De mogelijkheden van wijnvaten voor tuin én interieur

De mogelijkheden van wijnvaten voor tuin én interieur

De mogelijkheden van wijnvaten voor tuin én interieurWie op zoek is naar unieke meubelen en tuinelementen kan het zoeken bij de standaard woonwinkel en tuincentra, maar wie écht iets bijzonders wil kijkt iets verder. Heb je ooit gedacht aan wijnvaten? Wijnvaten bieden oneindig veel mogelijkheden als het gaat om decoratie voor je tuin en unieke meubelen. In dit artikel vertellen we je er alles over!

Buiten en in de tuin

Wijnvaten zijn in veruit de meeste gevallen gemaakt van massief eikenhout dat uitstekend bestand is tegen alle weersomstandigheden. Door dat voordeel zijn ze naast wijnvat ook zeer geschikt als tuinelement en kun je er zeer uiteenlopende dingen van maken! 

Wil je je tuin een opfrisbeurt geven, of je tuin voorzien van een compleet nieuwe look? Dan zijn de onderstaande ideeën wellicht iets voor jou. 

Regentonnen

Een wijnvat als regenton is niet alleen een echte eyecatcher door de vintage look en uitstraling, het is ook een erg functioneel voorwerp. Met een wijnvat regenton vang je efficiënt regenwater, waarmee je vervolgens op een duurzame manier tuinonderhoud kunt plegen. 

Versier je regenton door er plantenbakken met kleurige bloemen omheen te zetten en je tuin krijgt meteen een upgrade. 

Stoelen

Hoewel het niet meteen voor de hand ligt, worden van wijnvaten ook de mooiste stoelen en loungestoelen gemaakt. De stoelen zien er niet alleen prachtig mooi en uniek uit, maar zijn ook zeer robuust en weersbestendig. Voor extra comfort kun je er een paar dikke kussen in leggen, die je er makkelijk uit kunt halen bij slecht weer.

Zo kun je er zomers lekker in relaxen, terwijl ze je tuin in de winter een idyllische aanblik geven wanneer er sneeuw op ligt. 

Banken

Als een stoel niet groot genoeg is voor jou en je tuin, is het zelfs mogelijk om een tuinbank van wijnvaten te kopen. Een tuinbank bestaat uit twee of meer aaneengeschakelde wijnvaten, waardoor er een groot zitvlak ontstaan. Aan weerszijden zijn de bodems van de vaten bewaard gebleven, zodat de tuinbank nog steeds de look en sfeer van de wijnvaten overbrengt.

Loungesets

Loungesets zijn nog completer dan een stoel en bank, doordat het een set is van meerdere stoelen en banken in combinatie met een tafel. Dit maakt het zelfs mogelijk om een lekkere zomerse maaltijd te nuttigen in de zon, of van een borrelplank te genieten op een warme zomerse avond. En houd je niet van buiten eten, dan is het ook mogelijk de loungeset gewoon voor de sier in je tuin te zetten. 

Tuintafels

Heb je al comfortabele stoelen of een relaxte bank in de tuin, dan is het ook mogelijk om alleen een wijnvat tafel te kopen. Zowel de bodem als de bovenkant van een wijnvat kan, nadat hij doormidden is gezaagd dienst doen als tafel. Naar wens heb je keuze uit bewerkte en natuurlijke, onbewerkte tafels. Ook zijn er verschillende opties als het gaat om het formaat, waardoor er altijd een geschikte voor jouw tuin bij zit.





Plantenbakken en vijvers

Liever een iets levendigere tuin? Dan zijn planten en vijvers de juiste oplossing. Ook daarvoor zijn wijnvaten uitermate geschikt, door de vorm en grote inhoud. 

Wanneer je het wijnvat als plantenbak of vijver gaat gebruiken, is het aan te raden er een waterdichte zak of wand in te plaatsen. Hoewel eikenhout lang meegaat en zeer goed bestand is tegen water, kun je de levensduur van de bak of vijver nog verder verlengen wanneer je het hout beschermd tegen het water en de modder. Door er een waterdichte laag in te plaatsen, voorkom je dat het hout op termijn gaat rotten. 

Wijnvaten voor je binneninterieur

Naast de mogelijkheden om wijnvaten creatief buiten en in de tuin te gebruiken, zijn ze ook erg geschikt om mooie, unieke meubelen van te maken voor binnen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Je leest ze hieronder. 

Lampen

Lampen van wijnvaten worden met name gemaakt van de duigen die normaalgesproken om het vat zijn bevestigd voor de stevigheid. Ze voorkomen dat het vat naar buiten toe uit kan zetten. Maar de stalen ringen lenen zich ook uitstekend om de meest bijzondere hanglampen en kroonluchters van te maken. Elke lamp is uniek, omdat ze niet in een fabriek gemaakt zijn. De look van de ijzeren ringen is ontstaan door de tand des tijds.

Eettafels

Wanneer je oude wijnvaten volledig ontleedt, houd je losse planken en stalen ringen over. Met het hout en de stalen duigen worden vervolgens eettafels gemaakt die uitstekend passen in een industrieel en landelijk interieur. Heb je een andere interieurstijl? Kies dan voor een wijnvat eettafel om je eethoek er echt uit te laten spatten! 

Wijnkasten

Back to the roots zou je kunnen zeggen wanneer je een wijnkast koopt die gemaakt is van oude wijnvaten. Door stukken uit de buitenwand van het vat te zagen en er vervolgens plateaus in te maken, ontstaat er een prachtige wijnkast die je kunt vullen met de lekkerste wijnen. Waar het wijnvat vroeger ‘het huis’ was van de nog ongerijpte wijn, is een wijnkast het huis van perfect gerijpte wijnen die reeds geflest zijn. 

Ben je meer een whisky drinker? Uiteraard kun je de kast daar ook voor gebruiken. 

Krukken en barkrukken

Sinds industriële- en landelijke keukens meer trending zijn geworden is ook de vraag naar krukken en barkrukken enorm toegenomen voor thuisgebruik. Natuurlijk ken je de barkrukken uit de lokale kroeg en de sportkantine, maar barkrukken gemaakt van oude authentieke wijnvaten doen je die krukken snel vergeten.

Het is de robuustheid in combinatie met de authentieke en unieke uitstraling die je meteen doen verkopen aan deze krukken. Upgrade je interieur daarom met wijnvat barkrukken aan je kookeiland of statafel.

Statafels

We noemden ze net al even: statafels. Statafels zijn ideaal om te maken van wijnvaten vanwege de hoogte van de originele vaten. Door een extra plateau op de bovenkant van het wijnvat te monteren, wordt een statafel gecreëerd met twee lagen. Ideaal om wat spulletjes op te bergen, terwijl je er een prachtig uniek meubel mee in huis haalt. 

Wijnvat statafels worden overigens ook veel in bedrijfskantines en openbare ruimtes gebruikt. Ze zijn ideaal om staand een lunch te nuttigen, of om een actieve meeting aan te voeren. 

Tot slot

Met meubelen gemaakt van vintage wijnvaten haal je een echte blikvanger in huis of in je tuin. Maar dat is niet het enige: door het hergebruiken van deze oude tonnen, draag je bij aan een circulaire economie. Voor de één belangrijker dan voor de ander, maar feit is dat we op deze manier een (klein) steentje bijdragen aan een betere wereld. Dat is mooi meegenomen!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: oaneseomarketeer
Aantal keer gelezen: 563x
Toegevoegd: 15-12-2022 09:16
Gewijzigd: 16-12-2022 15:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!