Chiptuning in garage met laptop

Chiptuning, de voordelen

Chiptuning in garage met laptopChiptuning is het elektronisch aanpassen van het digitale besturingssysteem van een auto. Hierbij worden gegevens in de computer van de auto veranderd, waardoor bepaalde eigenschappen anders geregeld worden, zoals het inspuiten van de brandstof en de krachten die vrijkomen op de motor.

Deze manier van een auto opvoeren kan ervoor zorgen dat de auto uiteindelijk beter gaat presteren en meer vermogen en een hogere maximale snelheid krijgt.

Chiptuning is niet iets wat bij alle autogarages gedaan kan worden. Dit wordt gedaan door monteurs die gespecialiseerd zijn in zowel de technische als de elektronische kant van een auto. Deze zijn vaak hierin opgeleid. Omdat de elektronica van een auto telkens wordt vernieuwd, is dit een vak dat bijgehouden moet worden en vaak dus in bepaalde garages wordt uitgevoerd. Vaak zullen er ook garages zijn die gespecialiseerd zijn in het chiptunen. Deze zullen in veel gevallen ook meerdere automerken behandelen. Andere garages zullen zich beperkten tot een selectie van automerken of automerken naar hun keuze.

De behandeling van chiptunen

Bij chiptunen zal een monteur zichzelf toegang verschaffen tot de computer van de auto. Dit is een elektronisch systeem dat ervoor zorgt dat de auto rijdt en dat alle componenten in harmonie samenwerken. De verschillende auto-onderdelen zullen hierdoor goed samenwerken. Deze computer regelt ook de marges en grenzen die aan de prestaties van de wagen zijn gesteld. Zo zal de computer de maximale snelheid en de maximale hoeveelheid geïnjecteerde brandstof bepalen.

In veel gevallen is de auto zo afgesteld dat deze niet het maximale vermogen gebruikt. Dit kan om verschillende redenen gedaan worden, zoals om milieuredenen. Hierbij is de computer afgesteld zodat de uitstoot niet boven de maximale emissie uitkomt. Er zijn grenzen gesteld aan deze maximale uitstoot, en ongeacht of de auto deze kan overschrijven, hebben autofabrikanten zich te houden aan deze voorschriften. Dit betekent wel dat sommige auto’s niet al het vermogen gebruiken dat ze bezitten. Bij chiptunen zal deze computer zo afgesteld worden dat dit maximale vermogen wel bereikt wordt.

Dit afstellen zal gebeuren aan de ECU, de Electronic Control Unit, deze computer is in de auto aanwezig en regelt met behulp van software alle prestaties van de auto. In nieuwere auto’s zal door de fabrikanten er een beveiliging zitten op deze ECU. Chiptuners moeten hierdoor de ECO eruit halen en aanpassen zodat de beveiliging omzeild kan worden. Dit kost vaak enkele uren werk.

Aandachtspunten van chiptuning

Het is belangrijk dat het chiptunen wordt gedaan door een erkend bedrijf, dus door monteurs die gespecialiseerd zijn in het chiptunen. Malafide chiptuners kunnen er alleen maar voor zorgen dat de computer verkeerd wordt afgesteld en dat de auto minder zuinig gaat rijden, of zelfs dat er beschadigingen optreden en er dure reparaties gedaan moeten worden. Bovendien zorgt dat ervoor dat het chiptunen gezien wordt door de fabrikant en daardoor kan de fabrieksgarantie vervallen, omdat veel fabrikanten het niet tolereren dat er aan de wagen gesleuteld wordt.

Een manier om erachter te komen of een chiptuner betrouwbaar is en de behandeling correct uitvoert, is kijken naar het assortiment van producten. Erkende bedrijven produceren vaak zelf de software of de producten die bij het chiptunen gebruikt worden. Bovendien zullen zij de prestaties van een auto testen op een vermogensbank. Dit is materiaal dat optimaal de prestaties van een auto kan meten. Hierdoor zullen de veranderingen in de software ervoor zorgen dat de auto op de meest optimale manier wordt afgesteld.

Onprofessionele chiptuners kunnen in sommige gevallen er ook voor zorgen dat de auto verkeerd wordt afgesteld. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde auto-onderdelen niet in de juiste proportie werken. De nieuwe afstelling kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de motor meer vermogen produceert, maar als de remmen niet aangepast zijn op deze nieuwe prestaties kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Een professionele chiptuner kiezen is dus ook voor de veiligheid belangrijk. Bovendien kan dit ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen van de auto overbelast worden en dat er in de hardware van de autoschade optreedt.

De voordelen van chiptuning

De voordelen van chiptuning zijn dus dat de auto beter gaat presteren en de auto meer vermogen krijgt. Dat eerste zorgt ervoor dat de motor meer rendement krijgt en daardoor in sommige gevallen zelfs minder brandstof door gaat gebruiken. Het tweede zorgt ervoor dat de auto simpelweg meer vermogen gaat produceren. De grens is eraf, waardoor de motor meer toeren kan maken en dus een hogere maximale snelheid kan behalen. Dit uit zich in een toename in het aantal Pk dat de auto heeft.

Chiptunen zorgt vaak ook voor een beter rendement van de motor. Doordat om milieueisen de auto vaak onder zijn vermogen presteert, rijdt hij niet optimaal. Door de motor goed af te stellen rijdt deze op zijn ideale vermogen en zal het rendement het hoogst zijn. Uiteindelijk zal er relatief gezien benzine bespaard worden. Weliswaar is dit absoluut gezien slechter voor het milieu, maar relatief zal dit hogere rendement wel goed positief zijn voor het milieu.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Krachtigschrijven
Aantal keer gelezen: 4948x
Toegevoegd: 27-10-2015 17:23
Gewijzigd: 28-10-2015 16:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!