Een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijlEen gezondere leefstijl aannemen: vrijwel iedere Nederlander denkt er gedurende het jaar minimaal één keer over na. Toch blijkt het voor velen toch nogal lastig om deze gedachtes om te zetten in keiharde acties. Waar bij de een de daadkracht ontbreekt, heeft de ander simpelweg te weinig kennis om ermee te starten. Om je de goede richting op te duwen heb ik dit artikel vol met tips voor je geschreven.

Stel je doel vast

Je wilt dus een gezondere levensstijl aannemen, maar wat betekent een gezonde levensstijl nou daadwerkelijk voor je? Zonder te weten waar je naartoe wilt, is het moeilijk richting geven. Maak dus helder voor jezelf wanneer jij vindt dat je gezond bezig bent. Is dit wanneer je een bepaald getal op de weegschaal hebt behaald, een x aantal keer per week gaat sporten of niet meer snackt tussen de maaltijden door? 

Maak het jezelf niet te moeilijk

Vele mensen denken dat er van alles bij komt kijken wat ze helemaal niet leuk vinden. Tuurlijk is zo nu en dan hardlopen gezond, maar heb je er een hekel aan? Ga dan vooral iets anders doen om aan je dagelijkse beweging te komen! Als je iets doet wat je absoluut niet leuk vindt, is het voor de lange termijn ook niet vol te houden. Zo kun je bijvoorbeeld ook gaan fietsen, wandelen of aan een andere (team)sport gaan doen. Ga na wat voor jou werkt en blijft werken. 

Zoek een buddy 

Heb je moeite om gemotiveerd te blijven en weet je van jezelf dat je alleen toch niet gaat wandelen, fietsen of sporten? Zoek dan een buddy waarmee je samen kunt gaan sporten. Zo haak je toch een stuk minder snel af dan wanneer je alleen een afspraak met jezelf hebt staan. Op het moment dat je op jezelf bent aangewezen, kom je al vaak met excuses als: ‘maar vandaag heb ik ook wel heel hard gewerkt, nu verdien ik ook wel rust’. En voor je het weet zit je weer in je oude, ongezonde levensstijl. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 

Rome is ook niet in één dag gebouwd

Een gezondere levensstijl creëer je niet van de een op de andere dag. Het gaat met vallen en opstaan. Je zult dus ook na een terugslag sterk moeten blijven staan en de discipline moeten kunnen oproepen om jezelf weer te herpakken. Ga er niet vanuit dat het in één keer lukt en voor altijd zo blijft gaan. Rome is ook niet in één dag gebouwd, maar uiteindelijk staat er nu wel een hele mooie stad. Zo is dat ook met je gezondheid. Als je het op kan brengen om ook na een eventuele terugslag jezelf weer op te rapen en te herpakken, zul je uiteindelijk een krachtig fundament hebben gebouwd voor een gezonde levensstijl.





Drink genoeg water 

Welk artikel over gezondheid je ook leest, deze tip staat er altijd in. Zo ook in dit artikel. Maar hoezo moet je dan genoeg water drinken? Nou, het heeft vele redenen. Ten eerste omdat je lichaam voor 70% uit water bestaat en al je vitale organen baat hebben bij het feit dat je voldoende water drinkt. Veel lichamelijke problemen zijn dan ook te herleiden aan uitdroging. Hoofdpijn, misselijkheid, futloosheid en zo kunnen er nog wel een aantal opgenoemd worden die te maken hebben met het drinken van te weinig water. 

Daarnaast heeft het drinken van water nog een ander voordeel. Als je probeert af te vallen kan het drinken van water je enorm helpen. Zo wordt honger vaak verward met dorst. Door voldoende water te drinken zal je eetlust over het algemeen minder worden, waardoor je dus ook minder kilocalorieën binnen krijgt en dus afvalt. 

Maar hoeveel water moet je dan drinken? Er wordt uitgegaan van minimaal 2 liter water per dag. Echter hangt dit sterk af van de hoeveelheid vocht die je ook weer per dag verliest. Zo moet iemand die gedurende de dag erg actief is, bijvoorbeeld door het vele sporten of zwaar lichamelijk werk, meer drinken dan iemand die amper beweegt. 

Toch is het vrij makkelijk om erachter te komen of je wel genoeg water drinkt. Hoe dan? Door je urine te bekijken? Huh, mijn urine? Ja, je urine inderdaad. Wanneer je urine donkergeel tot geel is en een beetje ruikt, drink je naar alle waarschijnlijkheid te weinig water. Heb je lichtgele tot doorzichtige urine? Dan drink je genoeg water. 

Omring je met mensen die ook gezond leven 

Niks is zo frustrerend als dat jij met je salade aan de eettafel zit en de persoon tegenover je met een pizza. Je hebt er zelf ook zo’n zin in, maar ja… Je hebt jezelf net belooft een gezondere levensstijl aan te nemen. Ach, een hapje kan geen kwaad toch? Daar gaat het vaak al mis. Zeker in het begin heb je jezelf nog niet zo goed onder controle en is de stap naar je oude leefpatroon snel gemaakt. Om dit te voorkomen is het verstandig om ervoor te kiezen je met mensen te omringen die hetzelfde doel hebben als jij. Zo kom je minder snel in lastige situaties. Na verloop van tijd zal de gezonde levensstijl een stuk gewoonlijker aanvoelen en zal je ook minder moeite hebben met dergelijke situaties. 

Vier je successen 

Heb je een bepaald doel behaald? Beloon jezelf ervoor! Ga eens lekker een dagje uit of koop dat horloge of sieraad waar je jezelf al tijden op blind staart. Het is een extra motivatie om op dezelfde weg door te gaan. Wanneer je vergeet jezelf te belonen zal je vaak alleen maar de negatieve gedachten houden op het moment dat het een keer misgaat. Stilstaan bij je successen is een belangrijk onderdeel van het proces om je de gezonde levensstijl eigen te maken. 

Vergeet niet te ontspannen

Stress is een van de grootste dikmakers die er is. Het is daarnaast ook nog eens erg ongezond om constant stress te hebben. Je lichaam kan niet meer ontspannen en je blijft constant een gejaagd gevoel houden. Door bewust ontspanningsmomenten in te plannen kun je dit probleem verhelpen. Neem iedere dag minsten 20 a 30 minuten op in je planning waarin je lekker tot jezelf komt. Ga even rustig mediteren, een wandeling maken of rustig naar buiten kijken. Door even geen smartphone voor je te pakken en op zoek te gaan naar afleiding kom je dichter tot jezelf en geef je het lichaam tijd om even te herstellen. 







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: rubinkoot1
Aantal keer gelezen: 1579x
Toegevoegd: 12-05-2021 21:56
Gewijzigd: 14-05-2021 08:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!