Notenhout meubels kopen? Dit moet je weten.

Notenhout meubels kopen? Dit moet je weten.

Notenhout meubels kopen? Dit moet je weten.Notenhout (ook wel massief walnoothout) is een populaire houtsoort dat weer helemaal terug is als populaire keuze voor dressoirs, eetkamertafels en tv meubels.


Notenhout (massief walnoothout) is de trend op het gebied van luxe meubels op dit moment. De warme donkerbruine uitstraling in combinatie met een fraaie houtnerf zijn zeer geliefd. Er zijn twee verschillende soorten walnotenhout, een van de gewone walnoot of walnoot (Juglans regia), en een andere van de Amerikaanse soort zwarte walnoot (Juglans nigra). Beide houtsoorten worden gebruikt om een grote verscheidenheid van voorwerpen te maken, waaronder meubelen, vloeren, kasten en werkbladen. Tegenwoordig vooral moderne walnoten dressoirs en tv meubels.

Herkomst

Walnootbomen zijn een populaire boom in Noord-Amerika, Europa en Azië. Er zijn ongeveer 50.000 walnootbomen in de V.S. De eerste commercieel succesvolle zwarte walnootbomen werden geplant in de 18e eeuw.

Walnoot fineer of massief walnoot

Walnoot is een prijzige houtsoort. Duurder dan veel andere hardhoutsoorten. Om op de kosten te besparen wordt soms gebruik gemaakt van fineer op een andere hardhoutsoort bij dressoirs, tv meubels en andere kasten. Dit kan maar is minder duurzaam, als er een deel beschadigd is dit moeilijk te herstellen. Massief walnoot daarentegen is wanneer goed afgewerkt zeer duurzaam en kan een levensloop mee gaan.

Houtfineer

Houtfineer kan worden gebruikt in auto's en andere decoratieve toepassingen. In dit geval gaat het om een dunne laag walnotenhout die op een ander materiaal is gelijmd. Dit is een populair product voor mensen die geïnteresseerd zijn in het maken van hun huis decor. Zij gebruiken het om houten stukken zoals meubelen, boekenkasten, vloeren en deurlijsten te bedekken. Het is een betaalbaar product dat vaak wordt gebruikt in het fabricageproces. Een verscheidenheid van materialen kan worden gebruikt om een fineer te maken. De fineervellen voor noten zijn op de markt verkrijgbaar. Walnoot fineer maakt men door het hout eerst te drogen in een oven bij een temperatuur van ongeveer 82 graden. Dit zorgt ervoor dat het vocht verdampt. Zodra het hout gedroogd is, wordt het in dunne reepjes gesneden. De volgende stap is het verlijmen van het fineer op een ander materiaal. Dit kan gebeuren met behulp van een fineerpers.

Massief noten

Massief notenhout moet eerst drogen. Sommige houtsoorten zwellen erg op als ze aan lucht worden blootgesteld. Dit kan problemen veroorzaken wanneer je het hout gebruikt om meubels van te maken. Het kan ook leiden tot scheuren als het hout te veel werk. Notenhout wordt daarom vaak gezaagd wanneer het nog nat is. Door het hout te zagen voordat het droogt, kan het gelijkmatiger drogen. Een meubelmaker controleert of het hout de juiste vochtbalans heeft. Daarna wordt het hout gezaagd in smallere balken / planken die om en om met elkaar verlijmd worden. Dit voorkomt dat planken en tafelbladen krom trekken. Het is belangrijk het notenhout af te werken met een goede olie of lak. Dan is het meubelstuk “gesloten” en werkt het veel minder. Een noten meubelstuk neerzetten in een vochtige of omgeving met wisselend klimaat kan ervoor zorgen dat het hout toch weer begint te werken. Daarom is het belangrijk meubels direct in huis te zetten en de luchtvochtigheid op peil te houden. Zo voorkom je kromtrekken.

