zonnebank

Een zonnebankkuur is zo slecht nog niet

zonnebankZonlicht is voor elk mens van levensbelang. Helaas is de zon niet het gehele jaar door in Nederland prominent aanwezig. Het gevolg daarvan is dat veel Nederlanders een vitamine D tekort opbouwen.

De zonneschijnvitamine!

Sommige mensen noemen deze belangrijke vitamine (vitamine D) ook wel eens de 'zonneschijnvitamine'. Net zoals teveel zonnen schadelijk is voor de huid is ook met regelmaat onder de zonnebank liggen niet zo goed. Toch is een zonnebankkuur nemen in de winterperiode zo slecht nog niet. Hieronder leggen we je uit waarom de zonnebank ondanks de vele negatieve berichten toch de moeite waard is om te nemen.

Zonnekracht halverwege september tot half april zwak

De huid van ons mensen maakt pal onder het oppervlak vitamine D aan. Dit wordt alleen aangemaakt met behulp van UV licht van de zon. Vrijwel overal in Europa is de zonnekracht halverwege september tot half april te zwak voor voldoende vitamine D aanmaak. Daardoor zijn voedingsmiddelen waarin vitamine D wordt gestopt (zoals Halvarine boter) of vitamine D supplementen noodzakelijk en voorkom je daarmee een al te groot tekort. In sommige voeding zit van nature een klein beetje vitamine D. Dat zit in ei, roomboter of vette vis.

Laat je huid wennen aan zonlicht

Hoeveel zonlicht heb je dagelijks nodig voordat je huid voldoende vitamine D aanmaakt? Dit verschilt van mens tot mens. Zo moeten mensen met een bruingetinte huid langer in de zon zitten dan mensen met een lichte huidskleur. Heb je een lichte huidskleur? Dan maakt je lichaam voor één dag voldoende vitamine D aan wanneer je met een ontbloot bovenlichaam minimaal een kwartier zonlicht opvangt. Zonder zon vindt er geen natuurlijke aanmaak van vitamine D plaats.

Het is heel verstandig om je huid te laten wennen aan de zon. De beste tijd daarvoor is vroeg in het voorjaar omdat de zon dan nog niet zoveel kracht heeft. Bij verbranding van je huid kunnen brandblaren ontstaan met ontsteking en koorts tot gevolg. De kans op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd wordt bij verbranding groter. Daarover later in dit artikel meer informatie.

De zonnebank schijnt schadelijk te zijn maar is dat zo?

Onder een zonnebank liggen wordt steeds vaker afgeraden. Het zou huidkanker kunnen veroorzaken. Onderzoeken hebben al wel aangetoond dat veel gebruikmaken van de zonnebank inderdaad schadelijk kan zijn. Maar dat is teveel zonnen ook en er bestaan veel spookverhalen over de zonnebank. Zo nu en dan een zonnebankkuurtje nemen biedt dan ook zeker voordelen.
Zo zou je in de koude en donkere wintermaanden best van die voordelen mogen profiteren. De UV-licht die uit een zonnebank komt is daarnaast niet schadelijker dan de UV-lucht van de zon. Als jij je huid gedoseerd laat wennen aan UV-licht, dan krijgt je huid de kans zich te beschermen.

Wat zijn de voordelen van de zonnebank?

De zonnebank zou schadelijk zijn en de kans op huidkanker doen toenemen. Nu is het zo dat UV-licht van de zonnebank niet verschilt met de straling van de zon. Het grote voordeel van de zonnebank is dat je deze straling (UV-licht), in tegenstelling tot de straling van de zon, zelf kan doseren. Net zoals het schadelijk is om je huid lang aan zonlicht bloot te stellen is het schadelijk om vaak onder de zonnebank te liggen. We raden je aan om niet vaker dan 1 keer per 3 á 4 weken onder de zonnebank te liggen.

In dat geval profiteer je alleen maar van de voordelen. Je voelt je na een bezoek aan de zonnestudio energieker. Je spieren ontspannen en de huid maakt een beetje vitamine D aan waardoor je beter bestand bent tegen virussen maar ook je stofwisselingssysteem krijgt een oppepper. UV-licht heeft daarnaast een positief effect op het verminderen van acne en sommige andere huidaandoeningen.

