De geschiedenis van het WK

De geschiedenis van het WK

De geschiedenis van het WKHet wereldberoemde voetbal toernooi genaamd het WK. Maar hoe is het ontstaan? Lees in dit artikel meer over het WK.

Het WK

Het WK, ook wel wereldkampioenschap voetbal of WK voetbal, komt om de vier jaar terug met een toernooi tussen landen, met mannenteams die aangesloten zijn bij de FIFA. Er doen 31 teams mee die spelen voor de eindronde. Er is ook nog het gastland, dat is het land waar het WK van dit jaar wordt gehouden. Er is al besloten dat het WK vanaf het jaar 2026 uitgebreid gaat worden naar 48 landen. Er was ook een regel dat het land dat huidig wereldkampioen was, automatisch plaatste voor het WK. Sinds 2002 is dit niet meer zo, nu moet ook de wereldkampioen de kwalificatieronden spelen. Het gehele kampioenschap valt onder het toezicht van FIFA, alleen wordt het georganiseerd door de continentale bonden.

Geschiedenis van het WK

Eerst was het de Olympische Spelen die het podium had voor het belangrijkste voetbaltoernooi. Door het Internationaal Olympisch Comité, was voetbal een erkende sport bij het Olympische Spelen in 1900, 1904, 1906, hier streden drie of vier amateurclubs voor de nummer één plek. Ze speelden in een klassement met enkele wedstrijden waar uiteindelijk bepaald werd door het doelsaldo van de teams.
FIFA is in 1904 opgericht en probeerde 2 jaar later in 1906 om een voetbaltoernooi te organiseren tussen verschillende landen. 4 groepen werden er gemaakt en die groepen bestonden uit de beste teams uit Europa. Helaas stapelde de moeilijkheden zich op, verschillende bonden hadden een probleem tegen dit voetbaltoernooi, waardoor het eerste voetbaltoernooi een mislukking werd.
De toernooien werden alleen maar groter sinds 1908, nog steeds werden er alleen amateurclubs toegelaten. Hierom wouden ze ook professionele toernooien gaan organiseren. Zo werd in 1908 de Sport Press International Tournament in Turijn gehouden, dit was één van de eerste. De Schot Thomas Lipton organiseerde de Sir Thomas Lipton-trophy in 1909 en 1911 weer in Turijn.
Door vier verschillende clubs werd er gevoetbald, die allemaal een hele gemeenschap vertegenwoordigden. Op deze toernooien kwamen de clubs uit Zwitserland, Duitsland, Engeland en Italië.
Onder toezicht van FIFA was voetbal een officiële Olympische competitie geworden. De Engelse voetbalbond was degene die de kans kreeg om het te organiseren. Het was een toernooi met een knock-outsysteem en speelde nationale teams tegen elkaar. Redelijke teams deden mee in de jaren 1908 en 1912, Engeland won dit toernooi beide keren.
FIFA besloot om in 1914 het hele toernooi te zien als een wereldkampioenschap, FIFA nam hierbij het evenement zijn verantwoordelijkheid op zich. Hierdoor kwam bij de Zomerspelen van 1920 het eerste intercontinentale voetbaltoernooi. 14 nationale teams deden er mee aan het toernooi, Egypte was het enige land buiten Europa. België was het land dat dit toernooi won. Hierna volgde ook nog twee Zomerspelen waar er meer landen buiten Europa erbij kwamen. In totaal deden er in 1924 22 teams mee, hiervan waren er vier teams buiten Europa. De vier teams waren: Egypte, Uruguay, VS en Turkije. Vervolgens in 1928 deden er in totaal 17 teams mee, buiten Europa waren er 7 teams, namelijk naast de vier die vier jaar terug ook meededen, waren dat: Argentinië, Mexico en Chili. Het toernooi in 1924 en 1928 werd beide gewonnen door Uruguay.

