Het belang van een ICT-infrastructuur binnen bedrijven

Het belang van een ICT-infrastructuur binnen bedrijven

Het belang van een ICT-infrastructuur binnen bedrijvenDe kans is aanzienlijk groot dat jij van plan bent om de ICT infrastructuur binnen jouw bedrijf onder handen te nemen, je bent immers niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen.

We zien dat er nog altijd een hoop ondernemers zijn die niet weten wat belang is van een goede ICT infrastructuur. Aangezien het van cruciaal belang is dat je dit wel weet hebben we het een en ander voor je op een rijtje gezet. Door dit artikel even goed door te nemen zal het ook voor jou mogelijk zijn om je bedrijf te optimaliseren door een goede ICT infrastructuur op te zetten.


Wat is een ICT infrastructuur eigenlijk – zowel hardware als software

Voordat we ingaan op de voordelen van een goede ICT infrastructuur is het van belang om even stil te staan bij deze infrastructuur zelf. Wat is een ICT infrastructuur namelijk? De ICT infrastructuur kan worden aangemerkt als een speciale fysieke verkeersinfrastructuur die wordt gebruikt om digitale data eenvoudig te versturen. Het doel van de ICT infrastructuur is om deze data te delen met andere of om deze aan te bieden aan al jouw klanten. Het gaat hier niet alleen om de digitale data, maar het ziet ook op de hardware die gebruikt wordt binnen het bedrijf. Hier moet je bijvoorbeeld denken aan alle laptops, computers en printers die er binnen het bedrijf gebruikt worden. Als je jouw ICT infrastructuur op de beste manier wilt inrichten dan moet je ervoor zorgen dat alle software en hardware op de juiste manier kan samenwerken. De eenvoudigste manier om dit te doen is door een centraal ICT infrastructuur op te zetten. 


De voordelen van een goede ICT infrastructuur

Nu je weet wat we verstaan onder een ICT infrastructuur is het van belang om te kijken naar de voordelen die een goede ICT infrastructuur met zich mee weet te brengen. Om het net even wat makkelijker voor je te maken hebben we hieronder de belangrijkste voordelen van een goede ICT infrastructuur op een rijtje gezet. Dankzij dit overzicht zal je in een oogopslag zien wat je kunt verwachten bij het implementeren van een goede ICT infrastructuur voor jouw bedrijf of organisatie: 

  • Verbeterde controles en lagere bedrijfskosten – Een toename van het aantal zakelijke transacties kan leiden tot een gebrek aan controle over de gegevens, het uitlekken van vertrouwelijke informatie en een onnodige fouten die er gemaakt worden. Door alle gegevens onder te brengen in één enkele database zullen alle controles soepeler kunnen worden uitgevoerd. Bovendien kunnen bedrijven door het verbeteren van hun ICT infrastructuur aanzienlijk veel geld besparen op de individuele managementsystemen die door afdelingen worden gebruikt. Met een ICT infrastructuur zal je niet meer te maken hebben met losse systemen, maar je kunt alles vanuit één centraal punt eenvoudig beheren binnen het bedrijf. 
  • Snellere en betere besluitvorming – Een andere reden dat een centraal ICT infrastructuur zo belangrijk is, is het feit dat het leidt tot een verbeterde besluitvorming binnen het bedrijf.. Het management kan verschillende bezuinigingen op gegevens in real time bekijken om altijd weer de juiste beslissingen te kunnen nemen. Dit maakt het mogelijk om je te richten op zaken die jouw aandacht nodig hebben. Door de toegang tot deze gegevens zal je in staat zijn om snel corrigerende maatregelen te kunnen nemen. Zoals je wel begrijpt kan dit ontzettend veel betekenen voor de snelheid van de besluitvorming bij jou in het bedrijf.
  • Hoge mate van flexibiliteit – Het komt nog altijd voor dat bedrijven gedwongen zijn om een productlancering uit te stellen omdat de bestaande ICT infrastructuur niet uitgebreid genoeg is om dit mogelijk te maken. Door middel van een goed ICT infrastructuur is het voor bedrijven in het middensegment van de markt mogelijk om altijd weer flexibel te kunnen blijven. Dit maakt het mogelijk om producten toe te voegen en om de nodige aanpassingen te maken aan de webshop zonder dat dit ervoor zorgt dat je ICT infrastructuur op hol slaat. 
  • Een verbeterde productiviteit – Dit is het grootste voordeel van het implementeren van een goede ICT infrastructuur. Door dat het tempo binnen het bedrijfsleven sneller is dan ooit tevoren, moeten de medewerkers en het management onmiddellijk toegang hebben tot de gegevens. Met een goede ICT infrastructuur zal het management veel sneller over data kunnen beschikken. Daarnaast hebben andere medewerkers toegang tot specifieke informatie om hun productiviteit te verhogen. Zo kan je met een goede ICT infrastructuur bijvoorbeeld sneller de transactiegeschiedenis van een klant bekijken om bepaalde problemen op te kunnen lossen. 
  • Geen last meer van storingen – Het laatste voordeel van een goede ICT infrastructuur is het feit dat je niet meer te maken hebt met storingen. Dit komt door het verbeterde netwerkbeheer. Middels de juiste ICT infrastructuur zal je in staat zijn om jouw netwerk op een eenvoudige manier te beheren. Als er iets fout gaat binnen het netwerk dan ben je in staat om in te grijpen voordat het leidt tot een grote storing. Met een ondermaatse ICT infrastructuur loop je het gevaar dat jouw website uren uit de lucht zal zijn en dat je in de tussentijd niet kunt werken. Ook zal je met het juiste ICT infrastructuur kunnen zorgen voor de juiste back-ups. Is er dan toch sprake van een grootschalig probleem dan zijn jouw medewerkers in ieder geval niet alles kwijt. 

  

Bij een goede ICT-infrastructuur komt er dus meer kijken dan alleen een goede laptop of een goede internetverbinding. Het draait hierbij om het geheel van de ICT binnen bedrijven. Hierbij zijn alle schakels met elkaar verbonden. Als er een schakel niet of niet goed functioneert, kan dat de hele infrastructuur aanpassen. Daarom is het belangrijk om binnen je bedrijf te beginnen met een goede basis die je in kaart moet brengen. Hiervoor kun je een ICT specialist inschakelen die hierin gespecialieerd. Je ziet ook steeds meer bedrijven ICT-ers in dienst nemen. Let wel: goed ICT specialisten zijn schaars en over het algemeen vrij duur. Maak daarom een goede afweging of je kiest voor een in-house specialist of dat je externe kennis inschakelt op de momenten dat je dat nodig hebt. 

Door middel van de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen over het belang van een goede ICT infrastructuur. Zonder een ICT infrastructuur loop je echt achter op de bedrijven die wel een goede ICT infrastructuur hebben. Mocht je nog niet over een goede ICT infrastructuur beschikken dan raden wij je aan om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf voor in te schakelen. Op deze manier weet je zeker dat ook jij de voordelen kan ondervinden die we in dit artikel hebben benoemd. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1206x
Toegevoegd: 24-07-2020 10:37
Gewijzigd: 27-07-2020 08:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3257 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!