Dit komt er kijken bij het overschrijven van een auto

Dit komt er kijken bij het overschrijven van een auto

Dit komt er kijken bij het overschrijven van een autoBen je samen met een particuliere verkoper of dealer tot overeenstemming gekomen over de prijs van een personenwagen? De auto op naam zetten is hierbij de volgende stap. Wat komt er kijken bij het overschrijven van een auto en hoe gaat dit precies in z’n werk? Je leest er alles over in dit artikel.

Het aantal auto’s binnen het volledige Nederlandse wagenpark is de afgelopen jaren sterk gestegen. Waar huishoudens in 2000 nog zes miljoen auto’s (6.363.000) in hun bezit hadden, lag dat aantal in 2020 al tegen de negen miljoen (8.938.572) aan. Inmiddels is de negen miljoen ruim doorbroken. Niet alleen het aantal personenwagens in particulier bezit groeide door de jaren heen; datzelfde geldt voor bedrijfswagens. Waar bedrijven in 2020 gezamenlijk 883.000 auto’s in hun bezit hadden, waren dat er in 2020 al 1.194.354. Dit jaar doorbrak het aantal bedrijfsauto’s de grens van 1.250.000 stuks. De groei in het aantal auto’s binnen Nederlandse huishoudens maakt dat ook het aantal tenaamstellingen toenam. Onder een tenaamstelling verstaan we het overschrijven van het kentekenbewijs van een personenwagen of ander voertuig op naam van de koper. 


Overschrijven van een gekochte auto is verplicht 

Buiten het feit dat het zeer wenselijk is om de auto op je eigen naam te zetten, is het in Nederland ook verplicht dit te doen bij een transactie rond een voertuig. Zou je de auto niet overschrijven, dan blijft deze feitelijk eigendom van de vorige eigenaar. Pas wanneer de auto op je eigen naam staat, hoort deze bij jouw bezittingen. 

Het op naam zetten van een auto hoeft niet lang te duren, vaak regel je dit binnen een paar minuten. Om hiertoe over te gaan bezoek je een kentekenloket in de buurt. Nederland heeft meer dan 750 van deze loketten. Het maakt dat je er altijd een in je eigen omgeving vindt. Overigens bezoek je zo’n kentekenloket van de RDW niet alleen voor het overschrijven van een voertuig, maar bijvoorbeeld ook voor het schorsen hiervan of juist voor het beëindigen van zo’n schorsing. 

Er bevinden zich kentekenloketten bij onder meer de vestigingen van PostNL. Ook verschillende autobedrijven zijn aangesloten als kentekenloket. Je vindt een compleet overzicht van deze RDW-erkende kentekenloketten op de website van Kentekenloket BV. Wist je dat je ook vaartuigen op naam moet zetten? Dit kan alleen bij de kentekenloketten van PostNL en via sommige balies van de RDW. 


Overschrijven via de dealer

Wanneer je een auto bij een garage koopt, zal de verkoper vaak zorg dragen voor het overschrijven van de auto. Je hoeft zo niet zelf naar bijvoorbeeld een PostNL-vestiging te gaan voor deze handeling. Neem je de auto over van een particuliere verkoper? In dat geval moet je het overschrijven van de auto zelf regelen. 

Voordeel van een erkend kentekenloket

Vaak wordt aangeraden om een loket aangesloten bij Kentekenloket BV te bezoeken. Dit zijn RDW-erkende locaties, waar vaak ervaren mensen klaarstaan om hulp te bieden bij het overschrijven van de auto. Je krijgt hier direct een bewijs van de overschrijving. De kentekencard die hoort bij de overschrijving wordt per post toegestuurd. Het maakt het bezoeken van zo’n loket snel en gemakkelijk, je weet zeker dat het een veilige plek is voor de overdracht van de auto en je kunt deze indien gewenst direct laten keuren of controleren door vakmensen. 






Aan de slag met tenaamstelling aangekochte auto

Houd er rekening mee dat het overschrijven van een auto uitsluitend mogelijk is voor mensen van 18 jaar of ouder. Zij moeten woonachtig zijn in Nederland. Om een auto op naam te kunnen zetten dien je een identiteitsbewijs mee te nemen naar het kentekenloket. Je hoeft voor de tenaamstelling van een auto geen geldig rijbewijs te hebben. Bij de overschrijving zijn zowel de koper als de verkoper in persoon aanwezig; het is niet toegestaan om een gemachtigde afvaardiging te sturen als koper.

Naast een geldig identiteitsbewijs dien je ook de tenaamstellingscode mee te nemen en de kentekencard. In sommige gevallen, zeker bij oudere auto’s, kan het nog gaan om een papieren kentekenbewijs. 


Tenaamstellingsverslag en een vrijwaring

Zodra het overschrijven van de auto gelukt is, ontvang je als koper twee documenten. Dit zijn het tenaamstellingsverslag en het vrijwaringsbewijs. Dat eerste document bevat de vier cijfers van de tenaamstellingscode. Deze vier cijfers heb je nodig op het moment dat je de auto zelf zou verkopen op termijn. Het vrijwaringsbewijs geeft aan dat de auto niet meer op naam van de vorige eigenaar staat. Dit document overhandig je bij het afronden van de tenaamstelling aan de verkoper. Zo kan deze aantonen geen eigenaar meer te zijn geweest, als je kort na de overdracht al een eerste boete rijdt.  


Veranderingen in de manier van overschrijven

Door de jaren heen is er veel veranderd in de wijze waarop een auto op naam kan worden gezet van de koper. Voorheen ging men hiervoor standaard naar het postkantoor, waarbij tal van papieren documenten moesten worden meegenomen. Het papieren kentekenbewijs dat eerder al werd aangehaald bestond destijds uit drie losse documenten, namelijk: het voertuigbewijs, het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs. In het eerste document vond je de persoonsgegevens terug van de kentekenhouder. Het tweede document was vereist om de tenaamstelling af te kunnen ronden. 

In de huidige tijd heb je voldoende aan de combinatie van een kentekencard en een tenaamstellingscode. De kentekencard bevat gegevens over de huidige eigenaar van het voertuig en gegevens over het voertuig zelf. Denk hierbij aan het merk en type, het gewicht van het voertuig, de brandstof die deze verbruikt en de cilinderinhoud. 


Controle geldigheid kentekencard auto 

Op de website van de RDW heb je de mogelijkheid om de geldigheid van een kentekencard en de combinatie met een tenaamstellingscode te controleren. Het kan verstandig zijn dit te doen voordat het voertuig wordt betaald. Blijkt de combinatie niet geldig te zijn, dan zal het overschrijven van de auto niet lukken. 

Voor het uitvoeren van deze controle heb je een documentnummer en het kenteken van de auto nodig. Blijkt de kentekencard geldig te zijn? In dat geval kun je naast het documentnummer ook de tenaamstellingscode invoeren. Als ook deze combinatie juist is, kan de auto worden overgeschreven bij een van de kentekenloketten in Nederland. 


Autoverzekering afsluiten pas mogelijk na overschrijven 

Niet alleen zal je geen legaal eigenaar van het voertuig zijn zonder deze over te schrijven; ook het afsluiten van een autoverzekering is in dit geval nog niet mogelijk. Dit kan pas zodra de auto op je eigen naam gezet is. Zonder autoverzekering mag je de auto niet op de openbare weg gebruiken. Zou de vorige eigenaar de autoverzekering opzeggen, dan betekent dit dat de auto onverzekerd is. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 238x
Toegevoegd: 27-12-2023 12:55
Gewijzigd: 02-01-2024 09:27

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!