Wortelnotenhout

Wortelhout is een van de mooiste houtsoorten die men kan vinden. Het wordt gebruikt om prachtige meubels en kunst te maken. Je verwacht dat deze houtsoort afkomstig is van de wortels van de boom maar dat is het niet. Het hout is eigenlijk geen houtsoort maar een houtstructuur. Afkomstig van de wratten en bulten die tegen de stam aangroeien.

Hoe herken je echt notenhout?

De beste manier om zeker te weten dat je echt notenhout hebt is door te kopen bij een gerenommeerd meubelmaker. Veel houtsoorten lijken op elkaar en vanwege de kenmerkende kleur zijn er ook veel afwerkingen die notenhout nabootsen. Nep notenhout herken je aan dan het hout toch enige kleurvariatie heeft, zelfs binnen de afzonderlijke planken. Verder zal de nerf vrij recht zijn. Wellicht wat krullen. Het kan licht, donker, glanzend of mat van uiterlijk zijn. Het belangrijkste verschil tussen de soorten notenhout is de dikte en de dichtheid. Het lichter gekleurde hout is het zachtst, terwijl het donkerder gekleurde hout het hardst is.

Notenhouten meubels vroeger

Vroeger waren notenhouten meubels vooral populair omdat er zo makkelijk houtsnijwerk op gedaan kan worden. Krullen, ornamenten, patronen en zelfs hele beeldhouwwerken werden er mee gemaakt. Kasten en dressoirs hadden prachtige vormen. De meubels werden vaak gelakt en hadden daardoor een rode uitstraling.

 

Notenhouten meubels van nu

Tegenwoordig zijn notenhout meubels weer helemaal in. Niet vanwege het houtsnijwerk dat er mee mogelijk is maar vanwege de prachtige houtnerf en luxe donkerbruine kleur die je krijgt wanneer je het hout met olie afwerkt. De meubels van nu hebben dus meer een matte uitstaling. Zijn strak vormgegeven. Vaak met rechte lijnen, soms met gebogen hoeken.

 

Toepassingen van notenhout

Notenhout is een uiterst veelzijdig hardhout. Het kan voor alles worden gebruikt, van hoogwaardig meubilair tot decoratieve voorwerpen voor thuis. Denk aan:

  • Divers houtsnijwerk
  • Prullaria
  • (Wand)Kasten
  • Noten vloeren
  • TV meubels
  • Dressoirs
  • Tafelbladen

Werken met deze houtsoort

Walnotenhout is een van de hardste houtsoorten ter wereld. Daarom kunt u met walnotenhout een zeer sterk meubelstuk maken. Het is gemakkelijk om mee te werken. Wanneer je het zaagt, laat het bijna geen stof achter. Daarnaast is het hout voorbestendig. Het zal niet snel verbranden.

Je hoeft je geen zorgen maken over beschadigingen. Zelfs als je per ongeluk gereedschap op het oppervlak laat vallen, zal het gereedschap het hout niet snel beschadigen.


Onderhoud

Met walnotenhout hoeft je je nooit zorgen te maken over onderhoud. Het is uiterst onderhoudsvriendelijk. Notenhout hoef je zelden schoon te maken. Het oppervlak van deze houtsoort is van nature waterbestendig. Het is bestand tegen vocht, houtworm en insecten. Al deze factoren maken dit een echt uitstekend hout voor het maken van meubels.

 

Als je walnotenhout wilt schoonmaken, kunt je het gewoon afnemen met een vochtige doek. Het verwijdert vlekken vrij gemakkelijk. Geoliede meubels kun je onderhouden met een meubel onderhoudsset of surface care van Monocoat en je kunt de meubel opfrissen met een refresh spray op olie basis. Grondige reiniging doe je max 1 keer per 2 weken. De overige dagen, zorg voor een droge reiniging met microvezeldoek, stofzuiger, Swiffer oid.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Dennus
Aantal keer gelezen: 820x
Toegevoegd: 19-07-2022 09:06
Gewijzigd: 26-07-2022 09:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!