestmomenten. Denk aan een tegoedbon op de verjaardag! Leuk toch om te krijgen?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2268x
Toegevoegd: 08-10-2019 15:56
Gewijzigd: 09-10-2019 09:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!