Efficiënt werken met een handsfree barcode scanner

Efficiënt werken met een handsfree barcode scanner

Efficiënt werken met een handsfree barcode scannerBarcode scanners spelen al lange tijd een rol in talloze logistieke processen. Het scannen van een barcode maakt het identificeren van pakketten en andere voorwerpen een stuk makkelijker. Kan het nog efficiënter? Jazeker, bijvoorbeeld met een handsfree scanner. In Duitsland is er een fabrikant die zo’n apparaatje heeft ontwikkeld.

Met een handschoen vastgezet

Een handsfree scanner die wel goed kan richten, hoe kan dat? De Duitse fabrikant ProGlove ontwikkelde een lichtgewicht barcode scanner die met een open handschoen aan de hand wordt vastgezet. Het is daardoor een kwestie van richten met de hand om te scannen. De fabrikant geeft aan dat de tijdwinst per scan tussen de 4 en 6 seconden ligt. Met andere woorden: over een gehele werkdag kan de tijdwinst behoorlijk oplopen. Het lage gewicht voorkomt irritaties en maakt langdurig doorwerken een stuk comfortabeler.

Bevestiging van een geslaagde scan

Tijdens het scannen is het natuurlijk wel belangrijk om bevestiging te krijgen van een al dan niet geslaagde scan. ProGlove gebruikt hiervoor verschillende functies, die verschillen per type barcode scanner. Er zijn namelijk een aantal varianten op de markt gebracht.
Voor de bevestiging worden een LED-licht, trilfunctie, een geluidssignaal en/of een E-ink display gebruikt.

Draadloos verbonden voor maximale bewegingsvrijheid

Zonder draadloze verbinding wordt draadloos scannen vanzelfsprekend een lastig verhaal. Gelukkig is hier ook aan gedacht. Bluetooth low-energy is ingebouwd om de scanner te laten verbinden met andere devices. Dat kan bijvoorbeeld een smartphone, desktop of mobile computer zijn.
ProGlove heeft zijn hardware ontwikkeld voor een naadloze samenwerking met Android en iOS devices. Maar ook met Windows en Linux kunnen de scanners overweg, al is er dan wel een USB gateway nodig. Dankzij deze mogelijkheden zijn er nauwelijks beperkingen met betrekking tot de inzetbaarheid.

Verschillende varianten uitgelicht

Het basismodel van ProGlove is de MARK Basic. Dit model heeft een gewicht van 40 gram en is uitgerust met verlichting, geluidssignalen en een trilfunctie. De scanafstand ligt tussen 30 centimeter en 150 centimeter, waarbij zowel 1D als 2D barcodes scanbaar zijn. De batterij gaat zo’n 5000 scans mee. De MARK 2 heeft eveneens een gewicht van 40 gram. Er is een mid range versie met een scanafstand van maximaal 150 centimeter, terwijl de standard range versie tot 80 centimeter gaat. De MARK 2 is, in tegenstelling tot de Basic, meer geschikt voor drukke logistieke omgevingen waar snelheid van groot belang is. Ook heeft de MARK 2 een IP 54 certificering, terwijl de Basic tot IP 43 gaat. De batterijduur van de MARK 2 behaalt ongeveer 10.000 scans.
 Het laatste model binnen het actuele aanbod (juni 2021) is de MARK Display. Dit model weet zich te onderscheiden met een zogenaamd Ink display, waardoor het mogelijk is om specifieke gegevens af te lezen. Het is een anti-reflectie beeldscherm, waardoor gegevens ook bij fel licht afleesbaar zijn. Dit model heeft een maximale scanafstand van 150 centimeter, weegt 48 gram en heeft een IP 54 certificering. Na ongeveer 10.000 scans moet de accu verwisseld of opgeladen worden.

