De pelletkachel en het milieu

De pelletkachel en het milieu

De pelletkachel en het milieuPelletkachels zijn steeds meer te zien in Nederlands huishoudens. Ze vervangen steeds vaker de gewone houtkachel of de open haard. Bij alle vormen van verwarming waarbij hout verbrand wordt, moet je jezelf natuurlijk afvragen wat de impact op het milieu is. Hier worden meerdere aspecten van de pelletkachel wat betreft milieu beschouwd, zodat jij een bewuste keuze kan maken voor je verwarming.

Luchtvervuiling

De rook die de verbranding van pellets produceert bevat fijnstof. Daar is bij een kachel gewoon niet onderuit te komen. Ook is het algemeen bekend dat fijnstof slecht is voor de gezondheid. Wel is de hoeveelheid fijnstof bij pellets veel lager dan bij open haarden of houtkachels. Hierdoor is matig gebruik binnen de bebouwde kom verantwoord. Het gebruik van pellets als hoofdverwarming is echter alleen te verantwoorden als je geen buren hebt in je directe omgeving.
Het is dus een hele verbetering wanneer we de oude haard of houtkachel vervangen voor een pelletkachel. Ondanks dat er nog steeds sprake is van fijnstof is dit wel een stuk minder dan voorheen. Echter is er geen sprake van fijnstof bij een verwarming die op gas of elektriciteit verwarmd. Je woning verwarmen met de normale verwarming is dus het beste voor het milieu. Kortom, de oude kachel vervangen voor een pelletkachel is goed voor het milieu, maar wanneer we een pelletkachel nemen terwijl we in het verleden geen kachel of haard in huis hadden dan gaan we erop achteruit, wanneer we het over het milieu hebben.
Voor veel mensen is het nog niet helemaal duidelijk hoe alles omtrent de pelletkachel nou exact werkt. De aankoopbeslissing is sterk afhankelijk van het feit of de kachel milieuvriendelijk is of niet en diverse andere factoren meegewogen. Wij voorzien je op deze pagina met de onderstaande informatie.

  • De efficiency van een pelletkachel
  • CO2-neutraal stoken
  • Vooruitgang t.o.v. traditionele kachels en haarden
  • Voor- en nadelen van een pelletkachel

Efficiënt

Pelletkachels zijn veel efficiënter dan houtkachels of open haarden. Per kilogram hout wordt er veel meer energie geproduceerd. Waar bij verbranding van pellets 85% van de energie in het hout wordt omgezet in warmte is dit bij een open haard slechts een schamele 10%. Voor een open haard moeten er dus meer dan acht bomen gekapt worden om evenveel energie te krijgen als één boom aan pellet energie. Er hoeven niet alleen minder bomen gekapt te worden, omdat de pelletkachel zelf veel efficiënter is, het hout voor een pelletkachel is namelijk ook niet hetzelfde hout als voor een traditionele kachel worden gebruikt. Dit wordt ook wel CO2-neutraal stoken genoemd, waar we hieronder meer over uitleggen.

CO2-neutraal stoken

Met pellets is het mogelijk om CO2-neutraal jouw huis te verwarmen. Enerzijds komt dit doordat pelletkachels zo efficiënt zijn, maar ook de herkomst van de pellets speelt een belangrijke rol. Houtpellets worden namelijk gemaakt van resthout. Ze worden gemaakt van snoeihout en zaagsel. Dit betekent dat er geen extra bomen gekapt hoeven te worden om jouw huis te kunnen verwarmen. Op dit moment zijn pellets echter nog niet volledig klimaatneutraal. Dit komt met name omdat in het productieproces nog veel CO2 vrijkomt.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan transport en verwerking van het hout. De term CO2-neutraal klopt daarom niet helemaal. Toch is het al een hele verbetering dat er geen bomen hoeven te worden gekapt om materiaal te verkrijgen voor een pelletkachel. Wanneer in de toekomst ook de productie en het transport verbeterd kan worden op het gebied van CO2-uitstoot dan komen we steeds dichter in de buurt van echt CO2-neutraal stoken.
Pelletkachels worden met een rap tempo steeds populairder in Nederland. Doordat er restafval wordt gebruikt voor het verhitten is het logisch dat dit restafval ook een keer opraakt. Hoe moet het dan verder als het restafval op is en iedereen thuis al een pelletkachel heeft geïnstalleerd? Moeten we dan weer terug naar normaal hout? Waarschijnlijk niet.
Er wordt namelijk veel geëxperimenteerd met andere materialen. Zo wordt er geprobeerd om bermgras en afval van maisplanten te gebruiken om de pelletkachel te verhitten. Ongetwijfeld zullen er nog meer mogelijkheden komen in de toekomst, want de pelletkachel is nog relatief nieuw en dit blijft nog toenemen. Wanneer nog meer Nederlanders in het bezit zijn van een pelletkachel dan betekent dat ook weer een grotere markt voor fabrikanten die grondstoffen willen maken voor de verbranding voor in de pelletkachel.


Vooruitgang

Pelletkachels zijn dus een enorme vooruitgang op open haarden of traditionele houtkachels. Ze hebben in verhouding veel minder hout nodig om je huis warm te houden. Ook hoeven er geen extra bomen gekapt te worden om een pelletkachel draaiende te houden. Wel veroorzaakt het verbranden van pellets, net als het verbranden van alle andere houtvormen, nog steeds luchtvervuiling. Dit is bij matig gebruik echter goed te behapstukken. Overweeg jij om een pelletkachel aan te schaffen? Met een bewuste aanpak kan jij zorgen dat dit goed voor het klimaat is of in ieder geval klimaatneutraal.
Naast het feit of een pelletkachel goed is voor het milieu zijn er nog een aantal zaken die het overwegen waard zijn om een pelletkachel te nemen. Hieronder hebben we daarom de belangrijkste voor- en nadelen van een pelletkachel op een rij gezet.

Voordelen van een pelletkachel

De meeste voordelen van een pelletkachel zijn hiervoor al genoemd. Ze zijn namelijk erg milieuvriendelijk (afhankelijk van de situatie, zoals eerder uitgelegd) door de O2-neutrale uitstoot en behalen een hoog rendement. In veel gevallen ook goed voor de portemonnee dus. De grootste reden voor veel mensen om te kiezen voor een pelletkachel is het gebruiksgemak met de modulerende werking en het automatisch ontsteken. Via een afstandsbediening regel jij het aansteken van de kachel, terwijl je lekker op de bank ligt te luieren. Ook zijn veel pelletkachels programmeerbaar, via de thermostaat te bedienen of werken in combinatie met de smartphone.

Nadelen van pelletkachels

Nog niet iedereen is overtuigd over de aanschaf van een pelletkachel. Er zijn nog steeds veel mensen die niet over willen van hun oude kachel of kiezen voor een ander systeem voor de verwarming. Ten eerste vergt een pelletkachel een flinke investering die in de meeste gevallen tussen de 2.000 en 6.000 euro ligt. Zeker wanneer iemand al in het bezit is van een een andere kachel dan kan het overstappen een lastige keuze zijn.
Daarnaast maakt een pelletkachel vaak bij het verwarmen lawaai en zijn de vlammen niet vergelijkbaar met die van een traditionele houtkachel. Tot slot is de aankoop van een pelletkachel een klein beetje te vergelijken met de aanschaf van een elektrische auto. De ontwikkelingen gaan op het moment snel en wie nog een tijdje wacht kan een efficiëntere kachel kopen voor een betere prijs.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 3201x
Toegevoegd: 13-01-2019 15:16
Gewijzigd: 14-01-2019 22:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!