man probeert creatief te denken

Creatief denken: hoe doe je dat?

man probeert creatief te denkenCreativiteit heb je eigenlijk voor heel veel dingen in het leven nodig. Ondernemers hebben er uiteraard baat bij en natuurlijk kunstenaars of artiesten. Maar ook als je bij een supermarkt werkt is het soms nodig om een creatieve oplossing te bedenken als een klant met een probleem komt. Hoe doe je dat nu: creatief denken? In dit artikel geven we je 10 tips om je creativiteit te stimuleren.

1. Verbreed je wereldbeeld

Creatief denken kun je leren door zoveel mogelijk neuroassociaties te maken en vervolgens ook links tussen deze associaties. Simpel gezegd: ga vaker de deur uit en bezoek plaatsen waar je anders nooit komt! Kijk om je heen, hoor nieuwe geluiden en ruik, proef en voel nieuwe dingen. Je kunt meer associaties maken, als je meer associaties waarneemt.

Ga dus eens lekker op reis en verwen jezelf in een lekker restaurant. Probeer daar iets wat je nog nooit hebt gegeten, het liefst meerdere nieuwe gerechten. Als je op een plaats bent waar je nog niet bent geweest, ruik dan ook eens de geuren die in de lucht hangen. Door te reizen kun je je creativiteit echt goed stimuleren.

2. Ga tekenen

Tekenen is heel goed voor je creativiteit, maar wanneer doe je dit nou (behalve als je een kunstenaar bent natuurlijk)? Er is een leuke tekenoefening die ervoor zorgt dat het creatief denken wordt gestimuleerd. Je print een blad uit met dertig cirkels die even groot zijn. Daarna geef je jezelf drie minuten de tijd om in elke cirkel een voorwerp te tekenen. Het maakt niet uit wat, alles is goed. Je zult zien dat je eerst nog begint met gemakkelijke voorwerpen, maar dat je uiteindelijk juist moeilijkere voorwerpen gaat denken. De oefening is simpel en duurt niet zo lang, maar toch kun je hierdoor creatiever worden!

3. Zorg voor een goede omgeving

De omgeving waarin je werkt bepaalt voor een groot deel je werkflow. Is het allemaal te strak en te netjes ingericht? Dan kun je je creativiteit waarschijnlijk helemaal niet loslaten. Als het juist wat meer comfortabel is ingericht met een aantal gekke schilderijen aan de muur, dan kun je je wel voorstellen dat je waarschijnlijk een stuk creatiever zult zijn. Een beetje rommel schijnt trouwens ook een positieve invloed te hebben op je creativiteit, ook al wordt gezegd dat je in een rommelige kamer juist weer minder gefocust bent.

Zorg er in ieder geval voor dat jij je goed voelt in de omgeving. Voel je je op je gemak en is de kamer voor jou niet te saai? Dan is het waarschijnlijk een goede omgeving om te werken. Als je je niet goed voelt in de omgeving, kun je beter iets aanpassen of op zoek gaan naar iets anders.

4. Stel je oordeel uit

Doe eens een brainstormsessie en schrijf alle ideeën op. Bind er geen oordeel aan vast en zie geen enkel idee als goed of fout. Je merkt hierdoor je flexibeler gaat denken, omdat je niet meer bang bent om fouten te maken. Waarschijnlijk krijg je er nu nog een heleboel ideeën extra bij.

5. Maak voldoende tijd

Tijdsdruk bezorgt ons stress en spanningen en helpt zeker niet mee als je creatiever wilt denken. Probeer je creatieve periodes dan ook zo min mogelijk af te bakenen met tijdsgrenzen en plan anders voldoende tijd in. Het is het beste om voor een creatieve periode minstens een aantal uren in te plannen.
6. Neem korte pauzes
Het is misschien lastig als je net in de flow zit, maar pauzes blijven van belang. Je kunt ook een aantal korte pauzes nemen, zodat je nog wel een beetje in de flow blijft. In die tijd kun je bijvoorbeeld even buiten een rondje lopen, maar je kunt ook wat squats of push-ups doen. Stretch oefeningen zijn ook een goed idee. Zo heb je even rust en stimuleer je ook direct je creativiteit!

7. Vermijd negatieve invloeden

Negativiteit heeft natuurlijk nergens een invloed op en dus ook niet op je creativiteit. Probeer je brein daarom leeg te maken van alle negatieve gedachten en gebeurtenissen. Ook kun je je beter niet omringen met negatieve personen, omdat die ook vaak een negatieve invloed hebben op jouw mood.

8. Maak je hoofd leeg met een to do list

Als je echt in een creatieve flow terecht wilt komen, is het verstandig om eerst je hoofd helemaal leeg te maken. Dit doe je door alle taken die je nog moet doen op een to do list te schrijven. Dan hebben we het niet alleen over de taken voor je onderneming, je werk of je school, maar ook de taken in je privéleven. Kleine of grote taken: schrijf alles op! Zo is je hoofd weer leeg en kun je beter creatief denken.

9. Omring jezelf met creatieve mensen

Creatieve mensen kunnen elkaar stimuleren en helpen om op nog betere ideeën te komen. Zelfs als je niet eens met elkaar zou praten, wordt het creatief denken waarschijnlijk toch meer gestimuleerd. Dit noemen we ook wel de zogenaamde mastermind. Als jij dus meer creatief wilt denken, moet je eens op zoek gaan naar andere creatieve mensen!

10. Ga in je pauze mandala tekeningen inkleuren

Een hele goede tip voor de invulling van je pauze: mandala tekeningen inkleuren. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar je wordt hier echt creatiever van! Ook geeft het inkleuren van de tekeningen je rust en kun je daarna weer vol energie aan de slag. Het best is om ongeveer elke twee uur even een pauze te nemen van ongeveer tien minuten om dan wat mandala tekeningen in te kleuren.

11. Zet eens andere muziek op

Luister je altijd naar dezelfde muziek als je aan het werk bent? Probeer dan eens een keer andere muziek als je op zoek bent naar creativiteit. Muziek kan voor een groot deel je mood bepalen en een verandering van je omgeving kan het creatief denken stimuleren. Er is trouwens ook speciale muziek dat een positieve invloed schijnt te hebben op je creativiteit. Dit wordt ook wel ambient muziek genoemd. Het is muziek die vaak in koffiehuizen wordt gedraaid en het brengt een bepaalde sfeer met zich mee dat een positieve invloed heeft op de creativiteit van de luisteraar.

12. Maak je projecten af

Een andere manier om je creativiteit te stimuleren is door je projecten ook af te maken. Midden in het ene project krijg je misschien een goed idee voor het volgende en wil je daarmee aan de slag. Dat is echter helemaal geen goede manier van werken, want uiteindelijk zit je met allemaal half afgemaakte projecten. Het wordt dan steeds voller in je hoofd en misschien kom je ook wel onder tijdsdruk te staan. Stuk voor stuk geen goede factoren voor je creativiteit. Schrijf in het vervolg dus gewoon het idee voor het volgende project ergens op en maak eerst het huidige project af.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 1373x
Toegevoegd: 05-02-2016 10:40
Gewijzigd: 06-03-2016 22:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2772 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!