Zo kun je weer autonoom en zelfredzaam zijn!

Zo kun je weer autonoom en zelfredzaam zijn!

Zo kun je weer autonoom en zelfredzaam zijn!Er zijn verschillende omstandigheden waardoor mensen minder mobiel zijn. De ene persoon is in een ongeluk terecht gekomen en de ander persoon is minder mobiel vanwege het ouder worden. Door het gebruik van hulpmiddelen kunnen zij toch hun autonomie behouden en zelfredzaam zijn. Ben jij iemand die minder mobiel is? Of ken jij iemand in deze situatie? En wil je meer weten over hulpmiddelen? Dan kun je in dit artikel meer lezen over hulpmiddelen!

Een rolstoel 

Er zijn verschillende redenen waarom een individu gebruik moet maken van een rolstoel. Wat de reden ook is, het is een hulpmiddel waarmee je zelfstandig kunt zijn en je eigen dingen kunt doen. Op het moment dat je een rolstoel nodig hebt, zijn er twee soorten rolstoelen waar je uit kunt kiezen, namelijk een elektrische rolstoel of een handbewogen rolstoel. Heb je geen idee wat het verschil tussen deze rolstoelen zijn? Dan kun je verder lezen en hier meer over te weten komen. Een handbewogen rolstoel, is een rolstoel waar de meeste mensen bekend mee zijn. Deze rolstoel wordt zelf door de gebruiker voortbewogen. Hierbij is het belangrijk dat de gebruiker voldoende spierkracht in het bovenlichaam heeft om zichzelf te kunnen verplaatsen. Voor mensen die geen beperkingen in het bovenlichaam hebben, is dit een goede optie. Ben je minder gewend om de spieren in je armen volop te gebruiken? Dan is dit ook een goede manier om sterker te worden. Op het moment dat het gebruiken van het bovenlichaam geen optie is of als je dagelijks veel onderweg bent, maar je toch een rolstoel nodig hebt, is een elektrische rolstoel een goed alternatief. Dit type rolstoel is voorzien van een elektrische aandrijving. Dat is ook het grootste verschil tussen de twee type rolstoelen.

Een lichtgewicht elektrische rolstoel 

De meeste elektrische rolstoelen zijn licht van gewicht. Wanneer je voor een lichtgewicht elektrische rolstoel kiest, kun je grotere afstanden leggen. Dit komt doordat het met één hand bedient wordt, namelijk door een joystick of afstandsbediening. Het is fijn dat je ook voor een opvouwbare of inklapbare elektrische rolstoel kunt kiezen. Zo kun je het makkelijk vervoeren met de auto en daarnaast kun je het na gebruik makkelijk opbergen. Kies je voor een elektrische rolstoel met lichtgewicht? Dan is het goed om te weten deze in tilgewicht kunnen variëren. Om deze reden raden wij je aan om het tilgewicht te bekijken op de productpagina van de betreffende elektrische rolstoel. Gezien je met een elektrische rolstoel lange afstanden kunt leggen, is het ook goed om meer informatie te hebben over hoever je ermee kunt rijden. Dit hangt er vanaf of de elektrische rolstoel de mogelijkheid heeft om de accu te veranderen. Heb jij een rolstoel op het oog? En heeft deze rolstoel die mogelijkheid? Dan kun je een extra accu meenemen voor het geval de dat de standaard accu leeg is. De afstand die je kunt afleggen, wordt dan nog groter. Hoe groot de actieradius precies is, is verschillend per elektrische rolstoel. Uiteraard begrijpen we ook dat het kopen van een elektrische rolstoel een behoorlijke investering is. Heb jij op dit moment niet voldoende financiële middelen om een rolstoel aan te schaffen? Dan kun je een elektrische rolstoel te leasen. Er wordt voor een periode van 2 tot 3 jaar een vast maandbedrag betaald. Op het moment dat je een leasecontract afsluit, hoef je je geen zorgen meer te maken over het onderhoud of eventuele reparaties.


Scootmobielen

Een andere manier waarop je mobiel kunt zijn, is met een scootmobiel. Veel mensen zien een scootmobiel als een middel dat alleen door ouderen gebruikt wordt. Echter, is hier niets van minder waar. Jonge mensen kunnen ook gebruik maken van een scootmobiel. Maar wanneer kun je het beste voor een scootmobiel kiezen? Dit is per situatie afhankelijk en zal met zorg beoordeeld moeten worden. Heb jij er één nodig? En sta je op het punt om een scootmobiel aan te schaffen? Dan zijn er verschillende scootmobielen waar je uit kunt kiezen. Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om het één en ander in kaart te brengen. Zo is het belangrijk om te weten hoever ermee gereden wordt en de snelheid die het moet hebben. Andere zaken die belangrijk zijn, is beslissen of je een vast model, éen kleine scootmobiel, een opvouwbare scootmobiel of een ander model wilt. Daarnaast heb je ook de optie om voor een tweedehands model te kiezen. Hiermee kun je wat centjes besparen. Wanneer je al je wensen en behoeften in kaart hebt, kun je de beste scootmobiel kiezen. Ben je in het bezit van andere hulpmiddelen, waarmee je een stukje kunt lopen? Dan zijn er ook scootmobielen waar je ook andere hulpmiddelen bij kunt meenemen. Hierbij kun je denken aan een rollator, wandelstok of elleboogkrukken. Voor deze hulpmiddelen is er vaak een rollator houder die aan de achterzijde van de scootmobiel hangt. Hier kun je ook looprek of een trolley voor boodschappen aan bevestigen. Ben je in het bezit van een wandelstok? Dan kun je dit aan de achterzijde kwijt. Deze plek is ook geschikt voor elleboog krukken en wandelstokken.

In beweging blijven

Ondanks je een scootmobiel gebruikt, is het belangrijk om in beweging te blijven. Dit heeft niet alleen positieve effecten op je fysieke gesteldheid, maar ook op mentaal vlak. Door in beweging te blijven, ben je zo lang mogelijk vitaal en scherp. Uiteraard is het niet goed om jezelf over te belasten! Je kunt beginnen met korte afstanden te lopen of wandelen. Dit kun je zowel binnen als buiten doen. Merk je dat je vervelende klachten krijgt tijdens het bewegen? Ga dan na of jouw manier van bewegen bij jouw situatie past. Is dit wel het geval? Dan zijn er speciale loopschoenen of middelen voor het ondersteunen van gewrichten die je kunt gebruiken. Ook hierbij is het raadzaam om advies te vragen bij jouw behandelende arts.

Samenvattend, op het moment dat je in een ongeluk terecht komt of ouder wordt, kan het zo zijn dat je minder mobiel bent. Toch is er een mogelijkheid voor mensen die minder mobiel zijn, om hun zelfredzaamheid en autonomie te behouden. Een handige oplossing voor dit probleem is door een rolstoel aan te schaffen. Hierbij is er de mogelijkheid om voor een handbewogen of elektrische rolstoel te kiezen. Afhankelijk van jouw wensen en behoeften, kun je de beste rolstoel kiezen. Een andere optie waar je voor kunt kiezen, is een scootmobiel. Ondanks je van hulpmiddelen gebruikt maakt, is het belangrijk om in beweging te blijven.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 550x
Toegevoegd: 20-03-2023 16:45
Gewijzigd: 22-03-2023 13:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!