Contant geld bewaren, nuttige tips!

Contant geld bewaren, nuttige tips!

Contant geld bewaren, nuttige tips!Bewaar je je contant geld liever zo dan dat je het op de bank gaat storten? Dit zou kunnen. Contant geld bewaren kan namelijk erg nuttig zijn. Lees in dit artikel de tips door en je weet waarom contant geld bewaren een goede keuze kan zijn.

Contant geld bewaren

Tegenwoordig betalen veel mensen met behulp van de pinpas, maar er zijn ook altijd nog mensen die contant betalen, met biljetten en met munten. Je hebt contant geld in verschillende soorten, betalen kan soms met een of twee eurocent, maar in ieder geval met vijf eurocent, tien eurocent en twintig eurocent. Dan zijn er nog vijftig eurocent, een euro en twee euro. Dan zijn er nog briefjes van vijf, tien, twintig, vijftig, honderd, tweehonderd en vijfhonderd. Het nadeel van contant geld als het over briefjes gaat is dat ze gemakkelijk vervalst kunnen worden. Het nadeel van munten is, dat je portemonnee vol zit en zwaar aanvoelt en dat het toch slechts in totaal om een klein bedrag gaat.

Contant geld voordelen

Het grootste voordeel van betalen met contant geld is dat je geen codes hoeft te onthouden en in hoeft te toetsen. Er zijn een aantal plaatsen waar je alleen contant kunt betalen dus dan heb je als voordeel dat je meteen af kunt rekenen. Je weet waar je aan toe bent met contant geld, je weet wat je bij hebt en wat je kunt besteden. Wil je meer uitgeven? Dan zul je keuzes moeten maken. Voor mensen die er snel geld doorheen jagen is contant geld meenemen vaak een goede optie, zodat ze beter om leren gaan met geld en op is op! Je ziet wat er uit gaat, je wordt je meer bewust van je koopgedrag en van de prijs van de producten. Je kunt met contant geld geen schulden opbouwen, je koopt alleen als je contant geld in je portemonnee hebt en nooit voor meer geld dan je bij je hebt.

Contant geld nadelen

Het nadeel van contant geld is dat je altijd een grote hoeveelheid briefgeld en losgeld hebt. Hierdoor loop je een groter risico om bestolen te worden. Het is niet prettig om veel kleingeld bij te hebben en dat is ook zwaar. Contant geld moet je ook weer gaan storten als je teveel hebt en dit kost weer tijd en vaak rekenen banken ook stortingskosten. Als je grote bedragen met contant geld wilt betalen dan is dat niet altijd gemakkelijk.

Contant geld bewaren

Sommige mensen vinden het niet veilig om geld op de bank te zetten en zij houden het geld daarom liever thuis. Er zijn mensen die letterlijk op hun contant geld slapen, maar er zijn ook mensen die een speciale geheime plek in de woning hebben. Maar waar bewaar je contant geld nu?

 • Maak een gleuf in de muur en zet daar een bakje in waar je je contant geld kunt bewaren, zorg wel dat het niet zichtbaar is.
 • Leg het onder je kussen en neem het mee wanneer je van huis gaat.
 • Pak een koffer en maak een tweede laag waar je dan het contant geld in kunt verstoppen.
 • Kluis aanschaffen en daar je geld bewaren. Zorg dat de kluis goed beveiligd is en niet zomaar van de muur losgemaakt kan worden.
 • Verdeel het contant geld en bewaar niet alles op een plaats.
 • Bewaar contant geld altijd uit het zicht van anderen.
 • Loop er niet mee te koop dat je veel contant geld in huis hebt, ook niet bij kennissen en vrienden. Er kunnen altijd anderen mee luisteren, met minder goede bedoelingen.

Op vakantie en contant geld

Als je op vakantie gaat is contant geld bij de hand houden erg praktisch. Je weet namelijk precies wat je uitgeeft en op vakantie kun je niet zo gemakkelijk op je rekening kijken. Je kunt daarom beter geld contant meenemen, zodat je in de gaten houdt hoeveel je uitgeeft en hoeveel je nog over hebt om in de rest van de vakantie te besteden. Denk ook aan parkeergeld bijvoorbeeld, geld voor een ijsje, entree voor een museum enz.

Onzekere economie dus contant geld bewaren

Door de onzekere economie kan dat voor velen ook een reden zijn om geld contant te bewaren. Misschien houd je het wel ergens voor achter de hand. Banken geven op dit moment een zeer lage rente en als je je geld op een spaarrekening bij een bank zet dan moet je daar ook weer belasting over betalen. Ook dat is voor velen een reden om contant geld thuis te bewaren op een veilige plaats. Zorg er wel voor dat je zelf weet waar het ligt. Het is ook verstandig dat iemand in je omgeving er vanaf weet, je weet nooit wat er gebeurt of dat je ineens een ongeluk krijgt, dan is het wel fijn als iemand het geld veilig kan stellen.

Met contant geld betalen

Als je de keuze maakt om met contant geld te betalen, dan zorgt dat voor een aantal gemakken:

 • Met contant geld betalen zorgt er voor dat je een goed overzicht hebt hoeveel geld je uit hebt gegeven en hoeveel je nog uit kunt geven. Je kunt gewoon bijhouden hoeveel je uit hebt gegeven (bonnetjes) of je kijkt in je portemonnee wat je nog te besteden hebt.
 • Je kunt niet over limiet heen gaan van het contant geld dat je bij je draagt. Je kunt niet in de verleiding komen om artikelen te kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt als je contant geld op is.
 • Je bent je bewuster van het bedrag als je contant geld uitgeeft. Pinnen gaat vaak gemakkelijker, bij contant geld denk je nog even na of je echt een groot bedrag uit gaat geven.
 • Als je een kleine hoeveelheid bij je hebt dan is eventueel verlies of diefstal beperkt.  


Maar bij contant geld moet je ook goed opletten. Als je wilt weten wat je iedere maand uit hebt gegeven moet je wel alle bonnen bewaren. Je raakt ze snel kwijt en dan heb je ook geen duidelijk overzicht. Toch kun je dat jezelf gemakkelijk aanwennen om na je aankoop of eens per week alles in een kasboek bij te houden. Je kunt ook een bepaald bedrag contant in huis halen voor de boodschappen. Hierbij geldt: op is op! Koop jij de eerste week erg veel dan zul jij de laatste week van de maand je bestedingspatroon moeten bijstellen.

Contant betalen of pinnen?

Pinnen heeft verschillende voordelen. Je hebt altijd genoeg geld (als er ten minste voldoende geld op de rekening staat) en het is snel en handig in het gebruik. Je hebt geen wisselgeld nodig, je betaalt precies het bedrag dat de kassa aangeeft en je kunt met een paar drukken op de knop en een code betalen. Nadeel van pinnen is dat als je je pinpas kwijt bent, je geen betalingen meer kunt verrichten. Een ander nadeel is dat tijdens het pinnen je code kan worden aflezen door skimmen, of door iemand die achter je staat. Dit is altijd een risico. Contant geld kan daarom toch wel zijn voordelen hebben als je graag zelf ‘de regie’ houdt, geen code wilt onthouden, niet met een pinpas wilt winkelen met het risico deze te verliezen en precies in de gaten wilt houden wat je uitgeeft. Contant geld is nog steeds leuk om te geven als jij je kinderen of kleinkinderen een ijsje of andere verrassing zelf wilt laten kopen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 17226x
Toegevoegd: 27-05-2015 10:55
Gewijzigd: 22-08-2015 12:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!