Computer kopen - waar moet je op letten?

Computer kopen - waar moet je op letten?

Computer kopen - waar moet je op letten?Het kopen van een computer is iets waar je liever niet te makkelijk over denkt. Wanneer je een geschikte computer koopt wil je een apparaat dat voldoet aan je wensen. Computers zijn er in allerlei soorten en maten en op deze pagina nemen we door welke mogelijkheden er zijn.

Wil je een laptop, tablet, smartphone of een desktop? Ondervind op deze pagina hoe een computer in de basis werkt en wat er afhankelijk van de soort mogelijk is.

Desktop

In het begin van het computertijdperk was de desktop de enige computer. Voor enkele honderden euro’s kun je tegenwoordig al een fatsoenlijke desktop kopen. Je kunt met een simpele desktop op het internet, e-mailen en tekst verwerken. Computers bestaan er in steeds meer verschillende soorten en kenmerkend is het verschil in prestaties. Een iets duurdere desktop presteert over het algemeen beter dan een goedkopere desktop. Over het algemeen wordt er een scherm bij de desktop geleverd, maar in sommige gevallen moet je dit los bij de computer kopen.

Wil je een desktop waarmee je ook video’s kunt bewerken of een desktop waar je de laatste games op kunt spelen? Waarschijnlijk moet je dan iets dieper in de buidel tasten en kun je denken aan een budget van rond de 1000 euro. Vergelijk aanbiedingen op basis van de prestaties van een desktop. Op deze pagina gaan we dieper in op de verschillende componenten binnen een desktop om te ontdekken hoe een dergelijke computer werkt.

Werking van een computer

Een computer is een verzameling van verschillende componenten waardoor het mogelijk wordt om diverse taken uit te voeren. In de basis is een computer opgebouwd met een processor van merken als AMD of Intel. Er worden verschillende soorten processors gevoerd en afhankelijk van de snelheid die je nodig hebt past de één beter dan de ander. Tegenwoordig is i3 het minimum dat gevoerd wordt en bij AMD moet je minimaal denken aan de A8 of A10. Heb je een snellere desktop nodig? Denk dan een nieuwere processor waarmee je meer berekeningen kunt uitvoeren.

Een computer heeft naast een processor ook werkgeheugen nodig. Elke desktop heeft tegenwoordig minimaal 4 GB werkgeheugen en in dit regel loopt dat op tot 16 GB of soms 32 GB. Het werkgeheugen van een computer kun je het best vergelijken met een korte termijn geheugen. Het lange termijn geheugen wordt de harde schijf genoemd. In de meeste desktop computers vind je een harde schijf van minimaal 500 GB en dat kan oplopen tot 2 TB. Steeds vaker wordt een SSD geheugen gebruikt en daarmee werkt het opvragen van bestanden nog sneller.

Om een desktop volledig te laten functioneren zijn we er echter nog steeds niet. Tot slot bestaat er ook nog een geluids- en netwerkkaart. De chips maken het mogelijk om verschillende functionaliteiten op een computer te kunnen gebruiken. De componenten worden verbonden op het moederbord en dat vormt de kern van een desktop. De grafische kaart speelt tot slot ook een belangrijke rol en is belangrijk voor het spelen van games of het bekijken van video’s. Voor vrijwel alle toepassingen is een standaard videokaart goed genoeg voor de gebruikelijke toepassingen.

Software op een computer

Tot zover hebben we het enkel over de hardware van een computer gehad. Naast de hardware bestaat er echter ook software en dat is minstens zo belangrijk om überhaupt iets met je desktop of met een andere computer te doen.

Allereerst begint het bij het besturingssysteem. Op bijna alle desktop computers wordt Windows gebruikt en in sommige gevallen Mac OS X wanneer je een systeem van Apple gebruikt. Het besturingssysteem wordt bij een desktop gebruikt en is het eerste en belangrijkste programma dat je op een desktop installeert. Aanvullend heb je diverse programma’s nodig om aan de slag te gaan met de bekende functionaliteiten. Voor het verwerken van tekst of het versturen van een e-mail heb je in principe al software nodig.

Tegelijk zijn er ook tal van programma’s via het internet te gebruiken en hoeft zeker niet alle software te worden gekocht. Betaalde programma’s kun je soms gratis gebruiken en betaal je pas wanneer de probeerperiode beëindigt wordt. De meest populaire software is beschikbaar in het Nederlands. Via het internet vind je diverse handleidingen waarmee de populairste software als Word en Excel wordt uitgelegd. Gun jezelf enige oefening wanneer je met een desktop van start gaat. Na verloop van tijd krijg je de werking van een desktop in de gaten en wordt het gebruik van een computer iets heel normaals.



Andere soorten computers

De desktop is zeker niet de enige computer. Zo zijn er ook computers als:

  • Laptop

De laptop is een computer die eigenlijk alle componenten al heeft ingebouwd. Het is met de laptop mogelijk om op reis te gaan of onderweg een computer te gebruiken. Een laptop is over het algemeen iets duurder als een desktop en kwetsbaar doordat alle onderdelen zijn samengeperst. Wanneer er iets kapot gaat in de laptop is het vaak lastig om dit te repareren.

  • Tablet

Een tablet is een groot scherm en in de basis een computer. De tablet werkt vaak met een touchscreen en is een computer waar eigenlijk niets meer aan te repareren is. De computer is samengeperst als een mobiele telefoon om zo dun en handzaam mogelijk te zijn.

  • All-in-one 

Zoek je een computer met een groter scherm en wil je het liefst dat de computer en het scherm zijn ingebouwd? Kies dan voor all-in-one. All-in-one is een computer waarbij de computer in het scherm zit ingebouwd. Over het algemeen zijn de computers iets duurder dan een normale desktop. Sommige all-in-one computers beschikken ook over een touchscreen.

  • Smartphone

De smartphone is in principe ook een computer en uniek als kleinste soort. Een smartphone is ongeveer even duur als een desktop met monitor. Een smartphone kun je gedurende de dag gebruiken en werkt op een accu. De werking van een smartphone is compleet anders dan een desktop met monitor en voornamelijk geoptimaliseerd op het veel kleinere scherm waarmee je via een smartphone werkt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 13472x
Toegevoegd: 17-06-2015 15:32
Gewijzigd: 22-08-2015 12:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!