Een huis inrichten met klokken

Een huis inrichten met klokken

Een huis inrichten met klokkenEr was eens een tijd waarin iedereen een klok thuis had moeten staan. Dit is niet meer het geval, simpelweg omdat er tegenwoordig vele andere manieren zijn om de tijd mee in de gaten te houden. Denk daarbij aan een horloge, maar ook zeker de mobiele telefoons, de fitnessbandjes om je arm en noem maar op. Het is in deze tijd dan ook niet meer zo heel gebruikelijk dat men thuis een klok heeft.

In de meeste gevallen wanneer mensen wel een klok in hun bezit hebben, is het vaak een huis, -tuin en -keukenklok die je in de winkel om de hoek koopt voor een paar euro. Anderen hebben een analoge wekker op het nachtkastje staan. De echte klassieke en antieke klokken, waaronder de koekoeksklok zie je nauwelijks meer. Wanneer je ze nog wel ziet, worden die over het algemeen niet meer gebruikt om de tijd op te kunnen zien, maar dienen deze vooral als decoratie, of zijn ze onderdeel van een verzameling. Nu is het niet zo dat alleen ouderen of verzamelaars op zoek gaan naar deze antieke en klassieke klokken. Er zijn wel degelijk genoeg mensen geïnteresseerd in het hebben van een mooie wandklok in hun woning. Een dergelijke klok kan de woning extra kleur meegeven, of kan juist heel goed in het interieur van een woning passen. Het kan de woonkamer in één opslag een heel andere tint geven.

Waar dien ik op te letten wanneer ik een klok wil kopen?

In dit artikel willen we wat indicaties geven waarop je kunt letten wanneer je ook geïnteresseerd zou zijn in een dergelijke klok en wanneer je overweegt om er een aan te schaffen.

De tijdsindicatie

In de inleiding schreven we reeds dat het zien van de tijd niet meer de hoofdtaak van deze klokken is. Wel wil je er voor zorgen dat de tijd op de klok correct is. Iets dat je zeker in ogenschouw dient te nemen is of je een klok zou willen waarbij je de tijd handmatig zal moeten instellen, of dat dit automatisch gebeurt. Dat laatste is voornamelijk beschikbaar bij de meer moderne klokken natuurlijk. De oudere versies zijn vooral handmatig in te stellen. Het nadeel daarvan is dat dit telkens aangepast dient te worden bij complicaties, wanneer de batterijen op zijn, of bijvoorbeeld wanneer de zomer- of wintertijd weer aanbreekt.

De locatie

Waar ben je van plan de klok te plaatsen? Zal je deze gaan ophangen aan de muur, of zal het een op de grond staande klok moeten zijn? Hoe dan ook dien je rekening te houden met de kamer waarin je die klok wilt plaatsen. Past de klok die je kiest bij de huidige opzet van die kamer, of ga je juist expres voor het totaal tegenovergestelde? Kleurencombinaties zijn heel belangrijk. Voor de een dienen de kleuren juist erg dicht bij elkaar te liggen, maar voor een ander persoon kunnen juist verschillende kleuren een positief gevoel geven. Een erg belangrijke tip is om vooral je eigen gevoel te volgen en niet dat van anderen, behalve dan van degenen die met je samenwonen. Tenslotte, dien je er elke dag tegenaan te kijken.

De beschikbare ruimte

Ook belangrijk is de beschikbaarheid van de ruimte waarin de klok komt te staan. Past deze wel op de plek die je in gedachten hebt? Dat kan zowel gelden voor de lengte, de breedte als de hoogte, let daar dus goed op en meet van tevoren de ruimte die je hebt. Indien je een klok aan de muur hangt, is het aan te raden om deze te hangen op ooghoogte wanneer je er naast staat. Op die manier kun je de klok ook goed zien wanneer je bijvoorbeeld op de bank zit.

Het geluid

Tegenwoordig zijn de meeste klokken stil, maar veel van de antieke klokken tikken elke seconde, laten elk uur een vogeltje tevoorschijn komen die een koekoek geluid maakt, of spelen een melodie af wanneer een nieuw uur bereikt wordt. Wil je zo’n klok met geluid, of juist niet? Wanneer je wel besluit er één met geluid te nemen, hou er dan rekening mee dat wellicht na verloop van tijd dat geluid kan gaan irriteren en dat je je aan de klok gaat storen. Dat dien je te voorkomen. Dat gezegd hebbende is het voor veel mensen echt wel een toegevoegde waarde.
De reden

Hou ook rekening met de reden waarom je kiest voor een klok. Wanneer de hoofdreden van de aanschaf is dat je de tijd moet kunnen zien, dan is het belangrijk dat de tijd goed zichtbaar is, terwijl dat minder belangrijk is wanneer je de klok koopt omdat deze mooi past bij je interieur.

Waar koop ik tegenwoordig een klok?

Het aanschaffen van een klok kan natuurlijk nog altijd in een winkel, of deze nu gespecialiseerd is in klokken of niet. Er zijn genoeg winkels die in andere producten gespecialiseerd zijn, maar die ook klokken verkopen. Tegenwoordig is er ook op internet veel aanbod te vinden. Denk hierbij niet alleen aan de winkels die deze klokken verkopen, maar hou ook zeker de tweedehandswinkels of veiling sites in de gaten voor de beste koopjes. Een voordeel van online winkelen is dat je de foto’s zo lang kunt zien als je wilt, en eventueel vragen kunt stellen die je beantwoord zou willen zien. In de winkel raak je vaak al direct in gesprek met de verkoper, nog voordat je eens goed hebt kunnen rondlopen. Ook kun je op internet de prijzen van verschillende aanbieders goed met elkaar vergelijken.

Het design

Klokken komen in vele soorten en maten. Dat maakt het niet makkelijk om een keuze te maken. Je kunt gaan twijfelen omdat je er meerdere mooi vindt bijvoorbeeld. Ook kan het zijn dat ondanks het ruime aanbod, je toch niet vindt waar je naar op zoek bent. In dat laatste geval is het echt aan te raden om nog even te wachten en op een later tijdstip verder te zoeken. Het heeft geen zin om een klok te kopen waar je later spijt van gaat krijgen. Wachten totdat je er één ziet die wel aan de verwachtingen voldoet is dan een stuk beter.

Hoe dient de klok opgehangen te worden?

Wanneer je gaat voor een klok die je op dient te hangen, dien je ook in de gaten te houden op welke manier deze opgehangen dient te worden. Verschillende vormen van de klok, of een andere vormgeving, kan er voor zorgen dat deze op een andere manier opgehangen dient te worden in vergelijking met een andere klok die je eerder in je bezit hebt gehad. Hou hier dus eveneens rekening mee en bekijk dit voordat je de klok aanschaft.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 1064x
Toegevoegd: 16-03-2020 09:49
Gewijzigd: 17-03-2020 09:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3250 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!