De voordelen van staand werken

De voordelen van staand werken

De voordelen van staand werkenZitten is schadelijk voor onze gezondheid. Toch zitten mensen met een kantoorjob gemiddeld 5 tot 7 uur per dag. Naast het werk zitten we opnieuw. In de auto, op de bank, aan de eetkamerstoel, ... In dit artikel bespreken we de voordelen van staand werk.

Samenvatting: voordelen van staand werken:

  1. Het gebruik van een zit-sta bureau kan het risico op overgewicht verminderen.
  2. Staand werken kan het risico op diabetes type 2 verminderen.
  3. Verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.
  4. Waarom een zit-sta bureau het risico op kanker kan verminderen
  5. Werken met een zit-sta bureau kan nek-, schouder- en rugpijn voorkomen.

Iedereen kent de negatieve gevolgen van een slechte zithouding en een zittende levensstijl. Een van de herkenbaarste gevolg is chronische pijn in de onderrug, nek, schouders of polsen. Uit een wetenschappelijke studie uit 2009 bleek dat we meer dan 75% van onze tijd op het werk zittend doorbrengen. Bovendien stopt het niet daar. Ook na en voor het werk gaan we terug zitten. Op de bank, kijkend naar televisie bijvoorbeeld. Zo wordt ongeveer 70% van de hele werkdag zittend doorgebracht.

Rechtstaand werken is niet nieuw. Volgens de geschiedenisboeken zou Leonardo Da Vinci een fervent gebruiker zijn van staande bureaus. Zit-sta bureaus worden vandaag steeds vaker gebruikt in kantorenruimtes. Toch is een sta bureau is niet geschikt voor een hele dag aan te werken, maar een zit-sta bureau biedt je wel de mogelijkheid om af te wisselen. Je zou denken dat staand werken meer calorieën verbrandt dan met zitten, maar is dat wel zo? Wat zijn in het algemeen de belangrijkste redenen om te kiezen voor een zit-sta bureau?

1. Verminder het risico op obesitas

Staand werken verbrandt gemiddeld meer calorieën dan zitten. Al blijkt dat voordeel eerder gering te zijn. Een reporter van New York Times vergeleek ons huidig bewegingspatroon - om de hele dag op het werk te zitten en dan naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen - als "nauwelijks meer zin heeft dan het idee dat je een pakje per dag roken kunt tegengaan door te gaan joggen".

De sleutel tot verlagen van het risico op obesitas ligt voornamelijk in een consistente, gematigde hoeveelheid lichaamsbeweging gedurende de hele dag. En uiteraard een gezond voedingspatroon. Je zou tijdens je dag meer bewegingsmomenten moeten integreren. Sta regelmatig eens recht. Maak een kleine wandeling naar het koffiemachine bijvoorbeeld. Wissel af tussen staand werken en zittend werken. Waarom zelfs niet eens een setje squaten tijdens het werken doorheen de dag? Hoe meer beweging, hoe beter.


2. Minder risico op diabetes

De negatieve gezondheidseffecten van zitten en de voordelen van staan gaan verder dan alleen obesitas. Sommige studies hebben aangetoond dat langdurig zitten verband houdt met een verminderde effectiviteit van de glucoseregeling in de bloedbaan. Dit zou de kans op diabetes drastisch verhogen.
Uit wetenschappelijke studies blijkt dat mensen die overdag langdurig zitten aanzienlijk hogere bloedglucosewaarden hebben. Dat wijst erop dat hun cellen minder goed reageren op insuline, en dat het hormoon er niet in slaagt de opname van glucose uit het bloed op gang te brengen.