Toepasbaar in diverse branches

 De inzet van handsfree barcode scanners biedt kansen voor diverse branches. Vooral in de zorg, retail, industrie en logistieke sectoren wordt volop gescand. Maar ook voor de evenementenbranche kan een handsfree scanner winst opleveren. Met name op plekken waar een hoge snelheid vereist is, biedt ProGlove de perfecte oplossing. De tijdwinst wordt met name behaald door twee handelingen weg te nemen: het oppakken en terugleggen van de barcode scanner. Draadloze scanners zijn op zich niet nieuw, want er zijn meerdere bedrijven die scanners maken die bijvoorbeeld via bluetooth of wifi verbinden.


Voortdurend actief

Veel bedrijven werken met een ploegendienst en zijn dus 24/7 actief. Het is daarbij verstandig om altijd over volle accu’s te beschikken. Het is dan ook aan te raden om een los verkrijgbaar accustation in huis te halen, zodat er altijd opgeladen accu’s klaarstaan.
Het verwisselen van accu’s is snel te realiseren en voorkomt tijdsverlies.

Voldoende alternatieven

De lichtgewicht barcode scanners van ProGlove zijn best wel revolutionair, met name omdat ze een compact design combineren met een volledige handsfree functie. Hebben bedrijven als Zebra, Honeywell en Datalogic liggen slapen? Gedeeltelijk wel, want het idee van ProGlove lijkt in eerste instantie heel logisch. Toch heeft de concurrentie ook wel oplossingen om het scannen makkelijk te maken, bijvoorbeeld in de vorm van handige accessoires. Zo heeft Zebra ook een handig hulpmiddel voor het vastmaken van een barcode scanner aan de hand.

Beheer van mobile devices zoals barcode scanners

Voor groeiende bedrijven wordt het beheer van mobile devices, zoals barcode scanners en mobile computers, steeds meer een uitdaging. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor mobile device management. Met deze term doelen we op het volledige beheer van mobile devices. Daarbij wordt het gebruik vanaf één plek gemonitord en beheerd. Beveiliging speelt daarbij een grote rol. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid in te bouwen om devices van afstand uit te schakelen als ze gestolen worden. In Nederland zijn er meerdere partijen beschikbaar voor wie mobile device management wil uitbesteden. Een ideale uitkomst als de benodigde kennis en ervaring niet beschikbaar is binnen een organisatie.

Vernieuwing binnen de organisatie

Door slim om te gaan met de inzet van barcode scanners kunnen organisaties veel winst boeken ten opzichte van de concurrentie. De efficiëntie gaat omhoog en de kosten dalen. Een tijdwinst van 4 tot 6 seconden per scan kan een behoorlijke invloed hebben op de productiviteit. Maar alleen de inzet van een ander type scanner zal waarschijnlijk niet voldoende zijn. Het gaat uiteindelijk om een totaalpakket: de beste mobile computers, de beste barcode scanner en de slimste software. Door het geheel zo slim mogelijk te beheren ontstaat een ultiem efficiënte en toekomstgerichte werkwijze.

Advies over barcode scanners

Veel organisaties hebben niet de kennis in huis om het beheer van mobile devices volledig onder controle te houden. Te vaak wordt achterhaalde apparatuur te lang in dienst gehouden. Om op tijd te vernieuwen is het verstandig om advies te vragen van één of meer specialisten. Er zijn in Nederland meerdere bedrijven die totaalpakketten bieden, waardoor zorgen over zowel hardware als software als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het scheelt een hoop kopzorgen voor directies en zorgt ervoor dat de bedrijfsvoering een forse impuls krijgt. Soms kan het integreren van betere, snellere en lichtere barcode scanners al het verschil maken. Zoals vermeld in dit artikel zijn de apparaten van ProGlove daarbij een slimme keuze, omdat ze forse tijdwinst opleveren per scan. Schroom niet om eens een specialist in te schakelen, al is het maar om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobile devices en in het bijzonder barcode scanners.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IT-Hardware
Aantal keer gelezen: 878x
Toegevoegd: 11-06-2021 11:16
Gewijzigd: 14-06-2021 11:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3352 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!