Met welke regels heb je als horecaondernemer te maken?

Met welke regels heb je als horecaondernemer te maken?

Met welke regels heb je als horecaondernemer te maken?Ben je van plan om een horecaonderneming te starten? Gefeliciteerd! De horeca is een uitdagende, bruisende sector waar veel in valt te beleven. Als je een onderneming gaat starten, zijn er behoorlijk wat zaken waar je rekening mee moet houden. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

De Algemene Plaatselijke Verordening

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geeft aan aan welke regels op gemeenteniveau je je moet houden op het gebied van de openbare orde en veiligheid. Deze APV verschilt per gemeente. De regels die erin staan gaan over veel uiteenlopende zaken. Van evenementen en vuurwerk, tot geluidshinder of parkeeroverlast: het is heel belangrijk deze informatie goed af te stemmen en te zorgen dat jouw onderneming zich goed aan deze regels houdt.

Bevoorradingstijden

Een andere, belangrijke gemeentelijk vastgestelde regel gaat over de bevoorradingstijden. In veel gemeentes zijn er vaste tijden waarop vrachtwagens voorraad mogen leveren. Dit kan ’s ochtends of ’s avonds zijn. Deze tijden zijn bepaald met verschillende praktische kaders in het achterhoofd, zoals de drukke momenten in de horeca maar ook de infrastructuur in de (binnen)stad, drukte op de weg en drukte met voetverkeer. Buiten deze vastgestelde tijden mag er geen grote voorraad geleverd worden. Hierover moet je afspraken maken met je leverancier.

De inrichting

Er worden verschillende eisen gesteld op het gebied van de inrichting van een horecabedrijf. Denk aan brandveiligheid en de benodigde materialen hiervoor. Er bestaan voorschriften voor het voorkomen van brand, het op tijd kunnen signaleren van brand en het verkleinen van de kans op uitbreiding van een uitslaande brand. Ook moet er een duidelijk vluchtplan inclusief vluchtroutes zijn, en moet een brand te bestrijden zijn met aanwezige blusmiddelen. Ook moeten hulpverleningsdiensten snelle toegang hebben tot het pand.
Naast brandveiligheid zijn er eisen gesteld aan bijvoorbeeld de hoeveelheid toiletten, de ventilatie en toegankelijkheid. Ook moet je hierbij rekening houden met de geluidsvoorschriften die moeten voorkomen dat er teveel overlast vanuit je onderneming is.

Vergunningen

Als horecaondernemer moet je een aantal verschillende vergunningen aanvragen. Dit is onder andere de exploitatievergunning, die gaat over toestemming van de gemeente om een horecazaak te runnen. Ook een evenementenvergunning kan nodig zijn wanneer je evenementen wilt gaan organiseren. Er zijn nog andere vergunningen die soms van toepassing zijn, zoals een vergunning voor een speelautomaat, een verkoopdemonstratie of een kermis.

Regels

Daarnaast zijn er verschillende regels die gelden in de horeca. Bijvoorbeeld wanneer je werkt met jongeren die jonger zijn dan 18 jaar. Ook voor coffeeshops gelden andere regels. Wanneer je je aan deze regels van het zogenoemde gedoogbeleid houdt, zul je niet strafrechtelijk vervolgd worden ondanks dat de verkoop van drugs strafbaar is. En wist je dat er in de horeca een rookverbod geldt? Dit geldt niet alleen voor de gasten, maar ook voor de werknemers. Als werknemer heb je namelijk recht op een rookvrije werkplek. Roken op de werkplek is dus verboden, en ook rookruimtes zijn niet toegestaan in de horeca. Op het terras gelden andere afspraken, daar mag in ieder geval op dit moment nog gewoon worden gerookt. Wel moet het terras aan een kant volledig open zijn, zodat de rooklucht kan ontsnappen. In een winkelcentrum mag bijvoorbeeld niet worden gerookt.






Eten en drinken

Uiteraard is een horecaonderneming niet compleet zonder een mooi aanbod aan eten en drinken. Hier gelden zeer strenge regels voor, dus het is belangrijk hier volledig aan te voldoen. De belangrijkste is misschien wel de drank- en horecavergunning, die ervoor zorgt dat je alcohol mag schenken. Daarnaast moet jouw onderneming veilig omgaan met het bereiden van eet- en drinkwaren. Dat doe je door te werken met de HACCP-regels, die ervoor zorgen dat je zorgvuldig en veilig met eten en drinken omgaat. Deze regels gelden voor iedereen die eten en drinken bereidt, verwerkt, behandelt of vervoert. De afkorting HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een systeem dat laat zien wat er fout kan gaan en hoe je dit kan voorkomen. Binnen de HACCP valt ook het werken met een hygiënecode. Wanneer je werkt met een in Nederland goedgekeurde hygiënecode houd je je automatisch aan de wet.

Terras

Als je een horecaonderneming wilt beginnen en je hier ook van plan bent een terras bij te openen, gelden er weer aanvullende regels. Ook deze kunnen per gemeente anders zijn, dus het is heel belangrijk dit zorgvuldig te controleren. Voor een terras heb je in ieder geval een specifieke terrasvergunning nodig. Verder zijn er verschillende regels die gaan over de grootte, de positie en de drukte op je terras. Landelijk is in ieder geval afgesproken dat het terras geen schade mag toebrengen aan de weg, het mag geen gevaar opleveren voor andere weggebruikers en het mag ook geen belemmering vormen voor onderhoud en beheer van de weg. Of je deze landelijke en de gemeentelijke regels naleeft, wordt gecontroleerd door de gemeente. Wanneer je je niet goed aan deze regels en afspraken houdt, kan het terras tijdelijk gesloten worden of kan je terrasvergunning zelfs ingetrokken worden.
Het kan zijn dat de gemeente werkt met een terrasseizoen. In zo’n geval is de terrasvergunning slechts voor een bepaalde periode in het jaar geldig. Gebruikt de gemeente geen terrasseizoen, dan is de terrasvergunning gedurende het hele jaar geldig. Voor een terrasvergunning moet je in de meeste gemeentes extra belasting betalen.

Overnachtingen

Wanneer je een horecaonderneming start waar gasten ook kunnen overnachten, zijn er ook weer extra regelgevingen die voor jou van toepassing zijn. Je moet in ieder geval een nachtregister bijhouden en toeristenbelasting betalen. In het nachtregister houd je verschillende gegevens bij, waaronder de naam en woonplaats van de gast, de aankomstdatum en de datum van vertrek, en het soort identiteitsbewijs dat de gast heeft laten zien. De aangifte voor de toeristenbelasting is een keer per jaar. Het kan zijn dat bij deze aangifte de gegevens uit het nachtregister door de gemeente worden opgevraagd. Let op dat je, bij het noteren van de gegevens voor het nachtregister, geen BSN-nummers opvraagt of noteert of een kopie van het identiteitsbewijs in het bezit hebt. Dit is namelijk niet toegestaan volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Daarnaast kan het zijn dat je een exploitatie moet melden, maar deze regels verschillen per gemeente. Begin je een camping? Dan is er een speciale kampeervergunning die je moet aanvragen. Ook moet je als hotel, bed & breakfast of camping vaak bepaalde maatregelen treffen om legionella te voorkomen en schoon drinkwater te kunnen garanderen.

Hopelijk heb je wat gehad aan de bovengenoemde informatie en kun je met een gerust gevoel je horecaonderneming beginnen of verder laten doorgroeien.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 781x
Toegevoegd: 21-10-2022 13:49
Gewijzigd: 24-10-2022 09:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!