3. Minder risico op hart- en vaatziekten bij staand werk

Een studie in de jaren 1950 vergeleek het aantal hartziekten bij Londense buschauffeurs en busconducteurs. De chauffeurs waren de groep die voornamelijk zittend werk verrichten terwijl de conducteurs eerder staand werk verrichten.  De studie stelde vaste dat de buschauffeurs meer hartaanvallen en andere hartproblemen hadden dan de conducteurs. Recentere studies wijzen eveneens op de risico's van langdurig zitten. Zo blijkt dat volwassenen die twee uur per dag meer zitten, 125% meer risico lopen op hart- en vaatziekten dan personen die 2 uur per dag minder zitten. Dit gaat van pijn in de borststreek tot hartaanvallen. Mannen die buiten het werk ook nog eens meer dan 5 uur per dag zitten hadden twee keer zoveel risico op hartfalen dan degenen die minder dan twee uur per dag buiten het werk zitten, ongeacht of ze sporten of niet.

4. Minder risico op kanker

Uit een handvol studies blijkt dat langdurig zitten in verband kan worden gebracht met een hoger risico op vele vormen van kanker. Borst- en darmkanker lijken het meest beïnvloed te worden door fysieke activiteit, of het gebrek daaraan. Uit een studie uit 2011 bleek dat langdurig zitten een factor kan zijn die bijdraagt aan maar liefst 49.000 gevallen van borstkanker en 43.000 gevallen van darmkanker per jaar in de VS. Maar uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat aanzienlijke hoeveelheden longkanker, prostaatkanker, endometriumkanker en eierstokkanker verband kunnen houden met langdurig zitten.

5. Om je rug, nek en schouders te sparen

Het meest herkenbare gevolg van langdurig zitten is chronische lage rugpijn, gevolgd door nekpijn of pijn aan de schouder. Vanzelfsprekend zijn deze klachten meer voorkomend bij bedienden dan bij arbeiders. Vooral lage rugpijn is een veel voorkomende klacht die terugkomt bij kantoorwerkers. Ze zitten jarenlang in een verkeerd zithouding in een bureaustoel van lage kwaliteit. Na verloop van tijd eist dit zijn tol. Door staand te werken activeert je je rug-, buik- en beenspieren en verbetert je je houding. Staan verbetert je houding en activeert de houdingsspieren op een manier die zitten nooit kan bereiken. Zittend is het veel gemakkelijker om achterover te leunen, waardoor zwakke nek- en rugspieren ontstaan. Maar als je staat, kunnen de nek-, rug- en heupspieren actief zijn, waardoor de spieren gestimuleerd worden.

De enige vereiste van een goede ergonomische zit sta-bureau is dat die kan worden ingesteld op de geschikte zit- en stahoogte. Zowel voor de juiste zithoogte als voor de juiste stahoogte geldt de volgende regel: je onderarmen dienen in een hoek van 90 graden ondersteund te worden. Om alle voordelen van een gezonde werkhouding te verkrijgen is het eveneens belangrijk dat je bureaustoel correct is afgesteld en je de juiste ondersteuning biedt. De instelling van je bureau begint bij de instelling van je bureaustoel. Zet eerst je bureaustoel op de juiste hoogte. En zet nadien je bureau op de juiste hoogte in functie van de hoogte van je bureaustoel. Je beeldscherm dient op ooghoogte te staan, zodat je niet de hele dag naar beneden hoeft te kijken of te leunen, waardoor je nek en rug minder worden belast. Een monitorarm is hiervoor een interessante optie. Voor personen die last hebben van gevoelige polsen of preventief een natuurlijke houding van de pols verkiezen is een ergonomische muis een geschikte oplossing.

Om de gezondheidsvoordelen van staand werk te verkrijgen en de mogelijke nadelige gevolgen te verminderen, is de beste optie om zitten en staan af te wisselen. Door perioden van staan en lichte lichaamsbeweging op te nemen in uw dag kunt u uw nek- en rugpijn behandelen, uw algemene gezondheid verbeteren en uw doelstellingen op het gebied van gewichtsverlies verwezenlijken.

Onze aanbeveling is om zo veel mogelijk te bewegen, sta recht, maak een kleine wandeling, zit minder. Beweeg.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DemiC
Aantal keer gelezen: 573x
Toegevoegd: 30-10-2022 10:11
Gewijzigd: 31-10-2022 09:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!