De zonnebank: Nog meer voordelen

  • Voorkoming van osteoporose
  • Bevordert het lichamelijk en ook geestelijk vermogen te presteren
  • Vermindert depressies en somberheidklachten
  • Verlaging van te hoge cholesterol
  • Versterkt werking van het hart- en bloedvaten systeem
  • Verlaagt je bloeddruk
  • En tenslotte helpt het bij de activering van gelukshormonen

Zonnebank noodzakelijk voor voldoende vitamine D? 

Nu moet het voordeel van de zonnebank voor de vitamine D productie ook niet overdreven worden. Want in het voorjaar en in de zomer (vermits je regelmatig wat zonnestralen meepikt) bouwt je lichaam een vitamine D reserve op waarmee je een tijdje vooruit kunt. Daarnaast haal je ook uit sommige voedingsproducten vitamine D (vette vis, eieren, roomboter).

Het voordeel van regelmatig zonnen gaat echter ook op voor de zonnebank in de winterperiode. De huid maakt namelijk geen vitamine aan in de winter omdat de zon te weinig kracht heeft. Dit tekort kan je opvangen door in de wintermaanden zo nu en dan eens een zonnestudio te bezoeken. Ondanks de vele voordelen van zonnen is het wel belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren!

Langdurige blootstelling aan zon- en UV- licht en huidkanker

Stel jij je teveel bloot aan de zon, dan vergroot je daarmee wel degelijk de kans op huidkanker. Wist je bijvoorbeeld dat +/- 15 % van de Nederlanders vroeg of laat huidkanker krijgt? Draag er in elk geval zorg voor dat je huid nooit verbrand. Want het aantal keren dat je zonnebrand oploopt bepaald mede de kans dat je huidkanker krijgt. Mensen met een lichte huid zijn minder goed beschermd tegen zonnebrand dan Aziaten of negroïde mensen.

Hoe lang mag je zonnen?

Nu je weet dat 1 keer per 3 á 4 weken onder de zonnebank liggen de norm is ben je natuurlijk ook benieuwd hoe lang je mag zonnen. Als je dagelijks tot maximaal 15 minuten lang in de zon ligt dan krijg je voldoende vitamine D binnen en treedt er geen verbranding van de huid op. Waak ervoor dat je de ogen tegen UV-straling beschermd. Met name je hoornvlies is erg gevoelig voor UV- straling. Draag daarom altijd een bril in de zon en een speciale zonnebankbril wanneer je gebruikmaakt van de zonnebank!

Moet je zonnebrandcrème gebruiken?

Het is nog lang niet bewezen dat zonnebrandcrèmes je huid voldoende beschermen. Je voorkomt er misschien wel zonnebrand mee maar tegelijk bevatten de crèmes diverse stoffen die juist schadelijk zijn. Sterker nog: Deze stoffen kunnen juist huidkanker veroorzaken! De huid neemt deze UV- beschermende stofjes namelijk op en daardoor neemt ook automatisch het aantal 'vrije radicalen' in je lichaam drastisch toe en daarmee de kans dat je huid kwaadaardige melanomen gaat ontwikkelen.

Gebruik daarom indien mogelijk nooit zonnebrandcrèmes wanneer je zont of onder de zonnebank gaat maar zon verstandig en dus niet te lang. De volgende stoffen zitten in de meeste zonnebrandcrèmes:

  • Octinoxate (octylmethoxycinnamaat)
  • Oxybenzone (benzofenon-3)
  • Octisalaat
  • Avobenzone
  • Homosalate
  • Menthyl anthranilaat
  • Padimaat O (Octyl Dimethyl PABA / PABA Ester)
  • Gemicroniseerde of Nano Zinkoxide en Nano Titaniumdioxide


We raden je aan om de bronnen te raadplegen die we hieronder hebben neergezet voor meer informatie over deze (mogelijk) schadelijke stoffen die in zonnebrandcrèmes zitten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 7085x
Toegevoegd: 17-06-2016 16:11
Gewijzigd: 02-07-2016 22:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!