Game PC

Game PC: zelf bouwen of kopen?

Game PCOp zoek naar een PC om op te gamen, en twijfel je tussen zelf bouwen of een voorgebouwde computer kopen? In dit artikel lees je de belangrijkste voor- en nadelen van deze twee opties.

De kosten

De belangrijkste reden om je game PC zelf te bouwen, is dat je mogelijk geld kunt besparen. Zoek je echter een game pc met een laag budget, zo tot de 600 euro, dan zijn voorgebouwde PC's vaak goedkoper dan zelf bouwen met exact dezelfde componenten. Computerfabrikanten kunnen de componenten en het besturingssysteem namelijk in grote partijen inkopen voor een gereduceerd tarief.
Met een hoger budget zal het in de meeste gevallen mogelijk worden om geld te besparen. Hoe hoger het budget, hoe meer je kunt besparen door zelf te bouwen. Dit kan oplopen tot honderden euro's.

Keuzemogelijkheden

Een ander belangrijk voordeel van zelf bouwen, is dat je meer keuzemogelijkheden hebt. Je kunt zelf precies kiezen welke componenten je combineert. De componenten die het belangrijkste zijn bij het spelen van games zijn de grafische kaart, de processor, en het RAM geheugen. Met een goede grafische kaart en processor kun je games spelen op hoge grafische instellingen, waardoor de game er goed uitziet. Daarnaast zorgen deze componenten ervoor voor meer frames per seconde, zodat de game vloeiend loopt. De snelheid van je harde schijf bepaalt verder de laadtijden van save games, levels, en objecten in de game. Online kun je precies vinden wat de prestaties van bepaalde componenten is bij games. Zo kun je door zelf te bouwen precies voor een samenstelling kiezen die geschikt is voor de games die jij wil spelen.

Ook qua esthetische eigenschappen heb je volledige vrijheid. Zo kun je kiezen voor de behuizing die jij het mooiste vindt. Kies je voor een behuizing met een doorzichtig zijpaneel, dan zijn alle componenten te zien. Je kunt er dan zelfs voor kiezen om de componenten op kleur te combineren, en verlichting in te bouwen in je PC behuizing.

Helaas zijn niet alle componenten compatibel. Je moet dus goed uitzoeken welke componenten in combinatie met elkaar te gebruiken zijn.
Koop je een standaard voorgebouwde computer, dan weet je zeker dat alle componenten met elkaar samenwerken. Het nadeel is dat je niet zelf kunt kiezen uit de samenstellin van de componenten.

Een andere optie is om te kiezen voor een webshop waar je een computer kunt samenstellen. Vaak heb je hier de keuze uit een aantal verschillende processors, grafische kaarten, hoeveelheid RAM, en de type en hoeveelheid opslag. Alle mogelijke keuzeopties zijn compatibel. Na het kiezen van de componenten bestel je de computer. De computer wordt dan met de gekozen componenten voor je in elkaar gezet, en thuis geleverd. Hoewel je zo minder keuzemogelijkheden hebt dan bij het zelf bouwen, is het op deze manier wel mogelijk om je PC af te stellen op de games die je wil spelen.
^

Tijd 

Hoewel je geld kunt besparen, zul je met zelf bouwen wel veel tijd verliezen. Dit is een belangrijk nadeel van zelf bouwen.

Allereerst ben je veel tijd kwijt aan het onderzoeken van de componenten. Je moet namelijk onderzoeken welke componenten je graag wil gebruiken, en controleren of deze compatibel zijn. Zo moet je bijvoorbeeld een moederbord kiezen aan de hand van de processor die je wil gebruiken. Verder moet het moederbord genoeg aansluitingen hebben om alle componenten op aan te sluiten. Ook moet de voeding van je PC moet voldoende wattage kunnen leveren om alle componenten kunnen voorzien van vermogen. De behuizing van de PC moet ook ruimte hebben om alle componenten te huizen. Ook moet je nagaan of je genoeg kabels hebt om alles aan te kunnen sluiten.

Om zoveel mogelijk te besparen, ben je daarna nog bezig met het zoeken van de webshops die de componenten voor de laagste prijs verkopen, en het bestelproces.

Als de componenten eenmaal bestelt zijn, moet je wachten op de levering. Veel webshops leveren gelukkig meteen de volgende dag. Maar omdat je veel verschillende componenten bestelt, is het goed mogelijk dat een van de bestelde componenten een langere levertijd heeft. Daardoor kan het langer duren voordat je alle onderdelen in huis hebt.

En als laatst ben je tijd kwijt aan het bouwen van de PC zelf. Als je voor het eerst een PC bouwt, moet je eerst onderzoeken hoe dit precies werkt. De beste optie is om op YouTube voorbeeldvideo's te bekijken waarin je het volledige proces van het bouwen van de computer kunt volgen. Weet je eenmaal hoe het werkt, dan ben je met het bouwen van de computer zelf meestal nog steeds meerdere uren bezig. Om zeker te zijn dat je genoeg tijd hebt, en geen onnodige fouten maakt, kun je het beste een volledige avond reserveren voor het bouwproces.

Kans op fouten

Een ander nadeel van zelf bouwen, is dat er veel fout kan gaan. Zo is het mogelijk dat één van de bestelde componenten niet werkt. Soms worden niet werkende componenten geleverd. Dit heet ook wel Dead On Arrival (DOA). Ook is het mogelijk om tijdens het bouwen van je computer één van de componenten te beschadigen.

Werkt één component niet, dan is het mogelijk dat de hele computer niet opstart. Heb je weinig ervaring met het bouwen van computers, dan wordt het een moeilijk proces om uit te zoeken wat het probleem veroorzaakt. Je zult dan moeten 'troubleshooten' om het defecte component op te sporen.

Bouw je de computer zelf, dan heb je ook geen garantie op de computer als geheel. Je kunt de computer als geheel dus niet opsturen ter reparatie. Bij een defect moet je het specifieke component opzoeken dat voor een probleem zorgt, en hier de garantie op toe moeten passen.

Bij een voorgebouwde computer heb je vaak één of twee jaar garantie op de gehele computer. Gaat deze tijdens deze periode stuk, dan kun je deze opsturen ter reparatie.

Conclusie

Wil je een gaming PC, dan moet je de voor- en nadelen van zelf bouwen en een voorgebouwde computer afwegen. De belangrijkste voordelen van zelf bouwen is dat je geld kunt besparen, en dat je meer keuze hebt uit de precieze samenstelling van de computer. De belangrijkste nadelen zijn de tijdinvestering, en de kans op fouten. Je kunt het beste eerst nagaan hoeveel je kunt besparen, en dit vervolgens afwegen tegen de tijd die je moet investeren om zelf de computer te bouwen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MikeDJ
Aantal keer gelezen: 4271x
Toegevoegd: 20-09-2017 18:40
Gewijzigd: 26-09-2017 21:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!