Het eerste echte WK

Bij de zomerspelen in 1932 was voetbal niet meer onderdeel van het programma. In 1920 was namelijk officieel besloten dat het zou gebeuren. De FIFA-voorzitter genaamd Jules Rimet stelde in 1928 voor om een eigen internationaal toernooi te organiseren. Op dit toernooi was het de bedoeling dat de sterkste voetbal ploegen uit een land streden om World Champion te worden. Uruguay werd in 1928 gekozen om als eerste een gastland te zijn voor het WK. De redenen waren omdat het eeuwfeest van de onafhankelijkheid van Uruguay werd gevierd en omdat ze één van de betere waren en twee keer Olympisch hadden gewonnen..
Landen hoefde zich niet te kwalificeren voor het eerste WK. FIFA nodigde de landen uit aan het eerste WK ooit. Je kon zichzelf niet meer inschrijven vanaf 28 februari 1930, alleen was er een probleem, namelijk geen één Europees land had zich ingeschreven. Redenen waarom landen niet wouden meedoen waren door de reiskosten en de rit was te lang. Vier teams deden uiteindelijk mee door hulp van de regering. Op het officiële eerste WK waren er 13 landen in totaal die meededen.


Teams

Tot en met 1978 deden er 16 teams mee in de toernooien. Uitzonderingen waren 1930 (13 teams), 1938 (15 teams)en in 1950 (13 teams). Europa en Zuid-Amerika waren de continenten waar de landen voornamelijk vandaan kwamen. Meestal werden teams uit andere continenten makkelijk verslagen door Europese en Zuid-Amerikaanse teams. Noord-Korea en Mexico waren de enigste die voor 1978 de tweede ronde haalde.
In 1982 telde het toernooi maar liefst 24 teams, in 1998 werden het er 32. Hierdoor konden er meer teams uit Afrika, Noord-Amerika en Azië meedoen. In 2026 willen ze nog meer landen mee laten doen, namelijk 48.

Beker

De Victoire aux Ailes d'Or werd ontworpen voor het winnende team. Niké droeg de beker, Niké is word ook wel de Griekse godin van de overwinning genoemd. Uiteindelijk werd in 1946 de beker zijn naam verandert naar “Jules, Rimet-beker”, als eerbetoon aan de FIFA-voorzitter Jules Rimet. Brazilië won in 1970 voor de 3e keer en kreeg officieel de beker. De regel toen de tijd was dat een land de beker mocht houden als die drie keer wereldkampioen werd.
De wereldbeker die we nu kennen, is een wereldbol die door twee figuren omhoog gehouden wordt op een vlak stuk.

Prijzen

Je hebt ook prijzen voor aan het einde van het toernooi. Je hebt namelijk de Golden Ball, De Golden Boot, De Golden Glove, Best Young Player Award, FIFA Fair Play Trophy en FIFA Award for the Most Entertaining Team.
De Golden Ball: Deze prijs wordt gegeven aan de beste speler van het eindtoernooi. De media bepaald wie deze prijs wint. De silver ball wordt gegeven aan de 2e plaats en de bronze ball aan de speler die 3e is geworden.
De Golden Boot: De Golden Boot, ook wel de Golden Shoe genoemd, gaat op het einde naar de topscorer.
De Golden Glove: Het heette de Yashin Award tot 2006. Deze award gaat naar de beste keeper op het eindtoernooi.
Best Young Player Award: In 2006 kwam pas de Best Young Player Award. De WK’s die daarvoor waren gespeeld de WK’s van 1958 tot 2002, werd de beste jonge speler gekozen door een poll. De award werd gegeven aan de speler die het beste was van 21 of jonger.
FIFA Fair Play Trophy: Als je als team het minste kaarten en overtredingen had, kreeg je de fair play trophy. Er was wel één eis waaraan je moest voldoen, en dat was dat je de tweede ronde moest bereiken.
FIFA Award for the Most Entertaining Team: Deze award werd gekozen door het publiek. Het team dat het leukst was om te kijken kreeg deze award.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 540x
Toegevoegd: 09-11-2022 15:17
Gewijzigd: 11-11-2022 09:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!