Over de Chromebook

Over de Chromebook

Over de ChromebookEen Chromebook: een laptop, maar dan scherper geprijsd. Google's Chromebook wordt in toenemende mate populairder in Nederland. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest gewenste devices.

Chrome OS - de voordelen

Een Chromebook is een notebook met het Google besturingssysteem Chrome OS. Alles op de Chromebook werkt via het Internet en steeds meer fabrikanten maken Chromebooks - laptops met daarop Chrome OS. Google werkt onder andere samen met Acer, Toshiba, Lenovo en Hewlett-Packard.

In feite is Chrome OS alleen een internetbrowser (internet browser Chrome) aangevuld met diverse extra's. De centrale gedachte is gebaseerd op Cloud Computing en softwareontwikkelaars zich kunnen richten op de ontwikkeling van webprogramma's, zonder zich zorgen te maken over het besturingssysteem. De webapplicaties kunnen draaien op zowel Google Chrome OS als op al bestaande besturingssystemen gebruik makend van webbrowsers.

Chrome OS heeft vanaf het begin voor ogen een snelle, simpele en veiligere computerervaring voor mensen te bieden, die een belangrijk deel van hun tijd op Internet aanwezig zijn. De software van Google Chrome OS is zo beperkt mogelijk gehouden. En doordat Chrome OS een klein besturingssysteem is, kunnen computers met Google Chrome OS in minder dan 10 seconden opstarten.

 Google applicaties

Op een Chromebook is vrijwel alle software aanwezig die men op een desktop ook vindt. Je kunt er mee word processen, spreadsheets opstellen of presentaties maken. Google heeft voor elke toepassing zijn eigen programma vervaardigd: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Ook is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail, Google+ en Google Maps.

Bedenk wel: Met enige uitzonderingen, is het alleen mogelijk webgebaseerde toepassingen via de ingebouwde webbrowser Google Chrome te draaien op de Chromebook. De programmatuur staat online, terwijl de opslag van data gebeurt op de interne hard disk (SSD) - en uiteraard ook in the cloud. Wie een Chromebook aanschaft, krijgt (voor een beperkte periode gratis) 100 GB aan opslag bij Google Drive - vergelijkbaar met een service als de dienst van Dropbox. In de online opslag kan men gegevens bewaren en deze delen met andere mensen.

Behalve Google's toepassingen, stijgt ook het aantal beschikbare webgebaseerde apps van anderen. Je hebt ruime keuze uit de programma's in Google's online Web Store. Traditionele programma's bekend van de PC kennen vrijwel allemaal al enige tijd een online variant. Muziek luisteren kan via Spotify - alles via internet.

Op een Chromebook is op deze manier bijna alle programmatuur online beschikbaar die ook op een pc aanwezig is. Google biedt zelfs functionaliteit waarmee men offline kan werken. En sinds kort kan Chromebook ook gebruik maken van de officiele Microsoft Office Online, zodat men ook de officiele Word, Excel en PowerPoint toepassingen kan gebruiken.

Iedereen een Chromebook

De Chromebook wordt wel de laptop voor iedereen genoemd. Maar waaromde Chromebook kopen? De geinteresseerde is op zoek naar een laptop waar hij even mee vooruit kan. De voornaamste reden is dat de Chromebook zo toegankelijk is. En omdat deze zo goedkoop is - veel betaalbaarder dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor onderweg omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. De Chromebook weegt ook niet veel, waardoor deze gemakkelijk is mee te nemen. Bovendien is alles heel makkelijk; veel is direct duidelijk. Het gebruiksgemak is hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hard disk. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De beveiliging van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.
Kortom: de bekendheid van de Chromebook zal de komende tijd ook in Nederland toenemen. Een laptop om in de gaten te houden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: laptopsmetchrome
Aantal keer gelezen: 5474x
Toegevoegd: 09-06-2014 17:48
Gewijzigd: 15-05-2015 20:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!