Maak van een woning jouw woning

Maak van Ďeení woning jouw woning!

Maak van een woning jouw woningLeuk dat je een huis kunt betrekken - of er al in leeft - zoals het is. Maar waarom zou je het niet compleet vormen naar jouw stijl en identiteit?

Misschien ben je voor je huidige stekkie gegaan omdat het van de buitenkant zo mooi is. Omdat het precies de juiste vloeroppervlakte heeft en voldoende kamers. Omdat de badkamer op het zuiden ligt. Omdat je van alles en nog wat met je tuin kunt doen. Eén of meerdere van deze en talloze andere redenen kunnen aan jouw keuze ten grondslag hebben gelegen. Dat is allemaal heel erg mooi en aardig maar denk je ook een beetje aan jezelf?

 

Of, beter gezegd: zorg je er wel voor dat je (nieuwe) optrekje aan jou doet denken? Je voelt je immers het meest thuis op een plek die jouw persoonlijke stijl uitstraalt en die een sfeer heeft waar je zelf de hand in hebt. Wellicht doe je dit al met meubelen en verlichting maar er is nog zoveel meer mogelijk! En daar willen we je in onderstaand artikel graag meer over vertellen. Per facet is het uiteraard wel belangrijk of je er al dan niet het budget voor op kunt brengen maar mogelijk bieden dergelijke tips ook inspiratie voor de toekomst.

De basis

Breed begrip natuurlijk, vinden wij zelf ook. Maar hiermee bedoelen we het huis zoals het is. De wanden, vloer en het plafond van bijvoorbeeld je woonkamer. Passen deze bij je? Vormen ze een geschikt decor voor de stijl die je wilt uitdragen? Er is namelijk een heel scala aan manieren waarop je deze kunt aanpassen. Nieuw behang of een lik verf aan je muren en plafond, een bijpassend zeiltje over je vloer en het ziet er al stukken beter uit.

 

Maar wat dacht je van een geheel nieuwe bodem? Vervang hout door tegels of andersom. Bekleed je wanden met andere materialen, zoals metaal, hout of kunststof. Of ook met tegels! Alles is geoorloofd, zolang het maar bij de uitstraling past die jij op het oog hebt.

Aanbouw

Ditzelfde geldt voor het exterieur van je woning. Kozijnen kun je immers aan de binnen- én buitenkant van je woning een passende kleur geven. Ook de muren van je woning mogen misschien wel van een nieuwe kleur worden voorzien.

 

Een andere tak van sport is aanbouw. Wellicht denk je namelijk aan een nieuwe dakkapel, balkon of een overkapping voor je terras. En waarom ook niet? Zeker in dit laatste geval maak je het zeer comfortabel om in je tuin te vertoeven onder welke weersomstandigheden dan ook. Daar profiteer je helemaal van als je deze geheel kunt afsluiten. Zo wordt het namelijk mogelijk om ook als het regent of koud is van al het moois op je erf te genieten!

 

We willen je er wel op wijzen dat het bouwen op en aan je woning aan regels is gebonden. Voor rigoureuze ingrepen heb je vaak een vergunning nodig. Dit kan afhankelijk zijn van de positie die je woning bekleedt in de regeling van het Bouwbesluit.

 

Ga daarom altijd in conclaaf met je gemeente als je het uiterlijk van je huis wilt aanpassen en begin nooit maar dan ook nooit met bouwen als je de benodigde toestemming nog niet op zak hebt. De kans bestaat dat je alles weer moet afbreken als een ambtenaar van je gemeente hierachter komt. Je riskeert zelfs een boete! Zeg daarom niet dat we je niet hebben gewaarschuwd…

Tuin

Dankzij een overkapping kun je van je tuin genieten. Maar misschien wil je ook in je tuin profiteren van het zomerweer! Als je aan het werk gaat, wil je gemakkelijk en snel toegang hebben tot je gereedschappen. Denk aan harken, schoffels, snoeimessen, spades, etc. Een schuur biedt hiervoor uiteraard de beste uitkomst.

 

Heb je altijd al een kleine oase aan huis gewild? Leg dan een schitterende vijver aan! Er zijn vele soorten versieringen op de markt in de vorm van ornamenten, fonteinen, waterplanten en apparaten als pompen en filters. Hierdoor ziet je vijver er niet alleen schitterend uit maar blijft deze ook eenvoudig schoon en gezond voor al het leven dat erin rondwaart.

 

Mocht je je erf willen afscheiden met als doel je privacy bewaken en/of de gangen van huisdieren en kinderen beter na kunnen gaan, bouw je een schutting met materialen van jouw keuze. Onder andere hout, steen, metaal en kunststof behoren tot de mogelijkheden.

 

Houd ook hier zowel de lokale als de landelijke regelgeving goed in de gaten. Zo ben je altijd op de hoogte van wat wel en wat niet toegestaan is.Meubels

We verplaatsen ons weer even terug naar binnen. Zodra je plafond, vloer en wanden er precies zo uitzien als jij wilt, wordt het tijd om zitcomfort toe te voegen. Kies voor stoelen, banken, tafels, kasten en andere meubels die aangenaam zijn om naar te kijken en om in te vertoeven - als het om fauteuils en sofa’s gaat, hè?

 

Natuurlijk had je misschien al meubels die je na de verbouwing weer terug wilt zetten. Wat let je, als ze bij je nieuwe stijl passen? Jouw voorkeuren bepalen immers het uiterlijk van je woning, niet die van iemand anders.

 

Uiteraard hangen er hoog oplopende prijskaartjes aan meubelstukken. Om te voorkomen dat je hele budget opgaat aan de duurdere winkels, kun je ook een kringloopzaak binnenlopen. En misschien zijn er mensen uit je omgeving of op Marktplaats die precies dat meubilair over hebben waar jij naar op zoek bent! Zo hoeft kwaliteit niet exorbitant veel te kosten.

 

En sorry voor ons zigzag gedrag van binnen naar buiten en andersom, maar denk je ook aan stoelen en tafels voor op je terras en/of in je tuin? Ook hiervoor ga je naar de specialist of de afdeling tweede kans, afhankelijk van je portemonnee. En je smaak, uiteraard.

Accessoires

Heb je al goed nagedacht over de puntjes op de i? Misschien zijn ook hier weer terugkerende elementen van je vorige inrichting, zoals schilderijen, foto’s, planten en andere manieren waarmee je je woonkamer van een persoonlijk tintje kunt voorzien.

 

Schroom echter vooral niet om kritisch te zijn: als iets niet past in je nieuwe interieur, laat je het weg of plaats je het in een andere kamer. Misschien wordt het zelfs tijd om voorgoed afscheid van sommige accessoires te nemen.

 

Bedenk je ook welke planten het goed zouden doen in je woonkamer? De soorten en het aantal kun je baseren op hoe druk of kalm je inrichting moet zijn en op de hoeveelheid zonlicht die het vertrek binnenvalt.

Verlichting

Dit is een element dat voor zowel binnen als buiten de sfeer extra aangenaam maakt. Want je wilt natuurlijk kunnen zien wat je doet zodra het donker wordt maar ook het comfort en de gezelligheid worden er alleen maar beter op! Je kunt hier net zo groot of klein uitpakken als je zelf wilt. Felle spots en subtiele schemerlampen hebben ieder zo hun eigen effect en kunnen bovendien prachtig met elkaar gecombineerd worden.

 

Veel succes en plezier met klussen en inrichten!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 989x
Toegevoegd: 11-12-2018 15:29
Gewijzigd: 11-12-2018 22:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3135 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!