Het kiezen van een muis bij een computer

Het kiezen van een muis bij een computer

Het kiezen van een muis bij een computerHet kiezen van een goede muis tijdens het bouwen van je ultieme game PC is erg belangrijk, want waarom zou je hierop besparen en niet kiezen voor de beste gaming muis? Zo zegt Remco Bravenboer van TechNinja, en ik ben het volstrekt met hem eens.

De muis is sinds de komst van de grafische gebruikersinterface (GUI) al lang een van de belangrijkste pc-randapparatuur. Sterker nog, het is nog maar relatief recent dat er alternatieven zijn gekomen om de efficiëntie en nauwkeurigheid van de muis bij het manipuleren van items op het scherm uit te dagen. En zelfs die alternatieven, zoals touchscreen-displays, pennen en spraakbedieningen, worden vaak gebruikt om de muis te vergroten in plaats van te vervangen.

Er is een hele industrie die zich bezighoudt met het maken van pc-muizen, en degene die met uw nieuwe pc is meegeleverd, kan een goedkope versie zijn die uw ervaring tegenhoudt. De muisindustrie introduceert voortdurend nieuwe en betere muisopties, waardoor een moeilijke keuze mogelijk wordt voor iedereen die een slechte artiest wil vervangen.

Bedraad versus draadloos

Een goede plaats om te beginnen bij het maken van uw muisbesluit, is bepalen of u met een bedrade of draadloze muis wilt gaan . Simpel gezegd, u hoeft uw muis en moeite niet in te pluggen met een kabel. U kunt draadloos werken en volledige bewegingsvrijheid bereiken - zolang u binnen het draadloze bereik blijft.

Dat klinkt aantrekkelijk, en waarom zou iemand een bedrade muis kiezen? Er zijn een paar redenen waarom u eerst wilt nadenken voordat u deze beslissing neemt.

Om te beginnen hebben alle draadloze muizen op zijn minst enige latency, wat betekent dat er een vertraging van een seconde is tussen een muisactie en de impact ervan op een pc. Draadloze technologie is in de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd , en verminderde latentie is een van de voordelen. Hoewel draadloze muizen nu over het algemeen een lage latentie hebben dat ze meestal goed zijn voor casual en productiviteitsgebruik, wil je waarschijnlijk zeker weten dat je een krachtige muis krijgt als je moderne gametitels gaat spelen ( daarover meer in).

Vervolgens hebben draadloze muizen stroom nodig. Sommigen gebruiken vervangbare batterijen, terwijl anderen oplaadbare batterijen hebben die moeten worden aangesloten om op te laden. Deze laatste gebruiken meestal een USB-kabel om op te laden en ze kunnen op een pc worden aangesloten om als draadloze muis dienst te doen terwijl de batterij wordt opgeladen.

Ten slotte kunnen draadloze muizen interferentie met andere draadloze apparaten veroorzaken. Dat is vandaag minder een probleem, omdat muizen zijn gemigreerd naar draadloze Bluetooth-technologie die gebruikmaakt van frequenties die minder snel interfereren met andere apparaten. Maar het kan nog steeds voorkomen.
Muis voor het gamen of algemeen gebruik

Terwijl u overweegt om bedraad of draadloos te gaan werken, moet u overwegen hoe u uw muis wilt gebruiken. Zoals we hierboven al vermeldden, wil je de prestaties opnemen in je lijst met belangrijke specificaties als je de muis voor gamen gaat gebruiken .

Latency is een belangrijke prestatie-overweging voor gamen, waarbij u de minste vertraging wilt hebben. Ook wel bekend als 'input lag', kan latency een moordenaar zijn, letterlijk, in de snelle first-person shooter-games van vandaag. Je wilt niet dat je achterblijft bij je concurrentie, en latency kan dat ook, waardoor je het kleinste beetje langzamer maakt over de trigger.

Gevoeligheid is ook een belangrijke muisspecificatie en fabrikanten definiëren het als dots per inch (DPI). Hoe hoger de DPI, hoe minder fysieke afstand de muis nodig heeft om op een oppervlak te bewegen om beweging op het scherm te registreren. Voor gamers kan gevoeligheid bijzonder belangrijk zijn. Sommigen geven de voorkeur aan een hoge gevoeligheid waarmee ze snel over een scherm kunnen bewegen met kleinere handbewegingen, terwijl anderen hun handen liever in grotere bewegingen bewegen zonder zo'n grote impact op het scherm.

