De Draadloze microfoon

De Draadloze microfoon

De Draadloze microfoonDe draadloze microfoon heeft de rol van de ‘ouderwetse’ microfoon met kabel zo goed als overal vervangen. Want waar zie je nog een microfoon met kabel eigenlijk? Nergens toch. Met een draadloze is sprake van veel meer bewegingsvrijheid. Was het werken met een draadloze versie aanvankelijk wat complex en lastig, tegenwoordig met de draadloze technologieën wordt dat echter steeds gemakkelijker.

De draadloze microfoon heeft de rol van de ‘ouderwetse’ microfoon met kabel zo goed als overal vervangen. Want waar zie je nog een microfoon met kabel eigenlijk? Nergens toch. Met een draadloze is sprake van veel meer bewegingsvrijheid. Was het werken met een draadloze versie aanvankelijk wat complex en lastig, tegenwoordig met de draadloze technologieën wordt dat echter steeds gemakkelijker .

Let op de beperkte bewegingsvrijheid

Ga je een draadloze microfoon kopen, dan krijg je meestal een microfoon, een draadloze ontvanger en een adapter, een jack-jack. Je kunt met een draadloze microfoon werken met behulp van bluetooth, wifi of met VHF/UHF-radio. Ga je werken met bluetooth, houd er dan rekening mee dat je bewegingsvrijheid zich beperkt ergens tussen de vijf en tien meter. De kans op dropouts- uitval in goed Nederlands- is daarna behoorlijk groot. Dit geldt ook voor het gebruik van wifi, al zijn dan afstanden van twintig tot dertig meter mogelijk voor je te maken krijgt met dropouts. Het beste is dus om te werken met VHF/UHF. Je werkt dan met een eigen frequentie, hebt een veel groter bereik en kunt je werk doen met een bewegingsvrijheid van wel honderd meter.

De installatie moet over een mixfunctie beschikken

Als jij je draadloze microfoon op een audio-set aan wilt sluiten, dan gebruik je de microfoon ingang, of de bekende aux ingang. Let er wel op dat het systeem én muziek uit kan zenden en je tegelijk gebruik kunt maken van de microfoon. De installatie moet bovendien een mixfunctie hebben. Je kunt echter beter werken met een ingebouwde zender in de vorm van headsets, dasspeld microfoons of de beltpack/broekriem zender. Je hebt ook headsets met een mini zender beschikbaar tegenwoordig.

Hoe meer vermogen, hoe meer bereik

De afstand waarmee je kunt werken is uiteraard ook afhankelijk van de sterkte van de zender. Neem de radio, die heeft altijd een fors bereik, maar ook een wel heel grote mast. Een draadloze microfoon werkt echter vaak op een batterij en dat je dan minder vermogen hebt, moge duidelijk zijn. Hoe hoger het vermogen is waarover je kunt beschikken, hoe groter het bereik dat je hebt. Maar: hoe hoger het vermogen is, hoe sneller ook de batterij leeg zal zijn. Wat ook een rol speelt voor het bereik is een directe zichtverbinding tussen zender en ontvanger. Hoe minder daar tussenin staat, hoe beter het bereik is. Veel mensen maken nogal eens de fout de ontvanger ergens achter of onder te zetten. Ook muren, wanden en pilaren, en dan met name die van beton, verminderen het bereik.


Verschil in microfooncapsule en richtingsgevoeligheid

Uiteraard verschillen de beschikbare draadloze microfoons wat betreft kwaliteit en prijsklasse. Een goedkopere versie zal vaak beschikken over een minder goede microfooncapsule en ook de richtingsgevoeligheid kan verschillen tussen de verschillende modellen die te koop aangeboden worden. Met de handmicrofoon wordt meestal gewerkt als sprake is van presentatie en zang, wil jij je handen vrijhouden dan zijn de al genoemde dasspeld microfoons en earset headsets ideaal. Dit geldt uiteraard ook voor musical, theater, cabaret. Check wat betreft het gebruik van een draadloze microfoon ook de wetgeving. In Nederland voldoen de draadloze microfoons die verkocht worden aan de regels in ons land, voor andere landen willen nog weleens andere regels gelden. Let daar goed op. Overigens kun je een ontvanger met een, maar ook meteen met wel zestien microfoons aanschaffen.

Ook een draadloze microfoon speciaal voor instrumenten

Het aansluiten dan, ook al niet heel erg ingewikkeld. Meestal wordt de draadloze ontvanger op een audio-installatie aangesloten, of op een actieve speaker, mixer of mengpaneel. Aan de achterzijde van genoemde apparatuur zitten een of twee uitgangen; dit kan een jack uitgang zijn of een xlr-uitgang. Van daar komt vervolgens het audiosignaal, wat vervolgens weer naar het audiosysteem gaat. Behalve de al genoemde draadloze microfoons, heb je ook nog de draadloze instrumentmicrofoon; deze lijkt sterk op de dasspeld-uitvoering en wordt aan het instrument vastgemaakt. Vaak zit er ook een klem bij speciaal voor het instrument. Ook gitaren kennen hun eigen systeem, al is dit niet echt een microfoon. Er wordt dan gebruik gemaakt van een speciale zender waar je de gitaar op aansluit. De een noemt dit wel een microfoon systeem, een ander zegt van niet. Waarvan akte.

Een goedkopere microfoon kent slechts een frequentie

In Nederland heb je als je gebruik wilt maken van de 606-614 MHz frequentie een vergunning nodig. Voor de frequenties waarvoor je geen vergunning nodig hebt kan het nog weleens een probleem zijn dat die al bezet zijn, net als jij ze wilt gebruiken. De banden 822-830 MHz en 863-865 MHz kun je overal in Europa gebruiken, zonder vergunning, Let op: dit zijn slechts smalle banden waarop je amper tegelijk verschillende systemen kunt gebruiken, de kans op intermodulatie is dan ook levensgroot. Wereldwijd mag zo altijd gebruik maken van de 2,4 GHz band. Deze band wordt echter ook voor wifi en bluetooth gebruikt. Ben je in een gebied waar veel data-uitwisseling is, dan krijg je in negen van de tien gevallen te maken met een storing en werken je draadloze microfoons dus niet optimaal.

Koppelen tweede microfoon kan soms lastig zijn

De goedkope draadloze microfoons hebben vaak maar één frequentie, die bovendien niet te wijzigen is. De wat duurdere versies van de draadloze microfoons kun je vaak instellen op de verschillende frequenties, zo kun je altijd en overal meer systemen tegelijkertijd gebruiken. De meer geavanceerde draadloze microfoons helpen je vaak bij het zoeken van een frequentie. Is een band bezet, dan gaat een lampje branden. Heb je al de beschikking over een draadloze microfoon, dan kun je daar vaak geen tweede microfoon aan koppelen. Dan zul je een systeem met twee draadloze microfoons aan moeten schaffen.

Scherm de antenne van de microfoon niet af om storingen te voorkomen

Tenslotte over storingen; wil je storingen vermijden, zorg er dan voor dat de al eerdergenoemde zichtlijnen tussen zender en ontvanger vrij zijn. Werk je met een handmicrofoon, let er dan op dat je de antenne niet met je hand afschermt. De antenne bevindt zich achterop de body van de microfoon. Zet bovendien de antennes van de ontvanger in een V-vorm als je optimale ontvangst wenst. Dit werkt bewezen het beste.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 2712x
Toegevoegd: 23-07-2019 09:12
Gewijzigd: 26-07-2019 08:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!