AcroYoga

Wat Is AcroYoga?

AcroYogaAcroYoga is een combinatie van yoga, acrobatiek en Thaise massage. AcroYoga is niet alleen erg rustgevend, het is ook een ideale manier om je balans te verbeteren en om eventuele stress kwijt te raken.

Wat Is AcroYoga?

Er zijn talloze verschillende vormen van yoga, zo ook AcroYoga. De naam zegt het eigenlijk al: deze vorm is een combinatie van yoga en acrobatiek. Zo worden er tijdens het uitvoeren van deze soort talloze inventieve houdingen aangenomen waar in de meeste gevallen ook een extra partner voor nodig is. Binnen AcroYoga zijn er ook weer vormen die van elkaar verschillen. Zo zijn er yogi's die het combineren met dans terwijl anderen het in combinatie met een Thaise massage gebruiken. AcroYoga is niet alleen erg rustgevend, het is ook een ideale manier om je balans te verbeteren en om eventuele stress kwijt te raken. Maar let wel op! Door de soms ingewikkelde houdingen die je aanneemt kan het ook makkelijker zijn om jezelf of je partner te blesseren!


Acroyoga pose - Hangle_Dangle

Hoe Is AcroYoga Ontstaan?

AcroYoga is als het ware op twee verschillende plekken ontstaan, los van elkaar. Acrobaat Jason Nemer en circusartieste Jenny Sauer-Klein hebben elkaar ontmoet in San Francisco. Door hun acrobatieke verleden en hun liefde voor yoga gingen ze samen aan de slag om iets nieuws te proberen. Hieruit ontstond het AcroYoga. Ze begonnen samen een website (http://www.acroyoga.com) en vroegen in 2006 een patent aan op het gebruik van de naam "ACROYOGA", wat ze zelf al gebruikten in het jaar daarvoor.
Wat ze echter niet wisten was dat deze term toevallig al in 1999 was uitgevonden door Jessie Goldberg en Eugene Poku. Samen begonnen zij het bedrijf AcroYoga Montréal waar ze nog altijd lessen en workshops geven aan talloze yogi's van over de hele wereld.

Volgens het onderzoek van strech.nl is AcroYoga een van de meest "trending" stylen van Yoga. Dat wil zeggen dat het sterk in populariteit toe aan het nemen is.

Hoe Ziet Een AcroYoga-Sessie Eruit?

Het is mogelijk om in je eentje aan AcroYoga te doen, maar als je volop aan de slag wilt met de verschillende poses dan zul je toch echt een partner nodig hebben. Bij een standaard AcroYoga-sessie zijn er 3 verschillende rollen te verdelen:

  • Base - Deze persoon vormt de basis van de verschillende houdingen. Hij of zij tilt de Flyer op en heeft zelf de meeste contactpunten met de grond. Meestal komt dit erop neer dat deze persoon op zijn/haar rug ligt en de Flyer balanceert met handen of voeten.
  • Flyer - Dit is de persoon die wordt opgetild en als het ware 'vliegt'. Vervolgens neemt deze persoon verschillende posities aan terwijl hij/zij perfect in balans blijft, mede dankzij een sterke basis door de Base.
  • Spotter - In sommige gevallen (vaak bij workshops) is er ook een derde rol te verdelen: de Spotter. Deze persoon doet niet mee aan de verschillende posities maar houdt juist een oogje in het zeil om zo eventuele ongelukken of blessures te voorkomen. Dit houdt vaak ook in dat de Spotter tips geeft om het uitvoeren van bepaalde houdingen te verbeteren.

Een typische sessie begint met een cirkel ceremonie, waarbij er in het begin veel wordt gecommuniceerd om zo een open houding naar elkaar te hebben. Vervolgens wordt er een warm-up gehouden om de spieren lekker warm te maken. Hierdoor kunnen eventuele blessures worden voorkomen. Daarna ga je over op de partner flow, waarbij je gebruik maakt van 'asanas' (krachtige maar rustgevende zithoudingen) en het stretchen met behulp van een partner. Dan neem je samen de eerste posities aan, de zogeheten Inversions. Hierbij is het vooral belangrijk om vertrouwen te scheppen tussen jou en je partner. Pas als dat helemaal goed gaat ga je over op de ingewikkeldere posities, het "therapeutisch vliegen". Je verdeelt de rollen van Base en Flyer en gaat vervolgens op een veilige manier aan de slag de inventieve houdingen aan te nemen. Het geheel wordt daarna rustgevend afgesloten met een Thaise massage.

Is AcroYoga Iets Voor Mij?

AcroYoga is voor iedereen! De verschillende houdingen kunnen er wat intimiderend uitzien, maar bij een workshop wordt alles netjes uitgelegd en kun je op je eigen tempo aan de slag om het allemaal te leren. Wees niet bang als je zelf geen partner hebt die mee wil doen, bij een gezamenlijke les kun je makkelijk gekoppeld worden aan een andere yoga-student. Voor je het weet ben je zelf een echte professional en schud je ingewikkelde posities zoals 'The Whale', de 'Temple Pose' en de 'Floating Camel' zo uit je mouw.

Zijn Er Ook Bekende Yogi's?

Een Amerikaanse celebrity die haar AcroYoga ervaringen graag met de wereld deelt is Lena Dunham, een actrice bekend uit films als Family Tree en This Is 40. Na een hoop foto's te plaatsen op Instagram vertelde ze bij de Ellen DeGeneres Show dat ze helemaal verslaafd is. Andere beroemdheden die aan AcroYoga doen zijn Ashley Judd, Tom Brady en Gisele Bundchen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: brschuiten
Aantal keer gelezen: 7540x
Toegevoegd: 09-11-2015 12:28
Gewijzigd: 07-02-2017 23:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!