Om deze reden bieden sommige muizen de mogelijkheid om DPI on the fly aan te passen, van een dieptepunt van 1.200 DPI of minder tot 6.400 DPI en zelfs nog hoger. Met deze aanpasbaarheid kunnen gamers hun muiservaring voor elk spel optimaliseren, en zelfs voor verschillende in-game-situaties.
Sommige fabrikanten optimaliseren muizen voor bepaalde soorten games, met specifieke knoppen en toetsenborden die ervoor zorgen dat bepaalde soorten games - zoals massieve multiplayer online (MMO) -games - gemakkelijker te spelen zijn. Veel gamemuizen worden geleverd met software die optimalisaties voor games biedt en er zijn zelfs aanpasbare gamingmuizen die fysieke veranderingen toelaten, zoals het aanpassen van de knoprespons en het veranderen van de polssteunhoek.

Gevoeligheid is ook van belang voor iedereen die pc-applicaties gebruikt die zeer nauwkeurige bewegingen vereisen. Voorbeelden hiervan zijn foto-editors, 3D-rendering software en CAD-applicaties (Computer-aided design).

Als je geen gamer bent, zal je beslissing om een muis te kiezen veel eenvoudiger zijn. U kunt zich concentreren op zaken als grootte, ergonomie en verschillende functies voor niet-gaming. We bespreken elk van deze onderwerpen vervolgens.

Sensoren in de muis

Oudere muizen gebruikten ballen en infraroodsensoren voor het meten van beweging. Moderne muizen daarentegen gebruiken een van twee soorten lichtbronnen om afbeeldingen van een oppervlak te maken en beweging te bepalen door het ene beeld te vergelijken met het volgende als de muis van locatie verandert.

Optische muizen gebruiken LED-lampjes die op de top van een oppervlak schijnen en het beste werken met bepaalde soorten oppervlakken, zoals stoffen muismatten en andere niet-glanzende materialen. Laser muizen zijn preciezere versies die op meer soorten oppervlakken werken.
Lasermuizen zijn meestal duurder, maar ze zijn niet altijd de beste keuze. Ten eerste, terwijl ze gevoeliger zijn, genereren ze meer ruis en kunnen ze meer variatie in tracking veroorzaken. Ten tweede werken ze op grotere afstand van een oppervlak, wat betekent dat als ze worden opgetild en ze over een muismat worden verplaatst, ze deze beweging eerder zullen registreren.

Deze factoren kunnen ongewenste bewegingen op het scherm veroorzaken die bijzonder hinderlijk kunnen zijn bij gamen. Tenzij je een gamer bent, zul je waarschijnlijk wel blijer zijn met een lasermuis op basis van zijn vermogen om op vrijwel elk soort oppervlak te werken.

Alternatieven voor een standaard muis

Traditionele muizen zijn niet de enige manier om uw pc te bedienen. Er zijn verschillende andere opties die in verschillende omstandigheden kunnen werken. Als u bijvoorbeeld een tablet gebruikt, is de kans groot dat u uitsluitend op een aanraakscherm vertrouwt. U kunt ook een digitale pen of stylus gebruiken waarmee u kunt schrijven en tekenen op het scherm.

Notebooks gebruiken touchpads, die de vingerbewegingen van een gebruiker over een plat oppervlak meten. Sommige touchpads bevatten fysieke knoppen, sommige laten lichte tikken toe met een of twee vingers om linker- en rechterklikken te registreren, en sommige ondersteunen multitouch-bewegingen waarbij maximaal vier vingers kunnen worden gebruikt voor acties zoals scrollen en om tussen applicatievensters te schakelen. De nieuwste MacBook Pro-touchpads van Apple bevatten speciale 3D-sensoren en haptische feedback om fysieke drukknoppen na te bootsen.

Een van de populairste draagbare apparaten van tegenwoordig is de 2-in-1, die van een traditionele notebook kan worden omgezet in een tablet. Met deze machines wisselt u tussen het gebruik van een touchpad en het gebruik van een aanraakscherm, en u zult beide vaak gebruiken, afhankelijk van de situatie. Verdere complicerende zaken zijn dat sommige nieuwere traditionele notebooks ook touch-displays bieden.

Ten slotte is nog een zeer muisachtig invoeraccessoire de trackball , die het oude muismechanisme in ballistische stijl in wezen omkeert. In plaats van de bal rond een oppervlak te laten rollen, draait de gebruiker een bal die in de bovenkant van het apparaat is geplaatst om beweging te registreren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: gerritslokker
Aantal keer gelezen: 1865x
Toegevoegd: 26-06-2019 14:39
Gewijzigd: 28-06-2019 09:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!