Wedden bij Toto hoe lang nog

Wedden bij Toto: hoe lang nog?

Wedden bij Toto hoe lang nogDit artikel gaat in op de vraag of Toto nog wel toekomstbestendig is. Het langstzittende sportweddenschap merk in de Nederlandse markt dreigt ten onder te gaan.

Al sinds 1968 kun je bij de Toto wedden op sport. Vraag het aan je vader. Of Opa. Bij het kopen van een doosje sigaren, werd er met hetzelfde gemak ook een wedformuliertje aangeschaft. Maar de jongeren vinden Toto helemaal niets. De noteringen zijn laag, de uitbetalingen dus ook minder. En op mobiel zijn de mogelijkheden zeer beperkt. Jongeren spelen liever bij Unibet. Of Bwin. Grote bookmakers die het online tijdperk veel beter omarmen dan Toto. In 2021 wordt de wet op gokken waarschijnlijk gereguleerd. Zou het de ondergang van Toto worden? Of overleeft Toto makkelijk deze consolidatie, zoals Minister van Financiën, Menno Snel in de media aangaf.

Toto: het einde van een tijdperk?

De toto. Het is net zo'n vanzelfsprekend merk voor gokken op sport als de Albert Heijn is voor boodschappen. En toch dreigt het te verdwijnen. Daar is een aantal redenen voor aan te wijzen. In dit artikel gaan we in op de vraag of Toto wel toekomstbestendig is. In een zeer competitieve markt, die op het punt staat om opengegooid te worden, lijkt Toto het onderspit te gaan delven...

Allereerst: de achtergrond van de wet op kansspelen

De nog te ondertekenen nieuwe wet op online gokken legaliseert online gokken en introduceert een belasting van 29% op gokopbrengsten. Tegenwoordig al betalen spelers een belasting van 29% op de inkomsten uit inzetten op gelicenseerde partijen, zoals Toto. De nieuwe wetgeving voorziet ook in een belasting van 29% op winsten van ongereguleerde exploitanten van kansspelen. Zo hebben Nederlandse gokkers en degenen die online weddenschappen in Nederland maken een ingewikkelde wetgeving op dit gebied.

Toto. Monopolist in een ouderwetse markt

Strikt genomen kun je online gokken op een volledig legale manier door weddenschappen te plaatsen via de website van Toto, een dochteronderneming van het staatsmonopolie van De Lotto. Dit is ook een van de methoden voor voetbalweddenschappen in Nederland, maar behalve voetbal worden weddenschappen geaccepteerd op een beperkt aantal markten zoals hockey, wielrennen, basketbal, honkbal, tennis en Formula One.
Aan de andere kant voeren de meeste toonaangevende world sportsbooks activiteiten uit als online bookmakers in Nederland en bieden ze diensten aan zowel Nederlandse burgers als aan bezoekende gokkers. De meeste Nederlandse goksites vermijden het aanbieden van hun websites in de Nederlandse taal om beperkingen op het zoeken naar lokale klanten opgelegd door Nederland te omzeilen. Online gokkers kunnen echter een groot aantal online vertaalhulpmiddelen gebruiken om de pagina van elke bookmaker te vertalen. Ook bieden online bookmakers zoals Betway Nederland en Beste Bookmakers Nederland al Nederlandse versies van hun websites en vele andere zullen vanaf begin 2019 volgen.

Belastingverhoging voor Toto

Minister van Financiën Menno Snel reageerde nogal gemakkelijk op de vraag of Toto de hogere kansspelbelasting, die het onlangs opgelegd kreeg: "Dat gaat Toto overleven!". Maar is dat zo? Decennialang werd Toto ontzien door de Staat. Slechts 5% hoefde Toto tientallen jaren lang te betalen. Nu wordt dat 29%. Hiermee sorteert de Nederlandse Staat alvast voor op de opkomende regulering van gokken. Dat betekent dus een verhoging van maar liefst 24%. Gelukkig is Toto natuurlijk geen privaat bedrijf, maar een staatsbedrijf. Snel vulde zijn uitspraak dan ook terecht aan met "Ik neem genoegen met minder dividend voor de Staat". Toto wordt minder winstgevend, maar overleeft het wel. Tja, dat is dus nog maar de vraag. Aan de hand van een aantal ontwikkelingen kunnen we het gemak waarmee de argumenten van Snel worden ingegeven, weerleggen. Althans, de zekerheid die Snel uitstraalt is feitelijk onterecht.

Concurrentie van Online Giganten

Maar Menno Snel gaat hiermee wel voorbij aan een aantal zaken. Buitenlandse aanbieders van online gokken op sport hebben inmiddels in de afgelopen 8 jaar een enorm marktaandeel verworven. Door veel reclame in het professionele voetbal, geweldige mobiele apps en jarenlange online marketing in Nederland kwam bijv. bookmaker Unibet tot een marktaandeel van meer dan 40%. Ook bwin is goed voor een flink aandeel in Nederland. Dat komt omdat Nederlanders goed zijn in het vinden van hun weg op het internet. En via mond op mond reclame installeerde iedereen vervolgens de app's van deze bookmakers. Ze keren meer uit, ze zijn veel moderner en ze spelen beter in op de behoefte van jongeren. Haast geen enkele persoon tussen de 18 en 25 zal zich nog aan Toto wagen, is de verwachting.


Regulering: de laatste klap in het gezicht van Toto?

Minder dividend is prima als je nog in een ongereguleerde markt kan werken. Nu kan Toto nog als enige op TV reclame maken, of zich verbinden aan de KNVB Beker en amateurverenigingen. Maar straks komen partijen als Unibet en Bwin de markt op met veel grotere budgetten. Toto zal worden weggespoeld, is de verwachting. De vraag is of daar nog iets aan te doen is. Een staatspartij kan niet wedijveren met private partijen in een moderne en snoeiharde markt die online betting toch echt is. Grote bedrijven in Engeland, Malta en Israel hebben veel meer kennis van mobiele technologie, advertising en vooral van odds compiling (het maken van noteringen). Die tred kan door de gemiddelde ambtenaar niet bijgehouden worden.

Ter achtergrond: Nederland als Betting Land

Nederland is een land dat vooral bekend is om zijn tulpenvelden, windmolens, klompen en innovatief waterbeheer. Hoewel het land niet bijzonder populair is vanwege zijn sportactiviteiten, zijn deze laatste diep geworteld in de Nederlandse cultuur. Deze verklaring wordt verder ondersteund door het feit dat van de 16 miljoen inwoners 4,5 miljoen geregistreerd zijn in een van de 35.000 sportclubs in het land. Het eerste bewijs van georganiseerde sportweddenschappen in het land dateert uit de 18e eeuw. Het begon allemaal toen de nationale staatsloterij, de Nederlandse Staatsloterij genaamd, in de verre 1726 in de stad Den Haag werd gesticht. Interessant is dat de Nederlandse loterij wordt beschouwd als de oudste staatsloterij ter wereld. Het was in deze tijd, toen het parlement van het land voor het eerst loterijgames introduceerde. De Staatsloterij opereert tot op de dag van vandaag, om nog maar te zwijgen van de enorme populariteit onder de bewoners. De Toto werd later opgericht, maar werd ook al snel heel populair.

Vond je dit artikel nuttig of heb je commentaar? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: roulettespeler88
Aantal keer gelezen: 1612x
Toegevoegd: 13-11-2018 00:14
Gewijzigd: 13-11-2018 11:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!